EPF
Luźne rozmowy o wapowaniu i nie tylko.
Awatar użytkownika
By sawas
#514724
Powiem tak:
Nie piłem mate przygotowanej przez Argentynke. Piłem przygotowana przez siebie i przez znajomych. Nie wiem, czy ta, co do nas dociera jest dobra jakościowo. Nie mam porównania. Podpowiem jednak kilka rzeczy, które moga być pomocne w początkach z siorbaniem.
1.Zainwestuj w dobrą bombille. Ciekawym rozwiązaniem jakościowym i cenowym są te wykonane z nierdzewki. Najważniejsze, żeby nie była niklowana, na początek też nie najlepszym pomysłem zdaje się być trudny w obsłudze i konserwacji bambus.
2.Matero ma znaczący wpływ na smak yerby i jakość siorbania. Najwięcej zalet smakowych mają matera z paolo santo (to gatunek żywicznego drewna) i drewna cytrynowego. Przynajmniej na początku, później dodatek smakowy szybko zanika. Są trudne w użytkowaniu, wymagają konserwacji - smarowanie masełkiem, nie przesuszanie, dyscyplina w niezostawianiu resztek na dłużej, szybko pleśnieją i kończą żywot. Matera z tykwy, choć najbardziej 'klimatyczne' i ekologiczne, to dla mnie pomyłka. Wymagają nieustannej troski, suszenia, czyszczenia, pilnowania, żeby nie ciekło na nowiutki obrus, nie zapleśniało. Zaostrzają smak yerby. Najwygodniejsze i wybaczające najwięcej błędów są matera ceramiczne. Zawsze można doczyścic, nawet jak z lenistwa lub sklerozy zapleśnieje. Nie trzeba smarować żadnym tłuszczem. I mają najwięcej dostępnych pojemności. Sam po przygodach z innymi materami zostałem przy ceramice i służy mi już ze 3 lata albo i dłużej.
3. Ważne jest odpowiednie przygotowanie yerby. Temperatura wody ma istotny wpływ na smak. Ta sama yerba dla mnie jest kwaśna w zalaniu zimna wodą, bardzo gorzka i cierpka w zalaniu woda o temperaturze bliskiej wrzątku. W zależności od gatunku yerby, najlepsza tem. to od 70-85 st. C.
4. Zwłaszcza na początku nie sugeruj się opisem, ile wsypać suszu do matera. 3/4 to zdecydowanie za dużo dla nowicjusza, nawet przy delikatniejszych yerbach. Zacznij od 1/3 lub nawet 1/4 pojemności naczynka. Zwłaszcza, że pierwsze zalanie jest na początku po prostu okropne. Nie da się tego pić! Rozpoczynanie przygody z yerbą to istny MASOCHIZM! Ja piję amande ziołową która smakuje jak wyciąg z zatorfionej łąki! Kqżde kolejne zalanie jest dużo łagodniejsze. Na początku pierwsze zalanie musiałem zapijać napojem, nie mogłem znieść tego smaku. Po pewnym czasie doszedłem do etapu, gdzie nie zalewam więcej jak 2-3 razy. Teraz właśnie pierwsze zalanie to prawdziwy sens yerby :D
p.s. nie zalecam picia yerby po 20:00, gdy mamy w planach normalnie przespać noc :lol:
Awatar użytkownika
By Dragnon
#514750
A pytanko mam. Dają do tego jakąś instrukcje obsługi ? ;)

Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2
Awatar użytkownika
By Goldi
#514751
Dragnon pisze:A pytanko mam. Dają do tego jakąś instrukcje obsługi ? ;)

Dają, obrazkową. :wink:
Awatar użytkownika
By sawas
#514754
djMarco pisze:http://www.yerbamatestore.pl/product-po ... ka-05.html x2 (jedno do domu drugie do pracy)
Oraz
http://www.yerbamatestore.pl/product-po ... -500g.html

Bardzo fajne zestawiki, super cena. Przyjemnego siorbania ;)

Dragnon pisze:Dają do tego jakąś instrukcje obsługi ?

*GOOGLE* znajdziesz sposoby zalewania wraz z instrukcją jak napoić św. Tomasza :lol:
Awatar użytkownika
By Dragnon
#514755
Znaczy generalnie che to przetestowac na sobie ... a później być może dorzucić do towaru na sklepik. Dlatego pytam jak wyglądają zestawy startowe ... czyt czy znajduje sie w nich instrukcja ;)
Awatar użytkownika
By sawas
#514760
Jak jeszcze żył w Toruniu Mikroklimat, to dawali instrukcję wydrukowaną w formie broszurki do zakupu zestawów. Ja podczas inauguracji w moim wydaniu właśnie taką broszurko-instrukcję dostałem i dzięki niej w miare bezboleśnie zacząłem przygode. Było opisane jak uruchomić i konserwować matero drewniane, matero z tykwy, oraz jak prawidłowo 'zaparzyć' mate i umieścić w naparze bombille. Przydatna rzecz.
Awatar użytkownika
By kilgore trout
#514761
sawas pisze:
djMarco pisze:http://www.yerbamatestore.pl/product-po ... ka-05.html x2 (jedno do domu drugie do pracy)
Oraz
http://www.yerbamatestore.pl/product-po ... -500g.html

Bardzo fajne zestawiki, super cena. Przyjemnego siorbania ;)

Dragnon pisze:Dają do tego jakąś instrukcje obsługi ?

*GOOGLE* znajdziesz sposoby zalewania wraz z instrukcją jak napoić św. Tomasza :lol:


Nie słuchaj go :mrgreen: , pierwsze zalanie wcale nie wypija św. Tomasz tylko Pachamama :mrgreen: .

A tak poważniej to im dłużej się pije to dochodzi się do wniosku, że pierwsze zalanie (nooo, to co zostaje :) jest najlepsze.
Ponadto yerba nie lubi być "poparzona", więc proponuję nie przekraczać 80 stopni.
By djMarco
#514768
Czyli wynika, ze warto zaopatrzyc sie w termometr?

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
Awatar użytkownika
By sawas
#514770
Jeśli lubisz zabawki to można. Ja jestem minimalistą i nie używam. Kwestia wyczucia jak szybko woda w czajniczku traci temperature. Jak kilka razy zalejesz za ciepłą to się nauczysz. No i chyba lepiej za zimną, niż za ciepłą.
By djMarco
#514778
Ok. Bede cwiczyl. Tak mniej wiecej powiedz mi ile odczekac po zagotowaniu wody w tradycyjnym czajniku?

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
Awatar użytkownika
By giantx
#514780
Mate zalewa się też mrożoną wodą i wtedy mówimy o Terere. Ja jeżeli świeżą wodę gotuje to można odczekać z 5min ( otworzyć pokrywkę ) ,a jeżeli kolejną wodą to gotuje do momentu jak woda w czajniku robi się biała.

Tu na dole masz rytuał :) http://www.cejrowski.com/rozmaitosci/in ... _mate#opis
Awatar użytkownika
By tajwoj
#514781
W Brazylii często zalewają wrzątkiem.
Po prostu parzysz chwast różniący się od innych tym, że zawiera alkaloid.
Chyba, że masz zamiar celebrować picie yerby, to co innego i zainwestuj w termometr.
Awatar użytkownika
By sawas
#514804
Zależy od czajnika i czy go otworzysz, czy nie. Mniej więcej 5-10 min to dobry czas. Ja zalejesz za gorącą, to będzie bardziej gorzka. Powodzenia, nie zrażaj się smakiem na początku. Uwielbienie przyjdzie z czasem. Można troche dosłodzić (np. brązowym cukrem).
By Grzelu
#514825
Kilka lat temu pijąc Amandę zaparzałem ją długo wieczorem i wstawiałem do lodówki na noc. Rano była bardzo orzeźwiająca. Szczególnie bez cukru.
Awatar użytkownika
By sawas
#514840
Grzelu pisze:Kilka lat temu pijąc Amandę zaparzałem ją długo wieczorem i wstawiałem do lodówki na noc

To musiała być moc :shock:
Dużo suszu tak zalewałeś, tyle, co normalnie?
By Grzelu
#514849
Oj dawała "kopa". Sypałem trochę więcej niż zazwyczaj - około 20g/0.5l na oko;)
Awatar użytkownika
By Pendrzec
#514932
Ja na początku zawsze "gotowałem" wodę z termometrem, 75-80* to idealna temperatura. Bez mierzenia także łatwo poznać kiedy można zalewać - jak pojawiają się bąbelki powietrza. Dla mnie z pierwszego zalania jest najlepsza :mrgreen: i tylko w paulo santo :mrgreen:
By DeeDee
#528969
tajwoj pisze:W Brazylii często zalewają wrzątkiem.
Po prostu parzysz chwast różniący się od innych tym, że zawiera alkaloid.
Chyba, że masz zamiar celebrować picie yerby, to co innego i zainwestuj w termometr.



Jak zalejesz Yerbę wrzątkiem, to uwolnisz całą kofeinę zawartą w suszu, a chyba nie o to chodzi...:)

-- [scalono] 26 wrz 2012, 22:51 --

Pozdrowił...:)Cieszę się, że jest coraz więcej ludzi siorbiących, ja piję od dwóch lat, przeważnie Cruz De Malta(czerwona), Rosamonte(czarna), rzadziej Taragui+energia(Trudno dostępna u mnie na wsi:D )
Awatar użytkownika
By McSlavko
#529079
ja od dłuższego czasu się raczę yerbą ale od jakiegoś pol roku zostałem przy jednej.. Taragui Vitality, dla mnie debest :mrgreen:
Awatar użytkownika
By Arushat
#531552
Ja piję czerwoną amandę. Kiedyś kupiłem niebieską inie mogłem pić.Jakby bóbr :lol: .Może lq zrobić?A jakie zalety są picia z palo santo?
Awatar użytkownika
By kilgore trout
#531557
Z palo santo masz bonus w postaci aromatu żywicy, bardzo przyjemny z resztą.
Awatar użytkownika
By sawas
#531685
kilgore trout pisze:Z palo santo masz bonus w postaci aromatu żywicy, bardzo przyjemny z resztą.

Bardzo przyjemny - niezaprzeczalny fakt. Drewienko dodaje smaku. Niestety u mnie drewienko szybko smak traci, po kilkudziesięciu zalaniach już nic z dodatku żywicy nie zostaje. Zostaje natomiast frustrujący problem konserwacji tłuszczem i pilnowanie by nie zapleśniało. Jeśli komus nie szkoda $, to zawsze można zmienić naczynko gdy straciu urok ;)
By labik
#533547
Piłem to ze 3 miesiące tyle ze nieregularnie. Szczerze mowiac to nie czulem sie po tym jakos zdrowiej czy bardziej pobudzony (mocna kawa tez mnie nie pobudza, moge spac jak wypije na noc). Jedyne co sie zmienilo to brzuch mnie bolal i czesto musialem latac do toalety ;)
Awatar użytkownika
By jsakic19
#533581
labik pisze:Jedyne co sie zmienilo to brzuch mnie bolal i czesto musialem latac do toalety ;)

Nie zrobiłeś Currado tykwy i cię pogoniło :D
Awatar użytkownika
By lekki
#557155
Witam, czy mozecie mi powiedziec co kupic w tej cenie ok. 100zl?

Potrzebuje sprzetu:
Bezobsługowego i wymagajacego jak najmniej pielegnacji - Palo santo i ceramika? czy cos jeszcze spelnia te kryteria
Niezawodnego, porzadnie wykonanego

myslalem nad Ps ALe 100ml wydaje mnie sie za mało ( w wakacje pije min 4l wody )
http://allegro.pl/ekskluzywny-set-od-fi ... 35386.html

wiec moze cos bardziej pojemnego?
http://allegro.pl/nierdz-bombil-2megaen ... 27558.html

lub nie kombinowac i wziac zestaw dla laika
http://allegro.pl/okazja-zestaw-do-yerb ... 89880.html
Z gory dziekuje za porady
Awatar użytkownika
By kilgore trout
#557237
leda pisze:Witam, czy mozecie mi powiedziec co kupic w tej cenie ok. 100zl?

Potrzebuje sprzetu:
Bezobsługowego i wymagajacego jak najmniej pielegnacji - Palo santo i ceramika? czy cos jeszcze spelnia te kryteria
Niezawodnego, porzadnie wykonanego

myslalem nad Ps ALe 100ml wydaje mnie sie za mało ( w wakacje pije min 4l wody )
http://allegro.pl/ekskluzywny-set-od-fi ... 35386.html

wiec moze cos bardziej pojemnego?
http://allegro.pl/nierdz-bombil-2megaen ... 27558.html

lub nie kombinowac i wziac zestaw dla laika
http://allegro.pl/okazja-zestaw-do-yerb ... 89880.html
Z gory dziekuje za porady

Pomijając kwestie cenowe :mrgreen:
Naczynia z palo santo można spokojnie dorwać w pojemności 150 ml, zasypujesz i przelewasz przez to tyle wody ile zechcesz (póki smak jest). W inne drewniane naczynia niż palo santo nie uderzaj, na forum yerby użytkownicy określali zapach z takich dziwnych naczyń jako "zapach starej szuflady". Tykwa jak dla mnie za bardzo męcząca w użyciu (czyszczenie, suszenie), a naczynie z palosanto wystarczy jak nie przesuszysz :).
Podsumowując: albo palo santo (godząc się na mniejszą pojemność), albo ceramika.
Zwróć uwagę na bombillę, tutaj tak samo jak e-papierosach :mrgreen: najlepsza będzie z nierdzewki (albo z alpaki). Niklowane to niska półka cenowa i niska jakość.
Uprzedzxając ewentualne pytanie - smaki i gatunki yerby musisz dobrać sobie sam :mrgreen:
Awatar użytkownika
By fireball
#557254
Na początek może być porongo - wierzch tykwy na stojaku. Mnie nie zapleśniało - a po użyciu tylko myję i suszę.
Palo santo super sprawa - jednak drewno lubi pęknąć dlatego lepiej wybrać okute w metal.
Bombila z nierdzewki - niezniszczalna.

Udanej zabawy z mate :D
Awatar użytkownika
By lekki
#557855
DZIEKOWAC kilgore trout za porady.. przekonala mnie opinia sawasa ze pielegnacja i smarowanie maslem palosanto jest upierdliwe, a walory smakowe drewna sa odczuwalne tylko do 30 yerby i wzialem zestaw dla lamusow
2 ceramiczne tykwy i 2 bombille inox 100 % z termometrem+500 yerby za 49zl !!!
http://allegro.pl/promocja-zestaw-yerba ... 32723.html

tylko bez beki ze odchudzajacy. byl o 50 % tanszy od innych o tych samych parametrach
i zapas yerby po 100g Same najlepsze gatunki podobno Canarias, Rasamonte, Cruz de Malta, Pajarito, Taragiu Energia, Colon itd...i najlepsza na poczatek La Merced de Campo.. teraz tylko oby probki byly swieze

Zobaczymy.. zdam relacje po miesiacu picia
Awatar użytkownika
By lekki
#560040
oba zamowione naczynka przyszly potluczone, za co minus dla yerbamarket,
dlatego pije z kubka zwyklego, smak mi od razu przypasowal (pierwsza jerba w zyciu)
W bardzo fajny sposob pobudza umysl, odmula, spodobalo mi sie
Polecam
Awatar użytkownika
By kilgore trout
#560074
szperaczz pisze:Czy to dobry zestaw na początek?
http://www.yerbamatestore.pl/product-po ... wojga.html

Wysyłane z mojego GT-P5100 za pomocą Tapatalk 2


Mnie się podoba, naczynia jak dla mnie trochę duże, ale ja wolę częściej dolewać, wypić te 2-3 siorbnięcia i znowu dolać :D .
Sklep generalnie też w porządku - nigdy nie miałem z nimi problemu.

Smacznego :mrgreen:
Awatar użytkownika
By szperaczz
#560077
Trzeba cos jeszcze dokupic? Czy zalewam i siorbie :)

Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2
Awatar użytkownika
By kilgore trout
#560079
Jak masz daleko do czajnika to termos, żeby utrzymać wodę w temp 70-80 stopni. Mi się nie chce przelewać do termosa, więc co jakiś czas podgrzewam w czajniku. Mam już wyczucie "w ręku" i nawet termometr mi już niepotrzebny.
(no właśnie - termometr, na początku się przydaje, "poparzona" yerba jest paskudna w smaku)
By djMarco
#560086
szperaczz pisze:Trzeba cos jeszcze dokupic? Czy zalewam i siorbie :)

Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2

Teraz czeka Cie najgorsze ;) szukanie odpowiedniego dla Ciebie smaku yerby :)

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Awatar użytkownika
By szperaczz
#560110
Zamówione :D
Jak inpost się postara, może w sobotę wysiorbie moja 1 yerbe :lol:

Wysyłane z mojego GT-P5100 za pomocą Tapatalk 2
Awatar użytkownika
By makomp
#560114
szperaczz pisze:Zamówione :D
Jak inpost się postara, może w sobotę wysiorbie moja 1 yerbe :lol:

Wysyłane z mojego GT-P5100 za pomocą Tapatalk 2


@szperaczz, a daj namiary jaki zestaw zamówiłeś?
Awatar użytkownika
By makomp
#560118
Dzięki bardzo... A te szyszki i żąłędzie to do zestawu dodają? :mrgreen: Też planuję jakiś zakup, może mi troszkę waga spadnie po herbatce :D
Awatar użytkownika
By kilgore trout
#560125
szperaczz pisze:Jakie szyszki?

Chyba o te chodzi:

Obrazek

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

BTW fajna ta bombilla.
Awatar użytkownika
By makomp
#560145
kilgore trout pisze:
szperaczz pisze:Jakie szyszki?

Chyba o te chodzi:

Obrazek

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

BTW fajna ta bombilla.


No właśnie o te :mrgreen:
Awatar użytkownika
By lekki
#560156
szperaczz pisze:Zamówione :D
Jak inpost się postara, może w sobotę wysiorbie moja 1 yerbe :lol:


u mnie inpost tak sie postaral ze potlukli 2 naczynka na dystansie 15km od sklepu do paczkomatu :D

currado to "wyparzenie" wygotowanie owocu tykwy z syfow przed 1 uzyciem, jak nie wygotujesz to moze pogonic
Awatar użytkownika
By kilgore trout
#560160
szperaczz pisze:
jsakic19 pisze:
labik pisze:Jedyne co sie zmienilo to brzuch mnie bolal i czesto musialem latac do toalety ;)

Nie zrobiłeś Currado tykwy i cię pogoniło :D

A to co za ustrojstwo?


Tykwę trzeba przygotować do użytkowania ( ptzede wszystkim dokladnie wyskrobac). Kupiłes ceramikę więc się nie przejmuj :)
Leda był szybszy :) i faktycznie zapomniałem o wyparzeniu, ale on zapomniał o wyskrobaniu z resztek owocu :D

wytapatalkowane
Awatar użytkownika
By Arushat
#560169
Osobiście od baaaaaaardzo dawna pije YM. Niektórzy mówią, że nie pomaga, że nie ma kopa itd.. Aby dowiedzieć się się więcej o tej roślinie należy przeczytać Rozdział "Yerba Mate" w książce Gringo wśród dzikich plemion (dostępna w każdej bibliotece i na chomiku).
Yerba jest jak ludzka skóra. Jak sieją poleje bardzo zimną lub gorącą wodą to się poparzy i obrazi. Woda musi mieć ok. 80C . Tradycja nakazuje picie YM w towarzystwie. Jak nikogo nie ma to zostaje św.Tomasz. To on wypija CAŁĄ pierwszą porcję naparu. Można przelać 2L wody puki nie straci aromatu i Mocy. Po wypiciu NIE WOLNO wyrzucać fusów do kosza, kibelka itp. tylko Na ZIEMIĘ. BO matka Ziemia daje i matka Ziemia dostaje. Można też w lato pić Terere tj. YM na zimno. Najlepsza w lato. Woda musi być lodowata tym razem.No to na tyle o Yerba Mate.
P.S.Nie pijcie z kokosa bo długo wam nie posłuży 8) .
Awatar użytkownika
By szperaczz
#561504
Zestaw jeszcze nie przyszedł, ale żona przytargała z pracy próbkę yerby :)
Na szybko zrobiłem bombille że słomki (zatkany spód i otwory zrobione wykalaczka), zalałem w kubku. Muszę przyznać że smak jest naprawdę intrygujący.

Wysyłane z mojego GT-P5100 za pomocą Tapatalk 2
Awatar użytkownika
By kilgore trout
#561515
Jak Cię pierwsza próba nie odrzuciła, to już przepadłeś :D . Szykuj kasę na następne zakupy yerby.
Awatar użytkownika
By szperaczz
#561524
No dobre to jest :)
A ile można yerby wysiorbać, by nie przedawkować?
Moja bombilla że słomki jest upierdliwa, już niemogę się doczekać zestawu :D

Wysyłane z mojego GT-P5100 za pomocą Tapatalk 2
By Pilot353
#561526
Dobre? Nie przesadzaj. To nie ma być dobre. Ją zawsze robiłem jedno zalanie i kilka dolewek. Smak powie Ci kiedy dość.

Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Problem ze sprzętem

Hej, mam Urse Nano 2 i w ciągu 2 tygodni spaliły m[…]

Mam proble z Nordem5

Zakupiłem go wczoraj w sklepie, dostałem z nim w o[…]

Pomocy

Witam! Kupiłem e papierosa EGO-CE8 1800mAH,niestet[…]

Szukam czegoś dobrego

Dzień dobry. Mój drugi post tutaj, a zarazem wiem,[…]

UWAGA! Na blogu Starego Chemika BARDZO WAŻNE informacje! Dotyczą zdrowia i życia.