Udało się pogodzić kopa i gryzienie w gardło ze słabą mocą liquidu (do 10mg/ml). Spirytusowa nalewka z pieprzu czarnego (handmade).
Ze względu na zawartość piperyny, a to ona z tego co pamiętam jest w Collinssach, daje uczucie gryzienia. Niestety po za dodatkowym luksusem zabicia słodyczy domowych olejków pojawiają się safrole, co prawda w niewielkich ilościach, ale mają działanie karcynogenne. Jednak jemy pieprz w potrawach... Nakazywałbym chętnym powtórzenia mojego eksperymentu ostrożność przy chorobach lub wadach jelit, wątroby i nerek. Piperyna powoduje miejscowe przekrwienie tkanek, ale co, co daje uczucie pieczenia i gryzienia, nie powoduje? Zastosowanie safrolu, dla dobra forum, pomińmy.
Proporcje:
1 czubata łyżeczka mielone czarnego pieprzu na 30ml spirytusu, po dwóch dniach filtrowałem
2 gtt przesączu na 5ml liquidu
Stary Chemiku, czy masz możliwość oznaczenia safroli na ml z nawewki wg podanego przepisu? Umówmy się na firmę Kamis. Może jest o co walczyć?