EPF
Zdrowotne aspekty e-palenia.
Awatar użytkownika
By zarthos
#1620600
Ktoś dociekliwy pogadał niedawno z przedstawicielami Flavor West na temat dodawania cukrów do swoich aromatów. Firma zbytnio nie wychylała się z tymi informacjami. Trochę kiepsko, jako że są nastawieni głównie na rynek waperski.

Syrop kukurydziany, syrop cukrowy, fruktoza i melasa to cukry- nie sztuczne słodziki jak sukraloza albo stewia. Naturalne cukry skarmelizują się przy 171 stopniach celsjusza, ale przy 176 zaczynają się palić. Te temperatury często osiągamy przy wapowaniu. Kiedy cukry się palą, wydzielają aldehyd octowy - znany związek uzależniający. Teoretyzuje się obecnie na temat jego rakotwórczości. W ciele ludzkim, alkohol metabolizuje do aldehydu octowego, uważa się że zwiększa to ryzyko zachorowania na raka u alkoholików. Nie ma obecnie dowodów wynikających z badań, że cukier spowoduje powstanie aldehydu octowego w chmurce, lub że aldehyd octowy jest rakotwórczy, jest natomiast sporo badań ukazujących korelatywne ryzyko. Używaj tych aromatów na własne ryzyko.

Syrop Kukurydziany:

TPA Caramel Original
TPA DX Caramel Original
TPA Graham Cracker (nie clear)

Syrop Cukrowy (CAS 57-48-7):

FW Acai Berry (20-30%)
FW Banana Nut Bread (1-10%)
FW Banana Split (1-10%)
FW Bananas Foster (15-25%)
FW Biscotti (20-30%)
FW Blackberry Mojito (15-25%)
FW Boom (10-20%)
FW Cinnamon Churro (20-30%)
FW Cloud 9 (10-20%)
FW Coffee (25-35%)
FW Coffee Cream (25-35%)
FW Dragon Fruit (25-35%)
FW Fruity Flakes (10-20%)
FW Goji Berry (20-30%)
FW Green Apple Natural (15-25%)
FW Gummy Bear (20-30%)
FW Hawaiian Limeade (5-10%)
FW Jack Fruit (20-30%)
FW Key Lime Natural (10-20%)
FW Kiwi Natural (20-30%)
FW Lemon Meringue Pie (10-20%)
FW Macadamia Nut (5-15%)
FW Madagascar Vanilla (10-20%)
FW Merlot (15-25%)
FW Mojito (15-25%)
FW Moose Milk (10-20%)
FW Pomberry (10-20%)
FW Pomegranate (10-20%)
FW Prickly Pear (10-20%)
FW Rainbow Lined Gum (15-25%)
FW Rainbow Sherbet (10-20%)
FW Raspberry Natural (1-10%)
FW Red White Blue (20-30%)
FW Rocky Road (25-35%)
FW Star Fruit (20-30%)
FW Sweet Tarts (20-30%)
FW Tiki Roar (10-20%)
FW Tres Leches (10-20%)
FW Tropical Punch (20-30%)
FW Watermelon Natural (10-20%)
FW Yumberry (10-20%)

Fruktoza (Cukier Owocowy, CAS 57-48-7):

FW Cake Batter Dip (10-15%)
FW Coconut Cream Pie (15-25%)
FW Ginger Ale (20-30%)
FW Strawberry Shortcake (10-20%)
FW Yellow Cake (20-30%)

Melasa (CAS 8052-35-5)

FW Dutch Apple Pie (1-5%)

Sukraloza (Splenda, CAS 56038-13-2)

FW Grape Soda (30-40%)

Sól (CAS 7647-14-5)

FW Cookie Butter

Esencja z orzeszków:
Niekoniecznie znaczy że powoduje reakcję alergiczną.

FW Monkey Fart (<1%)
FW Peanut Butter Cup (<1%)
FW Peanut Butter (<1%)
FW Snicker Type (1-10%)

Źródła:
https://www.reddit.com/r/DIY_eJuice/com ... avor_west/
http://juic.org/flavors/concerning-flavors/
Awatar użytkownika
By Xsi
#1621821
Do tej listy dorzuciłbym aromat Green Tea. Nie wiem nic na temat składników jego, ale nigdy nie widziałem bardziej syfiącego dosłownie wszystko - aromatu. Ewidentnie coś jest nie tak z nim. Co do reszty, jeśli się nie mylę, to Capella też posiada sporo aromatów w których skład wchodzą słodziki. Stąd ich linia ''V2''. Tak czy inaczej, dziękuję za tą listę. Nie wchodziłem zbytnio dotąd w szczegóły, ale warto to wiedzieć.
Awatar użytkownika
By Zepsulo
#1621939
TPA coffee - prawie natychmiast zapycha grzałkę nagarem, smakuje fatalnie
TPA espesso - jeden wielki smród chemii, nie wiem co tam dodano, ale całkowicie nie do wapowania, nawet po półrocznym leżakowaniu samogonu. Ja tego świństwa nie mogę. Jeśli to ma przypominać smak i aromat kawy, to ja jestem święty turecki. Dla mnie to odór chemiczny.
Awatar użytkownika
By zarthos
#1622171
Xsi pisze:Do tej listy dorzuciłbym aromat Green Tea. Nie wiem nic na temat składników jego, ale nigdy nie widziałem bardziej syfiącego dosłownie wszystko - aromatu. Ewidentnie coś jest nie tak z nim. Co do reszty, jeśli się nie mylę, to Capella też posiada sporo aromatów w których skład wchodzą słodziki. Stąd ich linia ''V2''. Tak czy inaczej, dziękuję za tą listę. Nie wchodziłem zbytnio dotąd w szczegóły, ale warto to wiedzieć.



Co do słodzików nie ma na razie poszlak jakoby były dla nas szkodliwe przy wapowaniu.
Co do cukrów wiadomo że palą się w tempreraturze którą często przekraczamy przy wapowaniu a przy tym wydzielają aldehyd octowy.
Wszystkie aromaty umieszczone w zestawieniu znalazły się tutaj na podstawie informacji znalezionych w kartach charakterystyki (tak jakby) udostępnianych przez producenta.
Awatar użytkownika
By Luftmysza
#1622185
Faktycznie po zrobieniu mieszanki na bazie Bananas Foster czuje jakiś dziwny smak. Temperatura chmurki nie jest wysoka a jakby spalenizna. Nie wiem czy to przez to ale coś mi nie pasowało w tym aromacie.

Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
By zarthos
#1622229
Luftmysza pisze:Faktycznie po zrobieniu mieszanki na bazie Bananas Foster czuje jakiś dziwny smak. Temperatura chmurki nie jest wysoka a jakby spalenizna. Nie wiem czy to przez to ale coś mi nie pasowało w tym aromacie.

Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka


Ja tak miałem często przy bobasie...
Najprawdopodobniej graham cracker, a może i nie tylko...
Nevoks Feelin XR Pro - Czy warto?

https://i.ibb.co/d4fCV2J/Zrzut-ekran[…]

Ile wat do grzałki 0.27 ohm

Chcialbym sie zapytac ile mam ustawic watów do grz[…]

Mam zeus sub ohm tanka, ale ostatnio te Z 0.4 ohm […]

Witam wszystkich! Jestem tutaj nowy i przychodzę z[…]

UWAGA! Na blogu Starego Chemika BARDZO WAŻNE informacje! Dotyczą zdrowia i życia.