Ze strony
1000smakowswiata.pl wypisałem skład (jeśli był podany) dla wszystkich sprzedawanych tam aromatów.
Dodatkowo sugerując się informacjami z
http://www.e-papierosy-forum.pl/wisnia-i-banan-jaki-aromat-t100736.html to:
lelek6 pisze:... część jest oparta tylko na glikolu, ale są też takie z etanolem i trójacetyną.
Ja tych unikam, bo triacetyna to substancja słabo rozpuszczalna w wodzie, oleista, wysokowrząca.
Człowieka nie otruje, ale będzie odsadzała się na grzałce i przede wszystkim na nośniku.
Jako, że nie paruje razem z glikolem i gliceryną, jej stężenie będzie wzrastać wraz z ubytkiem liquidu z parownika,
czyli będzie zagęszczać liquid. Jako, że jest gęsta, do rozrzedzania mieszanek dodaje się alkohol. I to dużo, do 20%.
Ale do kawy i herbaty może być
oraz:
lelek6 pisze:... Pal licho triacetynę. Butylohydroksyanizol to jest dopiero syf. Z pamięci nie napisze, ale pamiętam,
że to rakotwórcze i rozpieprza nerki i wątrobę. Zaraz poszukam opisu i wyedytuję.
Wyedytuję też posta wyżej i usunę cytrynę.
...
EDIT:
Butylohydroksyanizol: http://vitalia.pl/ch_add,172,0_Butylohydroksyanizol-bha.html
I można sobie wyrobić opinię o co poniektórych na podstawie składu.
----------------------------------------------------------------
ADWOKAT- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 68,9 %,E422 gliceryna.
AMARETTO- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 82,9 %, etanol, E202 sorbinian potasu - 0,004 %
ANANASOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1518 trójacetyna - 92,5 %.
ANYŻOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 94,8 %, etanol.
ARACHIDOWY - mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 69 %,E422 gliceryna.
ARBUZOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 96,4 %
BANANOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 86,46 %.
BISZKOPTOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 85,97 %.
BRANDY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 90,2 %.
BRZOSKWINIOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 80 %.
CAFFE LATTE- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 84,9 %, etanol.
CAPPUCCINO- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 25 %,E1518 trójacetyna - 59,3 %.
CHAŁWOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1518 trójacetyna - 82,9 %.
COLA- mieszanina substancji aromatycznych, E 1518 trójacetyna - 69,95 %.
CREME BRULE - mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 47,94 %,E 150d karmel płynny, E422 gliceryna.
CYNAMONOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 93,1 %.
CYTRYNOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1518 trójacetyna - 10%, E320 butylohydroksyanizol - 0,02 %.
CZARNA PORZECZKA- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 82,8 %.
CZEKOLADOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 86,88 %,E422 gliceryna.
GRAPEFRUITOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 82,8 %, etanol.
GRENADYNY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 69,9 %.
GRUSZKOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 89,9 %.
GUMA BALONOWA- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 83,29 %, etanol.
IRISH CREAM - mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 68,11 %,E1518 trójacetyna - 7,7 %, etanol.
IRISH WHISKY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1518 trójacetyna - 77,2 %.
JAGODOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 30 %,E1518 trójacetyna - 50,9 %.
JAGODY GOJI- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 68,1 %, E1518 trójacetyna 21,5 %, etanol.
KAKAOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 88,56 %,E422 gliceryna.
KARMELOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 75,44 %,E422 gliceryna.
KAWOWY - ESPRESSO- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 81,25 %,E150 d karmel płynny
KIWI- mieszanina substancji aromatycznych, E1520 glikol 1,2-propylenowy - 68 %
KOKOSOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 82,8 %, etanol, E422 gliceryna.
KUKUŁKI- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 85,6 %,E422 gliceryna.
MALAGA- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 84,2 %, etanol,E422 gliceryna.
MALINOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 67,4 %.
MANGO- mieszanina substancji aromatycznych, E1520 glikol 1,2-propylenowy - 74,75 %
MARAKUJA- mieszanina substancji aromatycznych, E1518 trójacetyna - 94,2 %
MARCEPANOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1518 trójacetyna - 89 %.
MIĘTOWY- mieszanina substancji aromatycznych, etanol.
MIGDAŁOWY
- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 71,74 %.
MIODOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E1520 glikol 1,2-propylenowy - 96,1 %
MOJITO - mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 45,37 %, etanol, E422 gliceryna.
MUFFINKA (KRUCHE CIASTKO)- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 86,33 %, etanol.
NUGATOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 90 %.
ORZECH LASKOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 92,3 %, etanol.
ORZECH WŁOSKI- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 85,6 %,E1518 trójacetyna - 3,3 %.
PIERNIKOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1518 trójacetyna -85,85 %.
PINACOLADA- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 74,7 %,E1518 trójacetyna - 15,7 %.
PISTACJOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1518 trójacetyna - 83,9 %.
POMARAŃCZOWY- mieszanina substancji aromatycznych, etanol.
POZIOMKOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 92,36 %.
RUMOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 70 %.
SERNIKOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 85,5 %.
SZARLOTKI- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 93,93 %
ŚLIWKOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 84,4 %.
ŚMIETANKOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 70 %.
TIRAMISU- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 73,7 %, etanol.
TOFFI - mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 64 %.
TRUSKAWKI W ŚMIETANIE- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 83,46 %
WANILIOWY - mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 78,54 %.
WIŚNIOWYW/g:
http://www.e-papierosy-forum.pl/post1556140.html#p1556140lelek6 pisze:Oprócz tego nie zawiera również triacetyny i etanolu, co zdarza się aromatom do kawy i herbaty.
Z tego co wiem, to rozpuszczalnikiem estrów w tej wiśni jest czysty glikol.
ZABAYONE - mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 93,4 %, etanol.
ŻURAWINOWY- mieszanina substancji aromatycznych, E 1520 glikol 1,2-propylenowy - 64,9 %.
----------------------------------------------------------------
I tyle. Może się przyda mieć to w jednym miejscu ...
---------------------------
Uzupełnione brakujące opisy dzięki koledze macieq03
macieq03 pisze:Skontaktowałem się ze sklepem, prosząc o uzupełnienie danych aromatów