EPF
Co z czym i jak mieszać.
Awatar użytkownika
By JacekTW
#1162940
Słodzik "TPA Sweetener" nie jest zalecany do używania w e-płynach (na przykład przez e-plyny.pl --> http://e-plyny.pl/TPA-Sweetener), ponieważ zawiera sukralozę, która może być szkodliwa dla zdrowia (wyjaśnienie Starego Chemika --> http://starychemik.wordpress.com/2013/0 ... -liquidow/ ).

Mam pytanie, jaki inny dodatek, na przykład:

1) TPA Ethyl Maltol/Cotton Candy
2) TPA Cotton Candy (Circus)
3) TPA Brown Sugar
4) TPA Brown Sugar (Extra)
5) TPA Caramel

...abo jeszcze zupełnie inny, słodzi najmocniej ze wszystkich?

PS. Pytam, bo wyczytałem, że Ethyl Maltol/Cotton Candy jest o wiele mniej słodki od Sweetener'a. (Podobno tak naprawdę wcale nie jest słodki, tylko jego zapach kojarzy się ze słodyczą karmelizowanego cukru). A sukraloza jest około 600 razy słodsza od cukru.
Awatar użytkownika
By okrzemek
#1162992
Aromaty od 3-5 moim zdaniem nie mogą służyć do słodzenia, mam je, przetestowałem w każdą strone, nie lubię.

EM jest dosyć słodki, ale nawet w kosmicznym stężeniu nie zbliża się do sweetnera. Tak jak napisałeś trochę oszukuje mózg i chmurka ładnie pachnie.

W wielu przepisach widziałem dodatek Stevii jako dosładzacza. Nie próbowałem, nie wiem jakie skutki może powodować.
Awatar użytkownika
By JacekTW
#1163001
@okrzemek Dzięki serdeczne za odpowiedź. Na Twoją radę zawsze można liczyć. :) Zaraz poszukam info o Stevii. Może ktoś jeszcze coś podpowie...
Awatar użytkownika
By JacekTW
#1163026
Znalazłem wątek o użyciu Stevii w liquidach na ecf'ie --> http://www.e-cigarette-forum.com/forum/ ... ences.html

Użytkownik bah-num pisze, że dodatek do płynu najlepiej zrobić z czystego sproszkowanego ekstraktu Stevii rozpuszczonego w wodzie. (Prawdopodobnie w PG udałoby się rozpuścić ???).

Stevia jest produktem naturalnym, ekstraktem z liści rośliny Stevia, ok. 300 razy słodszym od cukru. Jest popularna w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Jednak w USA i Europie miała trudności z dopuszczeniem jako składnik spożywczy. --> http://en.wikipedia.org/wiki/Stevia , http://longevity.about.com/od/lifelongn ... xtract.htm oraz http://www.reuters.com/article/2012/05/ ... Y120120523

Słodziki oparte na pokrewnej Rebianie stosują podobno Coca-Cola i Pepsi-Cola.

Czy Stevia/Rebiana jest dostępna w Polsce? Może ktoś próbował? Może jakiś chemik miał styczność z opracowaniami na temat Stevii lub Rebiany w przemyśle spożywczym?

PS. Autor bah-num podaje jako dodatkową ciekawostkę, że sukraloza była w zamyśle syntetyzowana jako pestycyd i tylko przez pomyłkę opisaną przez Starego Chemika stała się słodzikiem. :)
Awatar użytkownika
By okrzemek
#1163040
Stevia w proszku i kropelkach dostępna jest na portalach aukcyjnych i w sklepach ze zdrową żywnością.
Awatar użytkownika
By mordek
#1163069
@okrzemek: w marketach również można znaleźć. U siebie w Carrefourze widziałem - proszek i kropelki.
Awatar użytkownika
By JacekTW
#1163077
Tutaj jest info o Stevii po polsku: --> http://pl.wikipedia.org/wiki/Stevia_rebaudiana
Przeszukałem Allegro. Widzę, że Stevia w proszku dostępna jest w różnych stopniach czystości, na przykład:
1) Skład: maltodekstryna, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe E960
2) Skład: glukozyd stewiolowe (rebaudiosid A 95,3%), maltodextrina
3) Skład: roślinny erythritol, ekstrakt z liści stevia rebaudiana 97%
...etc.
Oczywiście, jak zwykle można też znaleźć informacje o podróbkach/oszustach.

W ofercie firmy LaFar znalazłem informacje, że Stewia (Stevia rebaudiana Bertoni) jest rośliną, w której liściach, łodygach oraz kwiatach zawarte są glikozydy stewiolowe. Ze Stewii wyodrębniono 8 glikozydów stewiolowych: Rebaudiozyd A – do 480 razy słodszy od cukru; Stewiozyd – do 300 razy słodszy od cukru; Rebaudiozyd B, C, D, E, Dulkozyd A, Stewiolbiozyd.

Jest tam także bardzo ważna informacja, że Reabaudiozyd A nie ulega rozpadowi do temperatury ok. 200 stopni Celsjusza (dla porównania Sukraloza ulega rozpadowi w temperaturze ok. 120 stopni Celsjusza, czyli sporo niższej).

Tutaj znalazłem Stevię z certyfikatem analizy składu: --> http://www.yerbamarket.com/product-pol- ... RALNY.html

Przypuszczam, że najlepiej byłoby dostać nie tyle Stevię, co jak najczystszy "Reabaudiozyd A (Rebaudiosid A)".

Ale na co rozkłada się Reabaudiozyd A w wysokiej temperaturze? Czy ktoś mógłby podpowiedzieć coś więcej?

PS. Na razie najlepszą ofertą jaką udało mi się znaleźć jest 98% Reabaudiozyd A z certyfikatem Głównego Inspektoratu Sanitarnego: --> http://allegro.pl/stevia-stewia-slodzik ... 16607.html
Awatar użytkownika
By Zefirek
#1163102
A ja dosładzam liquidy tym słodzikiem TPA Sweetener, od początku jak się pojawił i jakoś zyje, baaaaaa, nawet z cukrzycą :) co prawda przez ostatni rok/ może dluzej/ mam wyższy cukier niż kiedyś, ale czy to by było przyczyną??
nie wyobrażam sobie żebym miała tego nie uzywac, dla mnie liquid musi być słodki, a ten słodzik spęłnia moje oczekiwania :)
Awatar użytkownika
By JacekTW
#1163112
Zefirku Miły, no pewnie, że on jest słodki! Tylko jak się go za bardzo podgrzeje, to w wyniku rozpadu wychodzą z niego różne paskudztwa. Przeczytaj wpis w blogu Starego Chemika podany w pierwszym wpisie w tym wątku. (Związki chloru są przeważnie szkodliwe, drażniące, żrące - od kwasu solnego począwszy.) A nie jest specjalnie trudno go za bardzo podgrzać na grzałce e-papierosa, bo do rozpadu wystarcza 120 stopni.
Awatar użytkownika
By Zefirek
#1163157
JacekTW pisze:Zefirku Miły, no pewnie, że on jest słodki! Tylko jak się go za bardzo podgrzeje, to w wyniku rozpadu wychodzą z niego różne paskudztwa. Przeczytaj wpis w blogu Starego Chemika podany w pierwszym wpisie w tym wątku. (Związki chloru są przeważnie szkodliwe, drażniące, żrące - od kwasu solnego począwszy.) A nie jest specjalnie trudno go za bardzo podgrzać na grzałce e-papierosa, bo do rozpadu wystarcza 120 stopni.

Czytałam, ale ,mimo wszystko chyba z tego nie zrezygnuje. Jak kopciłam analogi, to mysle ze więcej trucizny łykałam i już powinnam dawno nie zyc, wiec te kilka kropli słodzika chyba aż tak mi nie zaszkodzi, tym kardziej ze ja kartki zmieniam co 3 dni, wiec az taki nagar na grzałce chyba przez ten krótki okres czasu nie powstanie :)
Awatar użytkownika
By JacekTW
#1163201
Zefirek pisze:Czytałam, ale ,mimo wszystko chyba z tego nie zrezygnuje. Jak kopciłam analogi, to mysle ze więcej trucizny łykałam i już powinnam dawno nie zyc, wiec te kilka kropli słodzika chyba aż tak mi nie zaszkodzi, tym kardziej ze ja kartki zmieniam co 3 dni, wiec az taki nagar na grzałce chyba przez ten krótki okres czasu nie powstanie :)

Z papierosami nie ma wyboru - niezależnie od tego jakie palisz, zawsze wdychasz smołę, czad i inne trucizny (lubiłem palić, nawet bardzo). Ale przy produkcji własnych płynów lepiej byłoby ograniczyć szkodliwe substancje (przynajmniej te, o których wiadomo, że szkodzą) do minimum. Dlatego szukam słodzika, który mógłby z powodzeniem zastąpić TPA Sweetener.

Mam nadzieję, że może Stevia/Reabaudiozyd A go zastąpi, bo jak napisał Okrzemek, ten składnik już pojawił się w przepisach. Zarówno Sukraloza jak i Stevia to słodziki spożywcze o zbliżonej mocy słodzenia. Jednak chciałbym wiedzieć więcej, co może powstawać w wyniku rozkładu Reabaudiozydu A w temperaturze 200 stopni, żeby nie okazało się, że jeszcze gorsze świństwo. Mam nadzieję, że może zajrzy tu Stary Chemik, sawas, albo inny fachowiec od chemii spożywczej i podpowie coś więcej, np. w czym najlepiej byłoby rozpuścić Stevię/Reabaudiozyd.

Jeśli okaże się, że coś może z tego wyjść, będę próbować. Okrzemek i inni specjaliści od mieszania, jak znam życie, pewnie też. :)

-- [scalono] 05 wrz 2014, 21:30 --

Dziś na stronie stewia.info.pl znalazłem więcej informacji o Stevii: "Rebaudiozyd A" to "Rebiana" - najsłodszy z glikozydów stewiolowych. Jest również najlepszy pod względem smaku. Rozpuszcza się w wodzie. Więcej informacji ogólnych tutaj --> http://stewia.info.pl/substancje-aktywne.php Informacje o bezpieczeństwie i badaniach naukowych można znaleźć tutaj --> http://stewia.info.pl/bezpieczenstwo-prawo.php

Chciałbym rozpuścić Rebianę w glikolu propylenowym w proporcjach odpowiadających tym ze słodzika "TPA Sweetener". Zakładając, że obecna w słodziku sukraloza jest ok. 600 razy słodsza od cukru i jednocześnie przyjmując, że Rebiana jest ok. 400 słodsza, powinno jej być ok. 1,5 razy tyle co w słodziku.

Stąd, moje pytanie do osób używających TPA Sweetener: Czy ktoś wie, jaka jest w nim zawartość sukralozy?
Awatar użytkownika
By sawas
#1207242
Glikozydów w chmurce raczej nie znajdziemy. Jako małolotne związki pozostaną na grzałce w formie spieku węglowego. Nie sądzę więc, by nadawały się do słodzenia liquidów. Ale postaram się trochę bardziej zagłębić w temat i napisać niedługo coś konkretniej.

Tak jak napisałem wcześniej - glikozydy zawarte w stewi niestety nie nadają się jako słodzik do liquidów z prostej przyczyny - ich lotność nie pozwoli im znaleźć się w chmurce. Zostaną na grzałce. W wypadku stosowania ekstraktów, lub słabo oczyszczonych glikozydów, może pojawić się wprost odwrotny efekt - gorzkiego smaku. Pojawia się on jako efekt uboczny w stewi i jego natężenie jest odwrotnie proporcjonalne do stopnia oczyszczenia rebaudiozydu. Ponadto są to dosyć złożone związki organiczne. Ich kumulacja na grzałce, a następnie ich piroliza może dawać brzydkie, acz trudne do przewidzenia efekty.
Awatar użytkownika
By Bialy_Wilk
#1242552
Odkopie temat :wink: , robiłem zamówienie na aromaty w ego2.pl i dostałem do testów Stevia rebaudiana. Stężenie tego słodzika to: 10ml = 1,6 kg cukru (tak się dowiedziałem po rozmowie tel. z Adamem). Może ktoś wie jak to się ma do Etylomaltol 10% i jak to dawkować.
By Papajo
#1277835
Wysłałem zapytanie na http://www.stewiarnia.pl/ ja jakie związki rozpada się stewia w wysokich temperaturach i uzyskałem odpowiedź:

"Według mojej wiedzy, glikozydy stewiolowe pozyskiwane ze stewii nie rozpadają się na żadne szkodliwe substancje i można spokojnie na nich piec ciasta.
Ale żeby udzielić Panu dokładnej odpowiedzi, wysłałam Pana zapytanie do producenta i jak tylko uzyskam odpowiedź, skontaktuję się z Panem."

Także teraz pozostaje czekać na odpowiedź producenta.
By Abeel
#1593124
Odkopię po raz drugi, pojawiły się ostatnio nawet aromaty ze stevią. Ktoś stosuje, jakie odczucia porównywalne do EM?

Ogólnie nie szukam czegoś słodszego, bo EM daję 0,5%, ale jednak owocówki nawet z taką zawartością smakują mi lepiej. Szukam jakiegoś zamiennika, bo z dostępnością EM niedługo może być problem.
Awatar użytkownika
By KOSH
#1593210
Ja tam nie widze zadnego problemu dla przyszlosci etylomaltolu. Bardziej mi on pachnie orzeszkami z karmelem slodkim.
Typowo do slodzenia jest sweetner lub cotton candy czyli wata cukrowa
Awatar użytkownika
By kurok
#1593220
Przyznam, że nie czytałem wszystkich postów w temacie. Po co Wam to ?
Sam używam czystą bazę i mi starcza, a słodzików nie lubię. Zdrowiej truć już nie da się.
Od czasu do czasu można kupić jakiś aro czy liquid i nie myśleć co za wapuje się, bo i tak do końca nie dojdziecie.
Choć czasem warto przyjrzeć się składowi i jak dobrze coś tolerujecie to wapować dalej.
By Abeel
#1593224
Kiedyś jak szukałem jakiegoś innego źródła jak sklep z E-p, bo chciałem większą ilość wziąć (tak jak kryształki mentholu można dostać) to nic nie znalazłem. Chyba, że jest coś jednak?

Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
By kurok
#1593228
Kryształki mentolu są "zdrowe". Jeśli nie masz nadkwasoty i lubisz mentol to wapuj, bo ciężko będzie znaleźć bezpieczniejszy aromat.
Awatar użytkownika
By hosekk
#1596578
kurok pisze:Przyznam, że nie czytałem wszystkich postów w temacie. Po co Wam to ?
Sam używam czystą bazę i mi starcza, a słodzików nie lubię. Zdrowiej truć już nie da się.
Od czasu do czasu można kupić jakiś aro czy liquid i nie myśleć co za wapuje się, bo i tak do końca nie dojdziecie.
Choć czasem warto przyjrzeć się składowi i jak dobrze coś tolerujecie to wapować dalej.


No widzisz, a niektórym brakuje tej słodkości - np. mnie. Wprawdzie używam maltolu ale nie jest to TO czego bym chciał.
Wszystkie owocówki dalej wydają mi się mało słodkie - tzn zapach jest super, ale smak - częściej wytrawny niż słodki.
Awatar użytkownika
By HaQer
#1596588
W moim subiektywnym odczuciu najbardziej słodka w liquidach jest stevia (Capella with stevia mocno to udowadnia). Maltol jest bardziej stonowanym słodzikiem.
Awatar użytkownika
By Ceberebek
#1627595
A co sądzicie o tym:
http://evaper.pl/pl/p/Dodatek-slodzacy-PG-5-ml/340
Dodatek słodzący do liquidów (koncentrat). Roztwór w glikolu propylenowym.
Nie zawiera syntetycznych słodzików jak aspartam, czy sukraloza.

:zakrecony
MaiArt

Próbował ktoś ? Co prawda ceną one nie zachwycają […]

Godny następca istick pico 75W ?

witam Z racji że mój istick pico dogorywa, szukam […]

Aromaty MAiArt

Do eksperymentów z aromatem róży czekam na nabrani[…]

Pochwalcie się zabawkami:) http://i42.tin[…]

UWAGA! Na blogu Starego Chemika BARDZO WAŻNE informacje! Dotyczą zdrowia i życia.