EPF
Zdrowotne aspekty e-palenia.
By cann
Witam, jestem młodym 18sto letnim człowiekiem, e-pale od tygodnia, tak to od roku analogowe. Dzisiaj myjąc zęby wieczorem przyuważyłem coś bardzo dziwnego na moich zębach czego nigdy nie widziałem, trochę przeżółknięte jedynki dolne, i jedna z dwójek, ale tak lekko, bardzo lekko, między jedynkami jak jest szpara to była też jakoś dziwnie przeżółknięta. Nie jestem jakimś wykwintnym palaczem, volisha dostałem od przyjaciół by rzucić analogi, bo ponoć E są mniej szkodliwe i nie śmierdzą, ale czy na pewno? Nigdy wcześniej nie miałem żadnych problemów z zębami, mój dentysta zawsze chwalił moje "perełki", poczytałem trochę w internecie i się przeraziłem, wyczytałem że palenie e-papierosów powoduje próchnicę, od razu wpisałem w google jak wygląda próchnica i się przeraziłem, zamarłem i teraz pytanie: czy jest możliwe żeby po tygodniu e-palenia były skutki uboczne pod postacią żółknięcia dolnych zębów? Czy może to być próchnica spowodowana e-paleniem? Wyczytałem również że mogą to być skutki uboczne po odstawieniu analogów, co prawda nie odstawiłem ich na 100%, w tym tygodniu wypaliłem dosłownie pare analogów ok. 6-7 i około 15-20ml liquidów. Proszę o pilną pomoc bo już jestem spanikowany :( Dodam że jak paliłem analogi to szło 4-5 paczek tygodniowo i żadnych efektów widocznych na zębach.
By user
Poczytaj, ale na forum.
Zmien tez paste do zebow i myj je czesciej. Odstaw kawe i herbate.

palcowane sr@jfonicznie
Awatar użytkownika
By Araiser
:palm

Perełki :mrgreen:

Wysyłane z mojego PENTAGRAM TAB 8.4 za pomocą Tapatalk 2
Awatar użytkownika
By PucH2
I jak tu nie zakazać EP? To tańsze niż pozamykać człowieka rozumnego w domach bez klamek :mrgreen: .
A teraz pytanie: Co byś zrobił/a jak byś spotkał/a Homo sapiens?
Awatar użytkownika
By gurumis
ja to bym się cieszyła gdybym nie wiedziała jak wygląda próchnica :D :)
Awatar użytkownika
By Tusia
cann pisze: (...) poczytałem trochę w internecie i się przeraziłem, wyczytałem że palenie e-papierosów powoduje próchnicę (...)

Możesz rzucić link gdzie to wyczytałeś :?:

To już reguła - weekend i "ciekawe" wpisy jednopostowców dotyczące zdrowia (ktoś się nudzi) ?
Zawsze się zastanawiam co tym razem się pojawi... jaka "perełka" :zakrecony

:palm

Edit
Chociaż... skoro palisz e-papierosy to licho wie co się dzieje, one nie są do spalania.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2012, 11:24 przez Tusia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
By Lutor
nic odkrywczego wiadomo że palenie i przyjmowanie nikotyny jest czynnikiem powodującym lub przyspieszającym choroby, nie odkrywajcie koła na nowo
Awatar użytkownika
By filazaf
tekst o żółtych fajkach jest nawet wtopicu Reakcje mojego organizmu na e-palenie
Awatar użytkownika
By Nocna Sowa
Jezu, jak bzdura!!!

cann pisze:[...]Dodam że jak paliłem analogi to szło 4-5 paczek tygodniowo i żadnych efektów widocznych na zębach.

A czarny nalot na płuckach Ci nie przeszkadzał?
Awatar użytkownika
By eser
Panie i Panowie, nie odpowiada się na takie pytanie jak w tytule, :palm
Awatar użytkownika
By kotoj
Nocna Sowa pisze:Jezu, jak bzdura!!!

cann pisze:[...]Dodam że jak paliłem analogi to szło 4-5 paczek tygodniowo i żadnych efektów widocznych na zębach.

A czarny nalot na płuckach Ci nie przeszkadzał?

Płucek w lusterku nie widać :lol:
Awatar użytkownika
By filazaf
po prostu nie myje zebów jak mu nie [ciach] już z pyska... Albo jakiś felerny barwnik xD
Awatar użytkownika
By WulfgarVal
Pewnie, ep powoduje raka, próchnicę, biegunkę i głupotę, ale jakoś jak paliło się analogi to nikt się tym nawet nie przejął :)
Awatar użytkownika
By MarcusKing
cann pisze:jak wygląda próchnica i się przeraziłem, zamarłem.

cann pisze: mój dentysta zawsze chwalił moje "perełki"

Te prełki to właśnie próchnica ,tylko wziąć nitkę i ponawlekać :P :P
By poksia
hehe :) To na pewno nie było na poważnie. (taką mam nadzieję)
Awatar użytkownika
By Ffggfhfggdiffntspe
Myślę że napewno na forum jest ktoś kto jest stomatologiem także możesz zamieścić tutaj zdjęcia swoich zębów i czekać na odpowiedź lub pójść do dentysty i się dowiedzieć od niego:)

Moim zdaniem w sprawach dotyczących zdrowia należy się w pierwszej kolejności konsultować ze specjalistami a dopiero potem ewentualnie opisać swoją przypadłość w przypadku jejprawdopodobnego związku z wapowaniem.

--
Jeśli w moim poście są literówki to poprawię. Wysłane z telefonu.
Awatar użytkownika
By piehot
u mnie to już próchnica czy jeszcze nie ?

Obrazek
Awatar użytkownika
By emi
Cześć,
jako że kocham MOJE zęby bardzo mocno - rozpaczam ostatnio okropnie.
Otóż, w przeciągu 2 tygodni złamałam sobie 2 zęby. Raz na cukierku, raz jedząc gęś.

Dbam o jamę ustną, dentysta nie jest mi obcy, żadnych niedoleczonych dziur ani tym podobnych....

Więc co to jest?! ja się pytam? Niefortunny WIELKI pech?? Czy osłabienie budulca? A jeśli tak to czym spowodowane?

Wiem, wiem, "zapytaj dentystę" - mój bagatelizuje sprawę.....
Ech, biedna ja.
Awatar użytkownika
By emi
Sądzisz, że to już czas? ale że po kawałku? czemu nie całe? ;-))))
Awatar użytkownika
By michalodz88
Jakiś czas temu też połamałem zęba na kiełbasie :bry
Dziś byłem go wyrwać :zakrecony
Co do zębów, może warto zwrócić uwagę na dietę dużo wapnia dobrze im zrobi :D
Dbanie o czystość jamy ustnej to chyba nie wszystko :D
Awatar użytkownika
By szperaczz
Nie wiem, tak mi się wyrwało. Tak poważnie to ja nie zauważyłem nic niepokojącego, wrecz przeciwnie znika mi nalot od fajek i przelamalem sie i zaczynam chodzić regularnie do zebologa (balem sie kiedys tego jak ognia) :lol:
Awatar użytkownika
By emi
michalodz88 pisze:Jakiś czas temu też połamałem zęba na kiełbasie :bry
Dziś byłem go wyrwać :zakrecony
Co do zębów, może warto zwrócić uwagę na dietę dużo wapnia dobrze im zrobi :D
Dbanie o czystość jamy ustnej to chyba nie wszystko :D

Wapń to i mleko? piję je niemal litrami.... to nie to.
Awatar użytkownika
By michalodz88
Skoro są produkty które pomagają naszym zębom, to na pewno są też takie, które im szkodzą.
Musisz zrobić rozeznanie których spożywasz więcej :D JA tam się nie znam... Tak tylko napisałem akurat taki temat a ja siedzę z gazą w gembie. Zadziwiający dla mnie jest fakt że nic nie poczułem jak rwał :bry
By tasmanik
Ja po rzuceniu analogów wybieliłem sobie ząbki i po roku dalej bialutkie :) wiec EP na + jeśli chodzi o moje ząbki.
Awatar użytkownika
By krakry1
cann pisze:... poczytałem trochę w internecie i się przeraziłem, wyczytałem że palenie e-papierosów powoduje próchnicę ...
... wzmaga też objaw znany jako: stultitia. 8)
Awatar użytkownika
By leszekzy
Mój dentysta stwierdził że odkąd nie pale analogów jest wyraźna poprawa stanu moich dziąseł!
:D
Awatar użytkownika
By filazaf
Za dużo kwaśnych potraw, zamało zasadowych, ja tak sobie wytłumaczyłem ukruszenie dwóch trzonowców(wielkości ziarenek piasku) xD
Awatar użytkownika
By skoku98
Według mnie nie wpływa to na stan Twoich zębów
By esdoen
Wydaje mi się, że e-palenie może zwiększyć ryzyko wystąpienia próchnicy. Niespodzianką nie jest, że składniki liquidu wysuszają jamę ustną. Ślina daje ochronę przed próchnicą. Brak śliny / mniejsza ilość śliny niż normalnie = wzrost ryzyka.

Ale przypuszczam, że wystarczy dbać o dodatkowe nawodnianie, i problemu nie będzie :)
Awatar użytkownika
By skoku98
1. Popytaj tych co długo e-palą
2. Pierwsze słyszę o tym, że którykolwiek ze składników płynu wysusza usta.
3. Przyczyna może występować również w rodzajach dripów np. ja używam dripu z mosiądzu chromowanego i po pewnym czasie chrom zchodzi, ale na ten temat się nie wypowiadam bo się nie znam na wpływie chromu na zęby.

Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2
By esdoen
Ja e-palę już prawie rok. PG (zawarte w każdym liquidzie, w znacznej większości w przewadze) wysusza śluzówkę.

U mnie stan uzębienia się pogorszył, ale nie zwalam tego od razu na e-papierosy - ot, czasami przychodzi ten moment, że trzeba odwiedzić dentystę :D Niemniej, mógł to być jeden z czynników sprzyjających.
By Galadorn
3 lata z ep i jeśli chodzi o zęby nie mam większych problemów, niektóre płyny jak np mentolowe powodują u mnie delikatny ból dziąseł jednak to wina ich nadwrażliwości. Pragnę przypomnieć, że glikol propylenowy jest stosowany również w pastach do zębów i płynach do płukania ust :-P
By Pik75
E-papierosy raczej nie mają większego wpływu na nasze zęby. A jeżeli już jakiś mają to wystarczy je regularnie myć dobrą pastą i w niczym nie powinny nam zaszkodzić one ;p
Awatar użytkownika
By saradonin
E-palenie może mieć pośredni wpływ na zęby ;) Swego czasu tak wyrżnąłem stalowym dripem w jedynkę, że spodziewałem się znaleźć ją na podłodze. Na szczęście po kilku obolałych dniach i jedzenia półgębkiem nadał się trzymał, a za stalowymi dripami (z tego i kilku innych powodów) do dziś nie przepadam.
Awatar użytkownika
By Bezczel
emi pisze:Cześć,
jako że kocham MOJE zęby bardzo mocno - rozpaczam ostatnio okropnie.
Otóż, w przeciągu 2 tygodni złamałam sobie 2 zęby. Raz na cukierku, raz jedząc gęś.

Dbam o jamę ustną, dentysta nie jest mi obcy, żadnych niedoleczonych dziur ani tym podobnych....

Więc co to jest?! ja się pytam? Niefortunny WIELKI pech?? Czy osłabienie budulca? A jeśli tak to czym spowodowane?

Wiem, wiem, "zapytaj dentystę" - mój bagatelizuje sprawę.....
Ech, biedna ja.

Jak czlowiek analoga trzymal w buzi, gryzac nerwowo zebami to sie filterek lekko zgniótł.
A teraz czlowiek, sie przestawil na elektryka i gryzie nerwowo ten aluminiowy gripek.
Stad ta pseudo prochnica :)

A ten pan co mu zeby pozolkly, to tak jest jak sie nie trzyma e papierosa w zebach tylko w ustach.... trzeba tak palic aby chumrka, ktora nie rzadko jest goraca, nie leciala nam przez te wielkie szpary miedzy "perelkami".
Juz od dawna wiadomo, ze woda potrafi skale urobic, a co dopiero goraca woda.
Tak, tak, do tej pory duzo rzemielsnikow korzysta z termoobrobki.
Ale termoobrabianie pozostawmy fachowca, gdzy nie wlasciwe korzystanie z tego procesu moze powodowac prochnice oraz zolkniecie perelek, przed uzyciem nalezy skonsultowac sie z lekarzem badz farmaceuta.

Pozdrawiam Twoj samozwanczy dentysta.

A tak juz zeplnie serio. To jak cos sie dzieje z cialem, badz psychika, to nalezy sie zglosic do odpowiedniej jednostki np szpital, ksiadz, egzorcysta. A nie pytac sie piekarza, czy czasem ten zolty lukier z poczka nie sprawil, ze mi szpary miedzy zebami pozolkly.
By user
saradonin pisze:E-palenie może mieć pośredni wpływ na zęby ;) Swego czasu tak wyrżnąłem stalowym dripem w jedynkę, że spodziewałem się znaleźć ją na podłodze. Na szczęście po kilku obolałych dniach i jedzenia półgębkiem nadał się trzymał, a za stalowymi dripami (z tego i kilku innych powodów) do dziś nie przepadam.

Przyznaję całkowitą rację.
Przeżyłem kilka razy podobną tramę i zrezygnowałem całkowicie z SSowych dripów. Aluminium to w ogóle w paszcze pchać, jakoś tak ....... wujowo.
Akryl i jakieś inne wynalazki wolę dotykać ustami. Wtedy zły wpływ e-p na uzębienie jest zdecydowanie mniejszy. :mrgreen:
By d35k44
reed pisze:
saradonin pisze:E-palenie może mieć pośredni wpływ na zęby ;) Swego czasu tak wyrżnąłem stalowym dripem w jedynkę, że spodziewałem się znaleźć ją na podłodze. Na szczęście po kilku obolałych dniach i jedzenia półgębkiem nadał się trzymał, a za stalowymi dripami (z tego i kilku innych powodów) do dziś nie przepadam.

Akryl i jakieś inne wynalazki wolę dotykać ustami. :mrgreen:

Akrylu też bym raczej do ust nie wkładał, istnieje coś takiego jak monomer resztkowy który może uczulać i wywoływać uczulenia, najrozsądniejszy wybór to ceramiczne dripy chyba ze mocno zagryzasz to istnieje ryzyko pocięcia ;)
By user
Szkło, ceramika i metal, to nie jest to co "trawię"
Zbyt twarde, więc po bliskim spotkaniu z uzębieniem, wiadomo kto może wygrać.
Do tego zimą, na dworze, to porażka. Prawie przymarza do warów.
"Plasticzane" natomiast są pod tym względem OK. Używam od lat i nie dorobiłem się nowych alergii. (co nie znaczy, że inni też się tego ustrzegą, patrzę przez pryzmat własnego uzębienia i owargowania :D )
Awatar użytkownika
By eser
Bez przesady panowie, opierając się na opisywanych przypadkach,powinnyśmy wycofać metalowe sztućce,butelki szklane (piwo) i wszystko to, co jest twardsze od szkliwa.
Protezy wykonywane są właśnie z akrylu, pod wyższym ciśnieniem i wysoką temperaturą, o resztkowym monomerze raczej bym zapomniał. Ale często barwniki dodawane do akrylu mogą uczulać.
Większym problemem są uszkodzenia porcelany w koronach protetycznych, praktycznie nienaprawialnych, a koszt nowych jest nieporównywalnie większy od plomby.
Na koniec powiem tak: to nie e-papierosy wybuchają, a jedynie baterie, a one są wszędzie. *BOR*
By user
Nie miałem na myśli eksplozji kolego eser :)
Chodziło mi o moment wkładania w usta dripa. Mając moda ważącego "pół kilo" każde zejście z kursu może owocować spotkaniem się tej masy z uzębieniem (tak, parę razy tak się puknąłem w jedynki) A w związku z tym, że nacisk na milimetr kwadratowy w tym przypadku jest dość duży i nagły, to wiadomo jak to fajnie boli. A i szkliwo może pójść się paść :?
Awatar użytkownika
By eser
reed pisze:Nie miałem na myśli eksplozji kolego eser :)

Zrozumiałem prawidłowo, chodziło mi raczej o to, że zęby możemy uszkodzić wszystkim bardziej "twardym" od szkliwa, niekoniecznie ustnikami e-papierosów, podobnie jak wybuch baterii może nastąpić w każdym sprzęcie korzystającym z tego zasilania.
By daggga28
To równie dobrze musiałabym zrezygnować z picia herbaty bo często przydzwonię zębami w szkło. Pośpiech :-)
Awatar użytkownika
By Tikos
Odświeżam nieco temat.
Dzisiaj jedna z Klientek przyszła do nas z rewelacją od swojego dentysty, że używanie e-p negatywnie wpływa na szkliwo zębów.
W pierwszym momencie się żachnąłem, jednak po przeszukaniu trafiłem np. na taką informację:
Gliceryna- klejąca się, przezroczysta substancja pochodzenia głównie roślinnego, która poddawana jest wielokrotnie „wybielaniu” i perfumowaniu. Substancja ta wspaniale pokrywa nasze zęby pancerzem, który całkowicie blokuje dostęp śliny do zębów, śliny która odpowiedzialna jest za reminalizację naszych zębów. Czy wiesz, że aby pozbyć się gliceryny z zębów te należy wypłukać co najmniej 27 razy.

źródło: http://zielonyzagonek.pl/prawda-pascie-zebow/
Dotyczy to co prawda pasty do zębów, jednak w liquidach też ją mamy.
Czy ktoś może się ustosunkować do tych informacji? Klientka prosiła, żeby rozeznać temat?

Ps. Znalazłem jeszcze takie informacje:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/z ... 39372.html
Ale tutaj wg mojej oceny dosyć mocno się mijają z prawdą (delikatnie mówiąc ;) ) więc nawet nie będę cytował...
Awatar użytkownika
By Luk Goth
Ja bym bardziej dopatrywał się tu wpływu nikotyny na przebarwienia i zły wpływ na zęby, a nie gliceryny czy glikolu ;) Niko jest przecież i w analogach i wiadomo jak potrafią wyglądać "zęby palacza", a jak już wiemy poza tym tam jest 1500 więcej substancji szkodliwych i też niszczących zęby (sam po prawie 20 latach palenia analogów nie mam zbyt pięknych :(), a w e-fajkach jedyna z tych substancji to nikotyna. Prosty przykład, moja żona od prawie 2,5 roku wapuje zerówki tylko dla smaku, a zęby nadal ma jak te "perełki" ;)
By Mastertext
epapieros.katowice.pl pisze:Odświeżam nieco temat.
Dzisiaj jedna z Klientek przyszła do nas z rewelacją od swojego dentysty, że używanie e-p negatywnie wpływa na szkliwo zębów.
W pierwszym momencie się żachnąłem, jednak po przeszukaniu trafiłem np. na taką informację:
Gliceryna- klejąca się, przezroczysta substancja pochodzenia głównie roślinnego, która poddawana jest wielokrotnie „wybielaniu” i perfumowaniu. Substancja ta wspaniale pokrywa nasze zęby pancerzem, który całkowicie blokuje dostęp śliny do zębów, śliny która odpowiedzialna jest za reminalizację naszych zębów. Czy wiesz, że aby pozbyć się gliceryny z zębów te należy wypłukać co najmniej 27 razy.

źródło: http://zielonyzagonek.pl/prawda-pascie-zebow/
Dotyczy to co prawda pasty do zębów, jednak w liquidach też ją mamy.
Czy ktoś może się ustosunkować do tych informacji? Klientka prosiła, żeby rozeznać temat?

Ps. Znalazłem jeszcze takie informacje:
Ale tutaj wg mojej oceny dosyć mocno się mijają z prawdą (delikatnie mówiąc ;) ) więc nawet nie będę cytował...

Powiedz klientce żeby w trosce o własne zdrowie natychmiast zaprzestała e-palenia skoro jest dla niej takie szkodliwe. Nikt jej przecież nie zmusza do korzystania z e-papierosów, podobnie jak do jedzenia słodyczy oraz innych praktyk, które według różnych badaczy szkodzą temu czy owemu. Życie w ogóle jest szkodliwe dla zdrowia i niezwykle czasochłonne, a mucha po utracie szóstej nogi traci słuch.
Awatar użytkownika
By Tikos
Mastertext pisze:Powiedz klientce żeby w trosce o własne zdrowie natychmiast zaprzestała e-palenia skoro jest dla niej takie szkodliwe. Nikt jej przecież nie zmusza do korzystania z e-papierosów, podobnie jak do jedzenia słodyczy oraz innych praktyk, które według różnych badaczy szkodzą temu czy owemu. Życie w ogóle jest szkodliwe dla zdrowia i niezwykle czasochłonne, a mucha po utracie szóstej nogi traci słuch.

To nie Klientka wyrokowała, tylko jej dentysta, dlatego pytała, a ja pytam tu, bo Klienci są dla nas ważni :)
Awatar użytkownika
By Sulkov
W elektronicznych papierosach znajduje się bowiem glikol dietylenowy, jest to popularny składnik preparatów antyzamrożeniowych.

I cały misterny artykuł w pizdu.

Hahah. Czytam dalej kolejny post. I co widzę? Szkodliwa, straszna gliceryna. A polecają mycie zębów solą i sodą. To, to dopiero jest morderstwo dla szkliwa.

A co gorsza - ludzie w to wierzą...

-- [scalono] 12 maja 2015, 20:45 --

epapieros.katowice.pl pisze:To nie Klientka wyrokowała, tylko jej dentysta, dlatego pytała, a ja pytam tu, bo Klienci są dla nas ważni :)

A zapytaj może klientkę czy jak jej stomatolog truł, żeby nie paliła zwykłych papierosów to podobnie się jego opinią przejmowała?

Jaka góra do ijusta

Nie da się otworzyć

Cześć, mam atomizer eleaf ello pop który otwiera s[…]

Freemax Maxus 3-potężny zestaw

https://i.ibb.co/Jmt1YMB/freemax-max[…]

https://www.vapepoland.pl/wp-content/[…]

UWAGA! Na blogu Starego Chemika BARDZO WAŻNE informacje! Dotyczą zdrowia i życia.