ctx2 pisze:@ LogerM Czemu niby badania miałby być obowiązkowe ? Nie myśl za innych myśl za siebie.
Jak ktoś nie chce sprawdzać co kupuje to jego problem nie nasz a tego typu działania sprawiają tylko że ludzie czekają na gotowe rozwiązania zamiast samemu podejmować decyzje.
Dlaczego tak uważam? Bo nie jest dane nam żyć w XXVII wieku gdzie każdy przy sobie nosi podręczny spektrofotometr i może dokonać pobieżnej analizy zakupionego produktu na miejscu. Płyny do ep może robić i sprzedawać każdy, nikt tego nie kontroluje, nikt nie ustalił norm, opieramy się wyłącznie na organoleptyce. To nie jest dobra droga, mówimy o mniejszej szkodliwości, mówimy o zdrowiu ale nie wiemy co tak naprawdę chmurzymy producent może wlać do płynu wszystko i jeśli będzie 'smaczyło' to i tak znajdzie kupców, a jeśli przypadkiem będzie do tego tanie to ustawiać się będą kolejki.
Markovsky pisze:Teraz masz wybor czy chcesz bagno za 2zl, samogona od forumowicza za 10zl czy liqueena za 20.
Jest też opcja czwarta, bagno za 2PLN w pięknej buteleczce, z ładną etykietą, doprawione sprawnym marketingiem w cenie po 30PLN za butelkę. Kolejki będą się ustawiać, taki masz właśnie teraz wybór że nigdy nie wiesz co tak naprawdę kupujesz.
Markovsky pisze:Jaki sens w takim razie maja te badania, skoro kazdy bedzie mogl dalej pomyje sprzedawac?
Fakt przespałeś trochę 'newsów'; badania - tak podstawowe jak wymieniłem - oraz sensowne normy co do udziału substancji szkodliwych pozwolą wyeliminować z rynku nieuczciwych producentów którzy np. aby zaoszczędzić korzystać będą z zanieczyszczonej metalami ciężkimi gliceryny, u których poziom nikotyny jest niezgodny z zadeklarowanym, czy też takich u których płyny nie trzymają norm higienicznych. Nie myl badań i ich wyników z koncesjami. Poważnie, zapoznaj się z tematem o którym piszemy w szerszej perspektywie, bo mam wrażenie że to co piszesz pochodzi z oddzielnego wątku.
ctx2 pisze:Zobacz że nie ma regulacji odnośnie sprzedaży ep niepełnoletnim a jakoś w sklepach stacjonarnych ich nie sprzedają dzieciakom,obyło się bez regulacji.Myślę że sprzedawcy sami mogą odpowiednio nakłonić potencjalnych kupujących do wybrania odpowiednich płynów.
Nie wszędzie zakaz sprzedaży nieletnim obowiązuje, a jeśli nawet obowiązuje to nie zawsze jest przestrzegany przez pracowników, co było i na łamach forum wielokrotnie poruszane. Jest grono uczciwych sprzedawców którzy nie patrzą wyłącznie na zysk, lecz obawiam się że nie należą oni wcale do większości.
Markovsky pisze:Że jak jest podejrzenie to można zgłosić firmę wprowadzającą zły produkt do obiegu organom kontrolnym, ale nie wszystkich na raz.
Podejrzenie? Podejrzenie że płyn zawiera metale ciężkie? Że płyn jest skażony biologicznie? Litości.
Kod: Zaznacz cały- Dzień dobry kupiłem liquid chyba wyczuwam w nim arsen i być może lekką nutkę kadmu...
----
prymus140 pisze:Mirku, masz rację na pewno nie robią takich wałków. 
Są podejrzenia że jeden chrzci mikstury... dochodzenie w toku

ps. @reed - zlituj się.