EPF
Nasze własne produkcje
Awatar użytkownika
By Venox
Witam forumowiczów.

Jest to mój pierwszy post więc mogą być pewne niedociągnięcia. Do Sedna!

Wszystko zaczęło się od pewnego zdjęcia które ujrzałem w sieci. Mianowicie ktoś przyłożył Atomizer do JBL GO całość wyglądała jak box + atomizer.
Zainspirowany tym zdjęciem w 2019 rozpocząłem pierwsze prace. Okazało się, że do owego JBL GO da się upchać 2x 18650 i tak to się zaczęło...
Pierwsza generacja powstała w tym samym roku(2019) i oto jej efekt:
Obrazek

Ostatnio robiłem porządki i znalazłem tą samą obudowę, Wejście 510 i włącznik. Czemu by nie zrobić JBL Smoke Box v2 ?

I tak powstała kolejna wersja

Logo + Funkcje
Obrazek
Obrazek

Front z plexy
Obrazek
Obrazek

Pozostałe
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nie wiem jak długo zdjęcia będą aktywne więc za kilkanaście dni dodam link do YouTube.

OPIS

Zasada działania + otrzymana moc
to typowy mechanik z dołożonym układem ładowania.
Akumulatorki to Samsung 18650 30B 3000mAh a więc jeden ma max. prąd rozładowania 5,9A. Łącząc dwa akumulatorki w zaokrągleniu wychodzi 11A. Podstawiając do wzoru P=U*I wychodzi taka moc:
-Gdy bateria ma 4V daje nam 44W
-Przy jej nominalnym napięciu 3,7V daje nam 40W
Wiem, że dla niektórych może to być czarna magia więc w skrócie. Na tych Akusach [b]otrzymałem moc 40-50W.[/b]
Specyfikacja tych Baterii https://lygte-info.dk/review/batteries2 ... %20UK.html

Układ ładowania Akumulatorków
Do ładowania konstrukcji podszedłem prostym sposobem. Posiadałem jakiś stary powerbank na 3x 18650... Bez zastanowienia płytkę dopasowałem do swoich potrzeb i zamontowałem. Port USB-C dorobiłem na przewodach co widać na zdjęciu.

Funkcje + Podsumowanie

-Możliwość ładowania z portu USB-C
-Dwie czerwony diody (pod przyciskiem) sygnalizują Minimalne oraz Maksymalne naładowanie akumulatorów. By to sprawdzić należy wcisnąć przycisk na spodzie.
-W środku niebieskie diody LED świecą podczas użytkowania urządzenia.
-Złączę 510
-Włącznik 230V 10A
-Grube przewody (nie liczyłem ile mm2) łączące Baterie z Parownikiem.

Podsumowując powstała taka o zabawka. Niestety nie przeszła jeszcze testów pod Atomizerem... Gdzieś zapodziała mi się góra od iJust 3, i tu pytanie jaki Atomizer widzielibyście do tego "Boxa" ? W grę wchodzi na gotowe grzałki lub RTA. Myślałem nad Dead Rabbit v3 RTA aczkolwiek szczerze mówiąc nie wiem. Nie miałem do czynienia po za gotowymi "Dymiarami" takimi jak Ijust czy Ego Aio no i górą od Smok'a.

Na horyzoncie maluje się już 3 generacja tego "pudełka" a mianowicie zrobienie okienka z plexy w formie drzwiczek i dodanie testera pokazującego ile mAh mają Akumulatorki podczas każdego ładowania. I to w zasadzie będzie Finalna wersja w tym wykonaniu.

Pozdrawiam wszystkich majsterkowiczów :beer: i ostrożnie z 18650 :zakrecony !

#EDIT1. Znalazłem Ello Duro z dwiema grzałkami 0,3 oraz 0,15. Na pierwszej spoko ale chyba oddaje za mało mocy. Na drugiej OK ale dalej to nie to, ledwo bardzo przysiada napięcie... Czyli nie ma co się bawić w Akusy poniżej 10A. Czas zamówić akumulatorki i lepszy Atomizer!. Celuje w 2x 18650 3,7V 10A lub 15A. Pzdr!

2024.02.07
#EDIT2 Dla powyższego projektu przy grzałce 0,3 ohm pobór natężenia z akumulatorów wyniósł 11A przy 3,7V. Tak więc z 18650 30B otrzymaliśmy 40W podawane na grzałkę.

#Zmiany: Zastosowanie w przyszłym tyg. Dead Rabbit M RTA. Grzałki 0,5 ohm. Akumulatory 2x 18650 VTC6 15A (otrzymamy 30A przy połączonych dwóch sztukach). Tutaj pobór wyniesie 15A, tak więc mamy podwójny zapas Amperów i o to chodzi. I tutaj moc wynosi 55Watów podawane na grzałkę.
Jeśli zastosujemy grzałkę 0,7 ohm wtedy moc spadnie do 45W.

Myślę teraz po obliczeniach żeby wybrać grzałkę 0,7 ohm. Moc zależnie od rozładowania Akumulatorków:
By gldnrtrvr
Wow, szacunek. Jeśli będą aktualizacje wyglądu, bardzo chętnie poczytam. Nie znam się na elektronice, ale wszystko brzmi naprawdę dobrze. Gratulacje, bardzo szanuję osoby, które same coś tworzą.
Aromat spożywczy AROMA CRAFT

Przestrzegam wapowiczów przed tym aromatem spożywc[…]

Witam serdecznie wszystkich.

Nabyłem jakiś czas temu dwa kartony grzałek do e p[…]

Problem z góra i olejem

Siema dziś pękło mi szkiełko w górze z max wymieni[…]

problem z ładowaniem

Siema mam spory problem z baterią w oxvie xlim sq […]

UWAGA! Na blogu Starego Chemika BARDZO WAŻNE informacje! Dotyczą zdrowia i życia.