EPF
Zdrowotne aspekty e-palenia.
Awatar użytkownika
By roscislaw
#1915264
Na zasadzie "jedna baba drugiej babie" dowiedziałem się, najpierw od siostry (wyjątkowo tępa istota, odszczepieniec, podejrzewam, że głosuje na PiS, choć się do tego nie przyznaje, quae audit ueritatem, choćby i od baby z warzywniaka czerpała informacje), później od matki (która notabene obarczona POChP epali już tyle i ile mam na liczniku), że wapujący osobnicy bardzo źle rokują w starciu z coronawirusem. Żadna nie potrafiła wyjaśnić, choćby skrótowo, mechanizmu, ale e-papieros to wg ekspertów niemalże wyrok śmierci w przypadku infekcji.

Info zaczerpnięte z mediów narodowych, TVP INFO, ściślej mówiąc.

Mama, która jest obarczona szeregiem schorzeń, jest po zawale bardzo się zmartwiła. Rzucić nie rzuci, nie ma na to szans. Chciałbym ją uspokoić, ale żadnych informacji nie potrafię znaleźć - ani, że e-palenie, zaiste szkodzi mocno, ani że nie ma żadnego wpływu na ryzyko infekcji, a później przebieg choroby.

Czy ktoś coś wie, słyszał, czytał na ten temat? Jak glikol działa na nabłonek?
Awatar użytkownika
By pol
#1915265
@roscislaw

Nie czytałeś?
To przeczytaj.

To był początek, który "pismaki" natychmiast podchwyciły i jak małpy na poziomie Copy’ego & Paste’a....
-> burmistrz-nowego-jorku-bill-de-blasio-o-zwi-kszonym-ryzyku-dla-waperow-k-amstwo-t136283.html

Odpowiedź była natychmiastowa
-> riccardo-polosa-smoking-vaping-i-koronawirus-t136284.html
-> dr-farsalinos-wapowanie-i-koronawirus-covid-19-plotki-vs-dowody-t136307.html

Ale jak widać fakenews lepiej się sprzedaje w "publicznej".

Przeczytaj również
http://vapingassociation.pl/stomatolodz ... papierosy/


*******************
roscislaw pisze:....Jak glikol działa na nabłonek?

Aż się prosi zadać pytanie: Na który?


Glikol propylenowy (1,2-Propanodiol)

Właściwości chemiczne i fizyczne: bezbarwna, bezwonna, oleista ciecz, o słodkawym smaku i wysokiej lepkości. Substancja higroskopijna: jest rozpuszczalny m.in. w wodzie, acetonie i chloroformie.

Glikol propylenowy to organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi dwuhydroksylowych czyli dioli. W temperaturze pokojowej jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą, o słodkawym smaku i wysokiej lepkości. Na skalę przemysłową glikol propylenowy otrzymywany jest przez uwodnienie tlenku propylenu. Znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle i medycynie

Cząsteczka glikolu propylenowego jest chemicznie obojętna – zwykle nie reaguje z innymi substancjami. Jest to szczególnie przydatne w łączeniu kontrastujących ze sobą pierwiastków. Przy emulgowaniu aktywnych, trudno mieszalnych składników glikol tworzy stabilną, jednorodną ciecz.

Zastosowanie surowca: Glikol propylenowy jest szeroko stosowany m.in. w przemyśle spożywczym – jako konserwant E1520, emulgator, składnik barwników i aromatów; chemicznym: zastępowanie szkodliwego glikolu etylenowego; chemii gospodarczej: środki higieny i produkty kosmetyczne m.in. jako czynnik nawilżający skórę, składnik past (w tym w pastach do zębów, oraz płynach do płukania ust i kremów i innych środków do higieny dłoni, czy ogólnie w środkach czystości (w tym jako składnik główny dezodorantu w sztyfcie); w medycynie i farmacji (jako podłoże do rozprowadzania składnika czynnego leku), przemyśle tytoniowym (jako czynnik nawilżający tytoń), produkcji elektronicznych papierosów. Ponadto stosowany jest jako płyn roboczy w prasach hydraulicznych oraz w systemach chłodzących jako płyn chłodzący (chłodziwo). Glikol propylenowy wykorzystywany jest często do produkcji środków przeciw zamarzaniu. Może być również stosowany, jako półprodukt chemiczny do wytwarzania wysokiej jakości nienasyconych żywic poliestrowych, stosowanych w farbach i lakierach.

Bezpieczeństwo dla zdrowia: Glikol propylenowy uznawany jest za związek nieszkodliwy dla zdrowia, lub o bardzo niskiej szkodliwości. Nie stwierdzono by powodował uczulenia, nie wykazuje rakotwórczości i nie jest mutagenny. Kontakt z nierozcieńczonym glikolem propylenowym może wywołać podrażnienia oczu i skóry, jednak niegroźne i łatwo ustępujące, zwykle wraz z ustaniem kontaktu. W ciele jest szybko przekształcany w kwas mlekowy (w sposób podobny do przekształcania w mięśniach cukru w energię). W środowisku łatwo ulega biodegradacji

Źródło


Przeczytaj -> https://www.szkolnictwo.pl/szukaj,Glikol_propylenowy

Medycyna i farmacja

Glikol propylenowy stosowany jest w farmacji jako rozczynnik, czyli płyn, który sam nie ma istotnego działania dla organizmu, ale w którym może zostać rozprowadzony składnik czynny leku. Dotyczy to przede wszystkim preparatów (leków), nie dających rozpuścić się w wodzie, ale dających się rozprowadzić we względnie neutralnym dla organizmu - glikolu propylenowym. W ten sposób glikol propylenowy może być stosowany tak w formie zastrzyku, preparatu doustnego, jak i kremu . W tym ostatnim przypadku jest nanoszony miejscowo na skórę.

Kosmetyka

Glikol propylenowy może być używany do produkcji kosmetyków jako rozczynnik nadający kosmetykowi pożądaną konsystencję emulsji oraz jako składnik nawilżający skórę. Glikol propylenowy może w związku z tym znajdować się w:

    pastach do zębów, oraz płynach do płukania ust,
    środkach do higieny dłoni, czy ogólnie w środkach czystości,
    jako składnik główny dezodorantu w sztyfcie,
    w wielu innych kosmetykach.

Używany jest także jako nośnik zapachów w olejkach zapachowych oraz w olejkach do masażu.

***************
Coś dla kobiet...

Atrofeminal żel
Skład:
Woda, glikol propylenowy, biosaccharide gum-1 (polisacharyd: L-fukoza, D-galaktoza, kwas galakturonowy), gliceryna, hydroksyetyloceluloza, pantenol, fenoksyetanol, etyloheksylogliceryna, mleczan sodu, kwas mlekowy, hialuronian sodu.

Intimel żel - wyrób medyczny
Skład:
woda oczyszczona, glikol propylenowy, hydroksyetyloceluloza, diwodorofosforan sodu, kwas borowy, Phenonip.

DUREX Play żel
Skład:
Woda, glikol propylenowy, hydroksyetyloceluloza, kwas benzoesowy, sacharynian sodu, wodorotlenek sodu
By gourmet
#1919532
Kończę przechodzić swój COVID. Węchu nie mam, smak na szczęście pozostał. Jednak wszystkie płyny smakują (a raczej nie smakują :x ) identycznie. Czuję wyłącznie wzmocnioną glicerynową słodycz. Nawet odpaliłem ostatnio Doom, który ma przecież opinię dobrze smaczącego - wszystko na nic. Z ciekawości zapaliłem śmierdziela - smak jest normalny. Jedzenie też smakuje normalnie.
Awatar użytkownika
By ubs
#1919587
Zycze szybkiego powrotu do zdrowia.
Jak na razie ja i w moim otoczeniu jeszcze nikt nie choruje, mimo lockdowna i strefy 4.
Nie probuj wiecej smierdziela, jak pakolka co ze mnia pracuje palila ep a nagle poczestowana przerzucila sie i zasmradza mi atmosfere :(
By gourmet
#1919630
Dziękuję, wszystko wróciło do normy. E-p smaczą jak powinny. Węch przyniósł Mikołaj, świąteczne potrawy już pachniały :-)
Zakup e-papierosa - drugi wybór

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :bry S[…]

Za jakieś dwa miesiące prawdopodobnie będę musiał […]

Rozcieńczanie premixa

Dostałem parę premixów do spróbowania, niestety są[…]

Sprawdzone akumulatorki 18650 z allegro

Miałem dotychczas sprawdzonego sprzedawcę karlos44[…]

UWAGA! Na blogu Starego Chemika BARDZO WAŻNE informacje! Dotyczą zdrowia i życia.