EPF
Awatar użytkownika
By Krasnal45
#1844632
Nawet "generalnie lipny" (cokolwiek by to nie znaczyło) aromat, odrzucany przez jednych, będzie polecany przez innych jako ten najlepszy. Tylko tyle i aż tyle.
Teksty typu:
Plażo_Proszę pisze: że na każdym znajdzie się conajmniej jeden pajac budujący swoje ego na przypieprzaniu się do użytkowników bez stażu, widzę że tutaj natrafiłem na typowego janusza tego typu :D.

raczej sobie podaruj...
Awatar użytkownika
By DorotaM
#1844664
A tymczasem żaby się rozpanoszą...

Plażo_Proszę, podpisuję się pod powyższymi słowami Krasnala, pod każdym z nich.
A od siebie dodam jeszcze tylko, gdybyś wykazał się chęciami przeczytania tematu w którym zamieściłeś swój post, sam wpadłbyś na opinie (opisy) dotyczące przynajmniej kilku z aromatów które Cię interesują. I gdybyś to zrobił, a potem spytał jeszcze o te nie wymienione tu przez nikogo,
chyba zyskałbyś więcej pomocnych wpisów. :wink:
Awatar użytkownika
By pHarel2403
#1844687
bulit73 pisze:
pHarel2403 pisze:Dlatego zapominam o nim na dłuższy czas i zobaczę.


I od tego trzeba było zacząć. Nie pisze się opinii o aromacie, po 8 dniach, który aby uzyskać swoje optymalne walory smakowe, potrzebuje dużo więcej czasu :wink:
Aromatom deserowym, takim jak Straciatella, daję poleżakować od 3 do 4 tygodni.



Minęło 6 tygodni od wymieszania, więc zalałem go dziś po raz drugi i śmiem twierdzić to co ostatnim razem. Smak się za dużo nie zmienił i w dalszym ciągu jest dla mnie ohydny.
Awatar użytkownika
By Shelby
#1845738
Przymierzam się do zakupów w tym sklepie i szukam czegoś kwaśnego. Wpadły mi w oko cztery smaki:

    pigwa
    pomelo
    poziomka
    agrest

Jest w tym gronie coś kwaśnego wartego spróbowania?
Awatar użytkownika
By Gabriel
#1845741
Shelby pisze:Przymierzam się do zakupów w tym sklepie i szukam czegoś kwaśnego. Wpadły mi w oko cztery smaki:

    pigwa
    pomelo
    poziomka
    agrest

Jest w tym gronie coś kwaśnego wartego spróbowania?

Nic. Kwaśna to jest cytryna.
By Dżansjo
#1846007
bulit73 pisze:
pHarel2403 pisze:Leżało 8 dni

BLEE.... szczerze powiedziawszy, to czuję wielkie rozczarowanie, czuć śmietankę i czekoladę, ale to jest strasznie mdłe, gorzkie i zbiera mnie na wymioty. Spodziewałem się czegoś słodziutkiego i pysznego.


Nie po 8 dniach. Ten aro musi poleżeć ze 3 tygodnie :wink: Poza tym dobrze go zrobić na bazie Traveller.


Ja mam odwrotne doświadczenia. jak coś odrzuca "od nowości" to będzie i po roku.
To co piszesz - a i owszem. Zdarza się że po 3 dniach coś nie bardzo pasuje, proporcje nie takie albo nie robi żadnego wrażenia, a potem się układa i potrafi zachwycić.
Ale jak aromat zawiera składnik który ewidentnie odrzuca/powoduje reakcję w żołądku to czas tego nie zmieni. Ja tak mam ze wszystkimi odmianami ciast od maiart(nie muszę pisać że mają szerokie grono wielbicieli, to ewidentnie mój subiektywny problem). A leśna jagoda wręcz masakruje. Ewidentnie mam odrzut od wszystkiego co zawiera kwas masłowy(to na pewno, a pewnie jeszcze na coś podobnego co robi "śmietankowość") - nawet w minimalnych stężeniach. Z tego powodu odpada mi większość smaków kremowych, maślanych, śmietankowych, serowych etc.
A w tytoniówkach zapach "skórzany/drzewny". Dla mnie to katastrofa :) - a wielu takie właśnie uwielbia.
I to nie jest kwestia firmy - tylko nadwrażliwości na jakiś określony składnik.
Kiedyś próbowałem ratować takie rzeczy - rozcieńczając, próbując "przykryć" czymś innym. Sensu to nie ma - i tak to "coś" tam będzie, i będzie uwierało. Szkoda bazy tylko, i czasu :)
Teraz jak na dzień dobry poczuję odrzut to utylizacja/rozdanie komuś i tyle
By cibarius
#1859219
Orientuje się ktoś, które zalecane stężenie pomarańczy jest te prawidłowe? Na forum w liście jest 5%, na stronie MaiArt 3% .
Awatar użytkownika
By Vause
#1859278
Osobiście co do pomarańczy zastosowałam się do stężenia 3% i sobie chwalę. Zrób próbkę i zobacz, zawsze możesz dołożyć aromatu.
By cibarius
#1859280
Też stosowałem 3%, dlatego zdziwiłem się , że jest 5%. W sumie napisałem wczoraj prośbę do pana Artura żeby aktualna lista sugerowanego dawkowania była dostępna i aktualizowana na stronie sklepu. Błyskawiczna odpowiedź i za chwile problem będzie rozwiązany.
Awatar użytkownika
By Vause
#1859341
Przyleciał do mnie Earl Grey z cytryną.
W stężeniu 4% to majstersztyk, czuć dobrze zaparzonego earl grey`a i nutkę cytryny, delikatnie kwaskowej, nie chemicznej. Numer 1 na mojej liście herbat.
Od razu zamówiłam próbki kilku deserówek, nie mogę się doczekać aż dojadą.
Awatar użytkownika
By Vause
#1860662
No i doleciały, trochę odstały i mam pierwsze wrażenie.
Ciasto jagodowe - pyszne! Pachnie cudownie, na pierwszym planie czuć jagodę, potem dochodzi smak ciasta czy też biszkoptu, jak zwał, tak zwał. 10/10
Mojito - tu bardzo miła odmiana, miałam przyjemność wapować wiele odmian mojito od różnych firm, ale każde z nich było bardzo słodkie. W tym przypadku nie czuć słodyczy, tylko prawdziwe mojito.
Orzech laskowy - przypomina mi orzech laskowy z P1 sprzed 5 lat, to był smak, który mnie zachwycił i jest całkowicie odwzorowany, lepszego nie udało mi się dorwać.
By ziooloo
#1861592
Mam szybkie pytanie gdzies juz o tym czytalem ale znalezc nie moge smaki jabłko, mieta jakie stężenia beda dobre, chodzi mi o smak podobny do Tymbarka

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
By ziooloo
#1861604
Krasnal45 pisze:Kręć się w okolicach 3%
3% dla jabłka czy calosci np 2% jabłko i 1% miety

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
By Krasnal45
#1861606
Poeksperymentuj trochę. Zrób sobie kilka 10ml próbek z różnymi proporcjami i wybierz tę, która Ci będzie najbardziej odpowiadać. Generalnie aromaty MaiArta są silnie stężone.
By ziooloo
#1861610
Krasnal45 pisze:Poeksperymentuj trochę. Zrób sobie kilka 10ml próbek z różnymi proporcjami i wybierz tę, która Ci będzie najbardziej odpowiadać. Generalnie aromaty MaiArta są silnie stężone.
A to wiem bo używam tylko glownie pojedynczych smakow, myslalem ze jest jakas gotowa receptura ale fakt samemu trzeba spr.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
By PucH2
#1861611
ziooloo pisze:
Krasnal45 pisze:Kręć się w okolicach 3%
3% dla jabłka czy calosci np 2% jabłko i 1% miety

To generalnie przepis na olbrzymią klapę.
Mięta to generalnie 0,5 - 1 % aromatu w aromacie jabłka. Wyższe wartości zabijają jabłko. Nie polecam mięty z tej firmy bo jest strasznie chemiczna, po prostu nie do wapowania.
By BezimiennyII
#1861612
Jeżeli chcesz uzyskać Tymbarka, to proponuję 2,5 - 3% jabłka MaiArt i 0,5 - 1% TPA Peppermint V2. Mięta z MaiArt tak jak to napisano wyżej - strasznie chemiczna, albo ja nie potrafię dobrać proporcji.
By ziooloo
#1861623
Dzieki za wskazowki spr ta miete ew poszukam innej

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
By Ceberebek
#1861639
ziooloo pisze:Dzieki za wskazowki spr ta miete ew poszukam innej

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Czy Ty masz problem z "wyrażaniem" swoich uczuć w formie pisanej :?: :?: :?:
Proponuję wziąć się za książki... w poniedziałek do gimnazjum już czas... :evil:
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
OBS engine

witam jak w temacie gdzie na szybko (albo też norm[…]

Witam wszystkich i przychodzę z pytaniem. Około r[…]

Aromaty MAiArt

Do eksperymentów z aromatem róży czekam na nabrani[…]

I tak sobie dłubię.

https://images81.fotosik.pl/1043/3db8[…]