Nie lepiej sobie samemu zrobić taki aromat?
Wykonany wczoraj:
- PIEPRZ CAYENNE 2-3 opakowania
- 100 ml PG lub bazy 0
- 3 ściereczki Tami lub inna wata bawełniana.
lejek, miska, szklanki dwie, łyżeczka, docelowy pojemnik na aromat 50 ml.
Na talerzu, misce paprykę zalewamy bazą i lekko mieszamy. W tym stanie to się nie miesza. Wstawiamy do mikrofalówki na 4 minuty. Co 20, 30 sekund mieszamy roztwór. W miarę wzrostu temperatury zawiesina robi się rzadka. W między czasie Tami składamy na 4 części i wykładamy lejek, umieszczając go w szklance. Gorącą masę filtrujemy przez tak stworzony filtr. Czynność tą wykonujemy 3 razy za każdym razem zmieniając Tami. Trzecie filtrowanie już do właściwego pojemnika 50 ml. Tak stworzony aromat Kapsaicyny starczy na więcej niż rok.
Jak kuchnia obca to lepiej tam dalej nie zaglądać. Gdyby było inaczej przeczytaj o kapsaicynie i sposobie obchodzenia się z nią zanim zaczniesz ekstrakcje.
Kropelka takiego aromatu na 10 ml doope urywa i ogranicza wapowanie o 90 %.