EPF
Co z czym i jak mieszać.
Awatar użytkownika
By Czocher
#1747942
Biszkopt czekoladowy

Biszkopt MaiArt - 2,5%
Czekolada MaiArt - 3,5%
PG/VG - 30/70
Czas leżakowania - 14 dni.

Proste połączenie dwóch rewelacyjnych aromatów dla wszystkich tych, którzy nie mają czasu na bardziej skomplikowane receptury.
Jak ktoś ma ochotę to może dodać etyl 0,4% na roztwór (alkohol zbożowy 95% ze sklepu spożywczego). Pomaga to w homogenizowaniu się składników i ma działanie antybakteryjne. Ilość etylu na roztwór nie ma absolutnie żadnego wpływu na funkcje motoryczne, nie powoduje upojenia... To jest bardzo niewielka ilość.

Można się pobawić w zmianę proporcji, ja zrobiłem jak wyżej i mi bardzo smakuje.


Tematy scalono, oraz edytowano nazwę wątku - Th

--
Dziękuje za scalenie tematów, wszystko wyżej.

[scalono]

Biszkopt truskawkowy

Biszkopt MaiArt - 2%
Truskawka MaiArt - 3%
PG/VG - 30/70
Czas leżakowania - 14 dni.

Można się pobawić w zmianę proporcji, ja zrobiłem jak wyżej i mi bardzo smakuje.


[scalono]

Czekolada kokosowa

Kokos MaiArt - 4%
Czekolada MaiArt - 4%
PG/VG - 30/70
Czas leżakowania - 14 dni.

Można się pobawić w zmianę proporcji, ja zrobiłem jak wyżej i mi bardzo smakuje.


[scalono]


Herbatniki/Ciasteczka kokosowe

Herbatnik MaiArt - 3%
Kokos MaiArt - 5%
PG/VG - 30/70
Czas leżakowania - 14 dni.

Można się pobawić w zmianę proporcji, ja zrobiłem jak wyżej i mi bardzo smakuje.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2017, 19:44 przez Czocher, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
By Master_PiT
#1748130
Też coś tam umieszałem.
Za sugestią kolegów z trawnika:


Earl grey cytrynowy:
Czarna herbata 5,75 %
Cytryna 3,25%
Bergamotka 0,6%
Baza 75vg
Bardzo mi smakuje, jednak pokuszę się zwiększyć stężenie cytryny do 3.5%



Budyń truskawkowy
Budyń śmietankowy 4%
Truskawka 4%
Baza 75vg
Jeśli ktoś woli truskawkę bardziej stonowaną lub w tle to proponuję zmniejszyć stężenie do 3%


Rześki arbuz:
Arbuz 7%
Koolada tpa - 5kropel na 10ml liquidu
Baza 75vg

Truakawki w czekoladzie
Truskawka 2.5%
Czekolada 3%
Baza 75vg
Mi osobiście nie podchodzi ta czekolada

Wszystko leżakowało 14-28dni
Awatar użytkownika
By tomgrim
#1748182
Malibu:

Kokos - 5%
Rum - 2,5%
(można dodać kilka kropel Etylomaltolu)

Mając namiastkę malibu można się pokusić o zrobienie jakiegoś drinka na jego bazie np.

Fat Hooker:

Brzoskwinia - 3%
Kokos - 5%
Rum - 2,5%
Pomarańcza - 3%
(można dodać kilka kropel Etylomaltolu)
Awatar użytkownika
By Czocher
#1748256
Budyń malinowy

Budyń śmietankowy MaiArt - 3,5%
Malina MaiArt - 7%
PG/VG - 30/70
Czas leżakowania - 14 dni.

Świeża sprawa, testowany dzisiaj kilka godzin na trollu v2. Rewelacyjny smak, specjalnie dałem 7% maliny bo dla mnie to ona ma rządzić w tym liquidzie, ale i tak w tle jest wyraźnie wyczuwalny budyń. Jeżeli ktoś chce można zmienić proporcje maliny np. między 4 a 6%. Oczywiście alkohol etylowy 0,4% na roztwór, ale nie dodaję do przepisu ponieważ to jest opcja. Smacznego :)

Edytowano.
M.



[scalono]


Czekolada żurawinowa

Czekolada MaiArt - 3%
Żurawina MaiArt - 2%
PG/VG - 30/70
Czas leżakowania - 14 dni.

Wapuje to od kilkunastu godzin i się oderwać nie mogę. Słodkie czekoladowe szaleństwo idealne na zimowe wieczory, świetny przerywnik do owoców. Testowane na tsunami i na mutation. Jeżeli ktoś chce można zmienić proporcje... Dodałem alkohol etylowy 0,4% na roztwór.
Awatar użytkownika
By tomgrim
#1748711
Obrazek
Biszkoptowa tarta z budyniem i owocami

Biszkopt - 1,5%
Budyń śmietankowy - 3%
Wanilia - 1,5%
Morela - 4,5%
Limonka - 1%
Jagoda - 3%
(można dodać kilka kropel Etylomaltolu)

Przepis jeszcze nie sprawdzony w 100%, choć po kilku dniach leżakowania jest całkiem dobrze i podejrzewam, że jak swoje odstoi będzie jeszcze lepiej. Nie mniej jednak nie wykluczam w przyszłości drobnych modyfikacji w stężeniach.
Szukam czegoś dobrego

Dzień dobry. Mój drugi post tutaj, a zarazem wiem,[…]

Problem z paleniem w OXVA slim pro.

Siema, Mam dość irytujący problem z OXVA slim pro[…]

Liquider

Miał ktoś do czynienia z tymi liquidami? Jak wraże[…]

Premium liquidy

Próbowałem dużo różnych liquidów i sytuacja jest t[…]

UWAGA! Na blogu Starego Chemika BARDZO WAŻNE informacje! Dotyczą zdrowia i życia.