By zarthos - 25 mar 2016, 00:51
Posty: 660
Rejestracja: 01 lut 2011, 09:29
Posty: 660
Rejestracja: 01 lut 2011, 09:29
- 25 mar 2016, 00:51
#1620481
Witam,
Poniżej tłumaczenie większej części artykułu:
http://e-liquid-recipes.com/master-mixe ... and-tricks
Nie ze wszystkim się zgadzam i nie wszystko rozumiem, ale tłumaczę jak leci - jeno w okrojonej wersji.
Nie tłumaczone informacje, które na forum wałkowane były setki razy.
To co tłumaczone też jest na forum, ale tutaj opublikowane w leniuchoprzyjaznej wersji.
Na pewno każdy znajdzie coś dlla siebie.
Poniżej tłumaczenie większej części artykułu:
http://e-liquid-recipes.com/master-mixe ... and-tricks
Nie ze wszystkim się zgadzam i nie wszystko rozumiem, ale tłumaczę jak leci - jeno w okrojonej wersji.
Nie tłumaczone informacje, które na forum wałkowane były setki razy.
To co tłumaczone też jest na forum, ale tutaj opublikowane w leniuchoprzyjaznej wersji.
Na pewno każdy znajdzie coś dlla siebie.
AAA Magic Mask – Z włoskiej firmy Flavour Art, AAA Magic Mask (nazywane również MM) dodaje tekstury, podczas gdy zmniejsza odczucie kwaskowatości bez modyfikacji pH. Może załagodzić ostre nuty. Bądź bardzo ostrożny, może z łatwością zniszczyć mieszankę. Dodawaj oszczędnie. Ten dodatek działa nie poprzez zmianę smaku, ale zmianę twojego postrzegania smaku.
Acetyl Pyrazine (lub AP) – Zwykle występuje w 5% roztworze. Dodaje orzeszkowego/pieczonego/chlebowego smaku. Zwykle dodawany do mieszanek tytoniowych lub ciasteczkowych. Używaj oszczędnie, 0.2-1% - Zacznij od dodania jednej kropli na 10ml i dodawaj aż do osiągnięcia zadowalającego smaku. Zbyt dużo sprawia że mieszanka smakuje jak chrupki kukurydziane. Niektórzy mają problem z mieszaniem przy użyciu tego dodatku, jako że potrafi on bardzo szybko zdominować mieszankę. Jeśli masz takie problemy, spróbuj dodać 2 kropelki do 10ml butelki i napełnij ją bazą PG/VG.
Ocet jabłkowy – Zwiększa kwaskowatość, która pomaga niektórym smakom „wystrzelić”. Zwykle wykorzystywany w mieszankach tytoniowych, gdzie sok z cytryny jest używany w mieszankach owocowych. Wstępnie, mieszanki z octem jabłkowym wydają się mieć lepszy smak, ale z czasem mają tendencje do jego przytłumienia. Niektórzy lubią efekt jaki ocet ma na mieszanki, więc aby przeciwdziałać stłumionemu smakowi, możesz trochę zwiększyć ilość dodanych aromatów. Używaj oszczędnie. Zacznij od jednej kropli na 10ml w górę.
Bitter Wizard – Również z Włoskiej firmy Flavour Art, Bitter wizard dodaje gorzkiego smaku, zmniejsza słodycz, dodaje „suchości”. Zwykle wykorzystywany w mieszankach tytoniowych, może być jednak przydatny w innych rodzajach mieszanek. Dodawaj od 1 kropli na 10ml w górę.
Ethyl Maltol (EM) – EM znany jest również jako wata cukrowa. Często nazywany słodzikiem, choć tak naprawdę nim nie jest. W niskich stężeniach, około 0.5-1% dodaje „ciała”, wilgoci oraz redukuję ostre nuty. Zaokrągla smaki, i wypycha je trochę na przód. W innych słowach, redukuję intensywność aromatów . Przy 1.5-2.5% znacznie zmniejsza intensywność aromatów. Po wapowaniu liquidów z dużym udziałem EM, wielu doświadcza zmniejszonego postrzegania smaku przy innych liquidach które wapują, na godzinę lub dłużej. Przy około 8-10% , daje wyraźny smak spalonego cukru/ waty cukrowej, ale bez słodyczy prawdziwej waty. TPA sprzedaje EM pod nazwą Cotton Candy. Zwykle występuje w formie kryształów. Aby zrobić 10% roztwór, użyj 1 porcji kryształków EM i 9 porcji glikolu propylenowego, wstząsinguj aż rozpuszczą się całkowicie. Zwykle lekkie podgrzanie przyspiesza proces. Łatwym sposobem jest wrzucenie tego do mikrofalówki na 3 sekundy, mieszaj aż się ochłodzi oraz rozpuszczą się kryształki.
Ethyl Vanilin- Ethyl Vanilin również dosładza liquidy, dodaje również nutkę wanilii do twoich mieszanek. Jak EM, zwykle jest rozpuszczony w glicerynie roślinnej albo glikolu propylenowym
Wykorzystuje się go tak jak EM, dodaj 1-2 krople na 10ml w górę. Standardowe stężenie to 0.5-2%. Wiele marek sprzedaje ten dodatek.
Koolada- Mleczan Mentylu Metylu (jakiś chemik pomoże ? dop.tłum), znany również jako Koolada to zwykle 10% roztwór tegoż. Jeśli lubisz chłodzący efekt mentholu, ale nie chcesz jego smaku. Koolada dodaje chłodzącego efektu mentholu bez jego smaku. Używaj oszczędnie, około 0.5-4%
MTS Vape Wizard- Również z Włoskiej firmy Flavour Art, MTS to skrót od Mellow, Thick, Smooth (Łagodny, Gęsty, Gładki). To dodatek który został zaprojektowany aby załagodzić jakiekolwiek postrzeganie kwaskowatości, powoduję że chmura jest trochę gęstsza, dodaje „ciała” i głębi jakiejkolwiek mieszance. Sugerowane stężenie: 1-3 kropel na 10ml, lub 0.2-2%. Dodawaj stopniowo do smaku, jako że może również uczynić smak nieciekawym. Działa częściowo nie jako dodatek zmieniający smak, ale jego postrzeganie.
Sok z cytryny – Zwiększa kwaskowatość. Używany zwykle do ulepszenia smaków owocowych dodając „czegoś ekstra”. Standardowe stężenia: 1-2 krople na 5ml liquidu. Wstępnie, mieszanki z sokiem z cytryny wydają się smakować lepiej, z czasem mieszanki robią się trochę przytłumione.
Kwas Jabłkowy – Zwykle występuje w 20% roztworze. Dodaje kwaskowatości. Przy 1-2 kroplach na 10ml liquidu zwykle polepsza smak mieszanek owocowych. Przy większych stężeniach sprawia że mieszanka ma smak „kwaśnych słodyczy”. TPA sprzedaje kwas jabłkowy jako „Sour”
Menthol – Możesz kupić menthol w postaci kryształów w wielu miejscach. Jest łatwo zrobić z tych kryształków własny roztwór. Wystarczy zmielić /pokruszyć kryształki do bardzo drobnej postaci, wypełnić butelkę do połowy (albo trochę poniżej), a potem dodać PG albo VG. Mocno wstrząsnąć. Kąpiel w ciepłej wodzie pomoże je rozpuścić. W VG rozpuszcza się gorzej niż w PG.
OSTRZEŻENIE – nie chcesz wapować samego takiego roztworu Używaj tylko jako dodatek w małych ilościach. Jeśli wydaje się Tobie zbyt mocny , możesz rozcieńczyć roztwór do smaku. Po prostu dodaj trochę VG lub PG
Solanka- Solanka lub roztwór soli, jest roztworem klasy medycznej destylowanej wody z solą (NaCL). Zwykle używany do mieszanek tytoniowych albo ciasteczkowych, dodaje „ciała” i polepsza smaki. Tak jak sól w potrawach Może dodać słonej nuty do twoich mieszanek. Może być używany do wszystkich aromatów aby polepszyć smaki i zwiększyć „wilgotność”, przetestuj zanim zrobisz dużą ilość mieszanki. Redukuje odwodnienie ust/zatok/gardła powodowane przez VG oraz PG. Jeśli rozcieńczasz swoje mieszanki wodą destylowaną, wódką lub PGA, możesz spróbować zastąpić je solanką. Dobrym wyznacznikiem byłoby że stężenie aromatów z solanką powinno stanowić około 20-25% całej mieszanki. Choć niektórzy dodają tylko 3% do swoich miksów, niektórzy trochę więcej jeśli liquid ma przewagę VG. Roztwór używany w medycynie to zwykle 0.5-0.9%.
Smooth- TPA Smooth łagodzi szorstkie krawędzie aromatów, łagodzi nuty przednie i powoduje uczucie „wypełnienia ust”, podczas gdy wybija na przód nuty zwykle trzymające się z tyłu. Działa częściowo nie jako dodatek zmieniający smak, ale jego postrzeganie
Sweetener- Jest kilka rodzajów słodzików. Zwykle to sukraloza (np. Sweetener z TPA). Jest również kilka słodzików opartych na stewii (które powinny być zdrowsze). Zwykle używane w mieszankach owocowych, cukierkowych, oraz ciasteczkowych. Tak jak EM, 1-2 krople na 10ml uwydatnia aromaty, gdzie trochę więcej, 1% oraz powyżej dodaje słodkości. Marshmallow od TPA jest używany jak EM, do dodania wilgoci i słodkości. Molasses od TPA dodaje słodkości i pikantności. Brown Sugar Extra od TPA dodaje słodyczy. Większość słodzików rozjaśnia inne aromaty, dobrym pomysłem jest zacząć od niskich stężeń.
Trimethyl Pyrazine – Zwykle występuje w 10% roztworze, Trimethyl Pyrazine jest dobry do mieszanek tytoniowych. Przypisywane cechy smakowe: Orzeszkowy,stęchły, kakao, wysuszający, kawowy. Używaj oszczędnie! Od 1 kropli na 10ml wzwyż. Można kupić od TPA, mają go równiez inni producenci.
Dodanie „kopa w gardło”:
Większość z nas, jest w pogoni za dobrym „kopem w gardło”
Aromaty znane z dodania tej cechy mieszance:
1.Horchata z Capella
2.Większość aromatów cynamonowych
3.Ecto Cooler z Flavor West
4.Aromaty zawierające kapsaicynę (powodującą uczucie ostrości przy jedzeniu papryczek chilli)
5.Menthol
6.Niektórzy mówią że odrobina wódki w mieszance zwiększa kopa w gardziołko