Nie mogę już edytować, to post pod postem, pardone
Dwa drobiazgi dotyczące Rafale, a mające na celu poprawienie oddawania smaku.
Pierwszy natury uniwersalnej, tj. taki którego efekty odczujemy zarówno przy korzystaniu z bazy Vrba, jak i przy grzałkach fabrycznych. Zabieg zapożyczony z tzw. internetów (głównie YT), polegający na usunięciu z komina komory buchania systemu ASB ( Anti Spit-Back ). Ten cały system to spiralnie wygięty prostokąt blaszki znajdujący się wyjściowo w kominie. Narzędzia, wąskie szczypce płaskie, ruchy gibano-ciągnione (
) i czynność wyciągnięcia blaszki zakończona sukcesem. Uwaga - nic na brutala bo można rozczłonkować komorę buchania z tuleją komina (on jest w komorę wprasowany) !!!
Fotka wspomnianego elementu :
Fotka komina pozbawionego kosmicznego ASB
Smakowo, moim zdaniem jest lepiej, nie jakiś kosmos ale lepiej
Drugi myk, mający zastosowanie wyłącznie w przypadku użytkowania bazy Vrba i znowu, główny powód modyfikacji - poprawa oddawania smaku. Autorstwo, i tu pełne zaskoczenie...moje
Przyrządzik montażowy, w zakresie roboczym grzałki, ma koszmarnie wielką średnicą ok. 6mm. Oczywiście, grzałki w zrobione na nim to istne wytwornice chmury ale smak...no cudów brak, delikatnie rzecz ujmując. Rada Wuja Dobra Rada - zmniejszyć średnicę grzałki. Zebrałem na średnicy ok. 2,5mm (narzędziami o których wstydzę się mówić
), czyli zszedłem do 3,5mm. Trzeba oczywiście wtedy "oblec" taką węższą spiralę grzałki nieco większą ilością nośnika (bawełenki). I wsio. Działa w praktyce ten patent naprawdę dobrze, smaku jest zdecydowanie więcej i powoli wchodzimy do grupy parowników poprawnie oddających smak
Fotka z dwoma przyrządami montażowymi (lewy - rozmiar domyślny, prawy - rozmiar po przejściach)
Fotka z bazami Vrba (lewa - mniejsza średnica, prawa - domyślna średnica)
No to tyle, Uwell Rafale to naprawdę fajne czajniczek
Pozdrawiam
Grzegorz