EPF
Zdrowotne aspekty e-palenia.
By anchor
#2431
Witam,
pozwalam sobie przytoczyć parę fragmentów znalezionych
w sieci, które mimo wielu sprzeczności dają jako taki obraz
szkodliwości e-papierosów.


--GLIKOL--

------------------(cytat za p.Różańskim)
Stosowany w wielu kosmetykach jako rozpuszczalnik.
Działają rakotwórczo. Silnie toksyczny w razie spożycia (uszkadza wątrobę, układ nerwowy i nerki).
Resorbują się ze skóry do krwi i limfy. Uszkadzają nabłonki, tkankę łączną i mięśniową.
Zastosowane na skórę wysuszają naskórek, ale równocześnie podrażniają gruczoły łojowe i
apokrynowe wywołując stan zapalny i wysięki wokół gruczołów. Uszkadzają powłoczki włosów.
Wywołują podrażnienie naskórka i skóry właściwej, świąd i kontaktowe (alergiczne) zapalenie skóry.
Łój i złuszczone keratynocyty z glikolami tworzą substancję zatykająca ujścia gruczołów.
W pachwinach i wokół narządów płciowych powodują wypryski drobnopęcherzykowe przechodzące
potem w strupki i rozpadliny. Kosmetyki zawierające glikol propylenowy w razie dostania się
do oczu powodują zapalenie gałki ocznej i spojówek, co objawia się łzawieniem, pieczeniem, ś
wiądem i opuchnięciem powiek. Uszkadzają strukturę lipidowo-proteinową błon komórkowych.
Wdychane podczas używania aerozoli z kosmetykami uszkadzają nabłonki układu oddechowego i powodują
kaszel oraz nieżyt. Uszkadzają komórki krwi i szpik kostny. W neuronach i w mięśniach zaburzają
procesy przewodzenia podniet i proces skurczu. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.
-------------------(komentarz z forum)
A Pan Różański ma to do siebie,że lubi postraszyc,a parę stron później poleca produkty
ze składnikami,którymi wcześniej straszył.Kwasy AHA i BHA,sodium PCA tez niby złe i
niedobre,wiec nie ma co się zbytnio przejmować.
-------------------(komentarz z forum)
Otóż to. Dlatego nie komentuję zawartości stron prof. Różańskiego. To znany przeciwnik
wszystkiego co "chemiczne", kosmetyków kolorowych i w ogóle przemysłu kosmetycznego.
-------------------(ze strony anglojęzycznej)
US Department of Health and Human Services...
"Badania nie wykazały że glikol propylenowy należy do czynników rakotwórczych"

Arkusz charakterystyki bezpieczeństwa materiału (MSDS) na glikol ostrzega użytkowników,
aby uniknąć kontaktu ze skórą, ponieważ systemowo (w organizmie) może powodować zaburzenia
pracy wątroby i uszkodzenie nerek.

Kobiety nie chorują na zaburzenia czynności wątroby z powodu glikolu w kosmetykach.
-------------------(zawartość procentowa substancji w papierosie)
Gliceryna 4,15 Stabilizator wilgotności
Glikol propylenowy 2,84 Stabilizator wilgotności
Alkohol etylowy 1,45 Rozpuszczalnik dodatków smakowo zapachowych
Sacharoza i/lub jej syrop 0,78 Regulacja smaku lub zapachu
Dodatki smakowo-zapachowe 0,30 Regulacja smaku lub zapachu
Mentol 1,53 Regulacja smaku lub zapachu
-------------------(ktoś gdzies podał takie dane dla max. spożycia u ludzi)
Maksymalnie 25 mg/kg masy ciała.
-------------------(przytaczam dla dla porównania max. spożycie znanych substancji)

Dla prostoty przyjęto badania prowadzić na szczurach które,
może się wydawać dziwne, podobnie jak ludzie reagują
na te same trucizny:

alkohol etylowy (spirytus) 7000 mg/kg
sól kuchenna 3000 mg/kg
nikotyna 60 - 200*
-------------------
Informacje toksykologiczne (dla czystego glikolu propylenowego):

Ostra toksyczność doustnie: LD50: 20000 mg/kg (szczur) (sic! przyp. moja)
Spożycie: podrażnienie przewodu pokarmowego
Ostra toksyczność skóra: LD50: 20800 mg/kg (królik)
Podrażnienie oczu: drażni
Podrażnienie skóry: drażni
Wdychanie: niewielkie ryzyko zatrucia

Pierwsza pomoc:

Wdychanie: Niewielkie ryzyko zatrucia. W razie zatrucia inhalacyjnego
wyprowadzić poszkodowanego na świeże powietrze.
Kontakt ze skórą: Brak danych dotyczących szkodliwych skutków
kontaktu wyrobu ze skórą. Spłukiwać obficie wodą, a następnie wody z mydłem.
Kontakt z oczami: W razie kontaktu z oczami przemywać dużą
ilością wody. W przypadku podrażnienia spojówek lub łzawienia należy
konieczne skonsultować się z lekarzem.
Spożycie: Może powodować lekkie podrażnienie.
W przypadku wystąpienia dolegliwości skontaktować się z lekarzem.
-------------------
Glikol propylenowy jest rozpuszczalnikiem występującym w wielu specyfikach
stosowanych w łazience, takich jak niektóre mydła, mleczka kosmetyczne
czy chusteczki dla niemowląt. Składnik ten zapobiega zastyganiu tych produktów.
Amerykańskie badania opublikowane w czasopiśmie Pharmacology potwierdziły,
że chociaż jest substancją względnie bezpieczną, to jednak przedawkowanie glikolu
propylenowego niesie ze sobą poważne konsekwencje. Jego połknięcie może
doprowadzić do porażenia centralnego układu nerwowego i podczas gdy w p
rzypadku osób zachłyśnięcie się mydlaną wodą jest mało prawdopodobne,
to wybierając mydła dla dzieci i niemowląt trzeba brać to pod uwagę.
W łagodniejszych przypadkach może to skutkować pokrzywkę i zaostrzeniem egzemy.
Amerykańskie stowarzyszenie The Cosmetic Ingredient Review, niezależny organ
zajmujący się testowaniem kosmetyków pod względem bezpieczeństwa, wywnioskował,
że kosmetyki stosowane na codzień są bezpieczne jeśli stężenie glikolu propylenowego
jest mniejsze niż 50%.

-------------------

Glikol propylenowy jest bezbarwną, nieco lepką cieczą, o silnych właściwościach
higroskopijnych (ma wysoki stopień wchłanialności). Znajduje zastosowanie jako
rozpuszczalnik leków, kosmetyków. Znajduje również zastosowanie w układach chłodzących.
Bardzo dobrze wchłania się z przewodu pokarmowego wciągu 1h osiąga maksymalne
stężenie we krwi. Metabolizm glikolu propylenowego zachodzi w wątrobie, do kwasu
pirogronowego, octowego i mlekowego. Wydalany jest z moczem w postaci nie zmienionej.
Toksyczność glikolu propylenowego jest relatywnie niska, polega na depresyjnym
działaniu na układ nerwowy. W dużych dawkach może uszkadzać narządy miąższowe
(wątroba, trzustka, nerki lub inne), powodować wystąpienie kwasicy metabolicznej.
W przypadku dożylnego podania leku, rozpuszczalnik glikol propylenowy może
spowodować nagły spadek ciśnienia tętniczego, bradykardię, arytmię, hemolizę.
Wypicie kilkudziesięciu mililitrów powoduje wystąpienie zaburzeń równowagi.

-------------------(przytaczam dla porównania z GP)
Alkohol propylowy, jest dość groźny, gdyż gromadzi się w wątrobie.
Jest przyczyną zmian nowotworowych - wywołuje stany rakowe w innych,
nawet odległych narządach. Jeśli takim rozpuszczalnikiem będzie w naszym
organizmie alkohol propylowy, to któryś z naszych organów stanie się żywicielem
pośrednim przywry jelitowej - organ ten będzie zagrożony zwyrodnieniem.
Alkohol propylowy znajdziemy w butelkowanej wodzie, sokach owocowych i napojach ze sklepu.
-------------------

--DYM TYTONIOWY--

Dym tytoniowy składa się z prawie 4 tysięcy związków chemicznych, z tego ponad
40 to substancje rakotwórcze. Ich działanie nie jest ograniczone jedynie do
palaczy tytoniu, ale także dotyczy wszystkich tych osób (mężczyzn, kobiet i dzieci),
które przebywają w pomieszczeniach, gdzie występuje dym tytoniowy (tzw. "palenie bierne").

1. ALKALOIDY:
• nikotyna - (C10H14N2) z farmakologicznego punktu widzenia jest najbardziej
czynnym składnikiem dymu tytoniowego. Stanowi ok. 97% wszystkich alkaloidów
tytoniu, a jej zawartość w dymie polskich papierosów waha się od 1 do 2 mg na
papieros. Nikotyna działa obkurczająco na ściany naczyń krwionośnych (w tym
także naczyń wieńcowych zaopatrujących serce), zwiększa ciśnienie krwi, jest
odpowiedzialna za niefizjologiczne przyspieszenie akcji serca oraz zaburzenia
rytmu serca, a także wpływa negatywnie na gen p53, który powstrzymuje niekontrolowany
rozwój komórek, czyli powstawanie nowotworów. Nikotyna zawarta w dymie
jest błyskawicznie wchłaniana poprzez śluzówkę górnych dróg oddechowych i
pęcherzyki płucne. Dostaje się do krwiobiegu płucnego, następnie do aorty
przez serce i dalej do krwiobiegu obwodowego. Dostawszy się do naczyń mózgowych
drażni receptory uwalniające takie hormony jak adrenalina, noradrenalina i hormony a
ntydiuretyczne. Przyspiesza pracę serca, wpływa na wzrost ciśnienia tętniczego krwi,
bezpośrednio działa na zwoje komórek nerwowych układu sympatycznego i
parasympatycznego oraz na połączenia neuromięśniowie
• nikoteina - stanowi ok. 2% wszystkich alkaloidów tytoniu
• nikotamina - stanowi 0,5% wszystkich alkaloidów tytoniu
• nikotelina
• anabazyna
• anatabina
• nikotyryna
• kotinina – metabolit nikotyny

2. SKŁADNIKI FAZY GAZOWEJ:
• tlenek węgla (czad) - dym tytoniowy zawiera od 1 do 5% CO; jest uważany za
jeden z bardziej niebezpiecznych czynników. Tlenek węgla blokuje hemoglobinę -
barwnik krwi, który jest transporterem gazów w ustroju ludzkim i tworzy z nią
nieodwracalny związek chemiczny - karboksyhemoglobinę (COHb). Poraża układ
enzymów oddechowych, otaczających każdą żywą komórkę, co utrudnia jej lub
uniemożliwia oddychanie i wymianę gazową. CO utrudnia dopływ tlenu i składników
odżywczych do mięśnia sercowego, doprowadzając do jego zawału, choroby
niedokrwiennej serca, do miażdżycy naczyń tętniczych i nadciśnienia.
• tlenki azotu - powstają z azotanu obecnego w surowym tytoniu w trakcie
jego spalania. Tlenek azotu (NO) jest szybko metabolizowany w żywym organizmie,
jest wolnym rodnikiem - zawiera niesparowany elektron, natomiast dwutlenek
azotu (NO2 lub N2O4) jest trującym gazem, po dostaniu się do płuc uszkadza błony
wyściełające drogi oddechowe. Aż 99% dwutlenku azotu zatrzymywane jest w płucach.
W połączeniu z aminami, tlenki azotu są źródłem rakotwórczych nitrozoamin.
• cyjanowodór - (HCN – związek wodoru, węgla i azotu), kwas pruski. Źródłem
w dymie są białka i aminokwasy liści tytoniowych. Jest czynnikiem bardzo toksycznym,
łatwo wchłanianym przez śluzówkę i skórę. Blokuje aktywność szeregu szeregu
enzymów oddechowych, a także ruch rzęsek wyściełających drogi oddechowe. Gaz
używany przez hitlerowców w komorach gazowych do masowego ludobójstwa; bardzo
silna trucizna (dawka śmiertelna 0,05 g), zaliczana do bojowych środków
trujących; stosowany również do zwalczania szkodników.
• akroleina - (aldehyd akrylowy CH2=CH-CHO), czyli propenal o właściwościach
szczególnie drażniących. Wraz z aldehydem octowym, formaldehydem i cyjanowodorem
stanowi skuteczny czynnik ciliotoksyczny.
• amoniak - (NH3, bezbarwny gaz o ostrym, charakterystycznym zapachu), pochodzi
głównie z białek i azotanów liści tytoniowych. Drażni nieprzyjemnie receptory
górnych i dolnych dróg oddechowych i razem z akroleiną jest uznany za wyznacznik
smakowego odczucia ostrości dymu tytoniowego.

3. INNE
• aceton – rozpuszczalnik, stosowany w przemyśle farb i lakierów, włókien chemicznych i kosmetycznym
• arsen - stosowany także jako popularna trutka na szczury i inne gryzonie
• chlorek winylu - związek używany także np. do produkcji plastiku.
• ciała smołowate - są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów złośliwych u człowieka.
• fenole - niszczą rzęski nabłonka wyściełającego oskrzela. Rzęski te oczyszczają
wdychane przez człowieka powietrze i chronią drogi oddechowe przed przenikaniem
przez ich ściany substancji i związków chemicznych oraz mikroorganizmów, np. wirusów.
• formaldehyd - związek stosowany m.in. do konserwacji preparatów biologicznych, np. żab.
• polon - radioaktywny pierwiastek, odkryty przez naszą rodaczkę Marię Skłodowską-Curie.
• metale ciężkie

Choroby mające istotny związek z paleniem tytoniu
• rak płuc
• rak wargi, języka, jamy ustnej, przełyku i krtani
• rak pęcherza moczowego
• rak nerki
• rak trzustki
• choroba niedokrwienna serca
• przewlekłe zapalenie oskrzeli
• gruźlica układu oddechowego
• nadciśnienie tętnicze
• arteriosclerosis
• udar mózgu
• wrzody żołądka oraz dwunastnicy
• przepukliny jelitowe
-------------------

-- GEN P53 -- (nikotyna czy dym papierosowy, czyli nie dajmy sie zwariować)

Związki chemiczne dymu tytoniowego, w tym substancje o działaniu rakotwórczym,
mogą wywoływać uszkodzenia DNA, czyli wprowadzać błędy w kodzie genetycznym.
W 1996 roku naukowcy z USA opisali molekularne podstawy, które łączą palenie
tytoniu z rakiem. Wykazali oni, że benzo(a)piren, obecny w dymie tytoniowym w
dużych stężeniach, powoduje uszkodzenie genu p53. Wprowadzony do organizmu dym
tytoniowy przez uszkodzenie genu p53 umożliwia rozwój raka płuc. Zadaniem tego
genu jest powstrzymanie podziału komórki z uszkodzonym DNA, dzięki czemu uszkodzenia
dają się naprawić. Wielokrotny kontakt z substancją rakotwórczą może wywołać mutację
genu p53 i utratę jego własności w wielu komórkach. Prędzej czy później jedna z
komórek nie chronionych już przez p53 pada ofiarą mutacji w genach regulujących
jej podział i wchodzi na drogę prowadzącą do przekształcenia się w komórkę nowotworową.
Chociaż u wieloletniego palacza nie jesteśmy w stanie ustalić, w ilu komórkach
płuc gen p53 jest uszkodzony, wiemy, że zaprzestanie palenia pozwala na uniknięcie
dalszych uszkodzeń, dzięki czemu znacznie zmniejsza się prawdopodobieństwo powstania raka.

-----------
Badania przeprowadzone na pacjentkach cierpiących na raka jajników i przechodzących
chemioterapię wykazały, że gen p53, odpowiedzialny za zwalczanie raka, może w ich
przypadku uczynić czasami więcej złego niż dobrego. Naukowcy zauważyli, że pacjentki
ze zmutowanym, niedziałającym p53 zdrowiały po chemioterapii dwukrotnie częściej niż te,
u których gen prawidłowo funkcjonował.
-----------
Mówiąc o składnikach zawartych w tytoniu nie można zapomnieć o nikotynie.
W mniejszych dawkach zwęża ona naczynia krwionośne (w tym wieńcowe),
w dużych zaś (około 100 mg) jest silnie trująca, a nawet zabójcza. W przypadku
obecności nowotworu może pobudzać wzrost guza przez nasilenie angiogenezy
(tworzenia nowych naczyń krwionośnych). Nowe naczynia powstają nie tylko przez
działanie naczyniozwężające, ale także za pośrednictwem prostacyklin,
śródbłonkowego czynnika wzrostu, receptorów nikotyno-acetylocholinowych i w wyniku
nasilenia produkcji tlenku azotu przez śródbłonek naczyń krwionośnych. Wynika stąd,
że nikotyna wykazuje aktywność ko-karcynogenną, choć sama nie jest typowym karcynogenem.


Ostatnie badania przeprowadzone przez Sirkumara Chellappana z zespołem z
Uniwersytetu Południowej Florydy w Tampie wyjaśniają, dlaczego istniejący
już nowotwór może pod wpływem nikotyny stać się agresywniejszy. Okazało się,
że nikotyna w ilościach równoważnych tej, jaka znajduje się we krwi palacza
po wypaleniu jednej paczki papierosów, pobudza podziały komórkowe. Odpowiada
za to łączenie się cząsteczki Raf-1 z komórkowym białkiem Rb. Co ciekawe,
białko to normalnie odpowiada za hamowanie wzrostu guza (ma działanie supresyjne).
W tym aspekcie przestaje dziwić, że rak piersi częściej daje przerzuty do płuc u
tych kobiet, które palą tytoń. Odkrycie Chellappana może jednak postawić pod znakiem
zapytania zasadność stosowania plastrów i gum nikotynowych u pacjentów z rakiem
płuc czy piersi. Oczywiście ryzyko inaczej rozkłada się u zdrowych palaczy,
którzy chcieliby zerwać z nałogiem.

To tyle...
By Malyszuu
#2433
Sorki stary ale nie chciało mi się tego czytać ale chyba i tak analogi przegrywaja e-papierosami
By Greg1980
#2435
Ja sądzę, że cyfra na pewno nie jest nieszkodliwa ale też nie jest bardziej szkodliwa niż analogi. I tyle.
Awatar użytkownika
By juras
#2436
Kolego "anchor".
Może kolega by się wypowiedział własnymi słowami na temat swojego postu.
Brakuje mi w tym wszystkim wypowiedzi i podsumowania z Twojej strony.
A w szczególności jakbyś określił ? Które palenie jest "mniejszym złem"?
By anchor
#2460
W mojej, siłą rzeczy, subiektywnej ocenie popartej próbami znalezienia
jakichkolwiek informacji na temat szkodliwości e-palenia,
szkodliwość papierosa zwykłego do e-papierosa
ma się jak 1000 : 1 choć równie dobrze może to być 10000 : 1.
I co najważniejsze, e-palenie NIE JEST RAKOTWÓRCZE, a jedynie
może negatywnie wpływać na alergików i astmatyków, ale na pewno
nie bardziej niż zwykły papieros. Sądzę również, że skoro szczur
wielkości człowieka może dziennie zeżrec do ok. 2kg GLIKOLU PROPYLENOWEGO
(20000mg/kgc) to dla człowieka GP jest dużo mniej szkodliwy niż sól czy cukier :!:
Awatar użytkownika
By eMAiX
#2925
Dziwny ten artykuł.Tytuł jest że nie lecza z nałogu a w treści że są szkodliwe więc o czym jest ten temat?? Plastry zawierają nikotyne i są zdrowe?? Jeśli nie leczą to czemu ludzie nie wracają do analogów :)
Awatar użytkownika
By lesmie
#2927
I plastry i e papierosy są szkodliwe, bo zawierają nikotynę, a udowodnione jest że jest ona szkodliwa dla zdrowia. Przewaga plastrów i e papierosów jest taka że nie ma bardzo szkodliwych, bardziej od samej nikotyny, produktów spalania. Plastry mają tą przewagę nad e papierosami że nie zawierają ani PG ani VG, tylko perfekcyjnie oczyszczoną nikotynę, a nie do końca jeszcze jest jasne że para z PG i VG wprowadzana do płuc jest nie szkodliwa, być może musi upłynąć kilka, a może nawet kilkanaście lat zanim będzie już pewne czy szkodzi i na ile, lub wcale nie szkodzi.
Awatar użytkownika
By eMAiX
#2929
no to z tymi plastrami to bylo pytanie retoryczne :) ale dobrze to wyjaśniłeś dla osób które nie doczytały się tego wczesniej na forum :)
Awatar użytkownika
By Friend
#2934
Sztachamy się parą z zawiesiny głównie PG+VG+Nikotyna.
Wszystkie 3 są również w zwykłych papierosach, tylko że
wciągamy ich parę i część przypaloną żarem.
To jest duża różnica wg mnie.
Dodajmy produkty spalania te 400 czy 4000 związków.
Artykuł bez sensu i nagonka bez sensu, na prosty rozum
laika łatwo tej szkodliwości zaprzeczyć.
Śmiało można postawić wielki znak nierówności szkodliwości
między analogiem i cyfrą.
Awatar użytkownika
By Friend
#3624
Koniecznie poczytać.
http://www.zb.eco.pl/zb/157/papiero1.htm

I trochę w skrócie:

Intensywne badania naukowe nad tytoniem amerykańskie koncerny rozpoczęły w czasach wielkiej paniki zdrowotnej w l. pięćdziesiątych. Szybko wyprzedziły one te prowadzone przez innych naukowców. Raport BAT datowany na 13.2.1962 podawał: "posiadamy obecnie wiedzę o nikotynie dużo bardziej rozległą niż istnieje w opublikowanej naukowej literaturze [...] z uzasadnionych powodów rezultaty pracy pana Battelle [czyli badania narkotycznych właściwości nikotyny] były trzymane na wysokim poziomie tajności."

Z badaniami był fundamentalny problem. Oto producenci maja produkt przynoszący krociowe dochody, a z drugiej strony jest on prawdopodobnie rakotwórczy i należy w ogóle zaprzestać jego produkcji. Prócz pożądanej wiedzy, producenci zaczęli szybko dowiadywać się tego, czego jednocześnie nie chcieli wiedzieć, a co mogło narazić ich na odpowiedzialność przed sądami.

Głównym składnikiem liścia tytoniu jest nikotyna i badania właśnie nad nią dawały jednocześnie potrzebną i niechcianą wiedzę. Pod względem chemicznym nikotyna jest alkaloidem z tej samej grupy co kokaina, amfetamina itp. Pod względem medycznym należy do grupy narkotyków i to bardzo silnych. "Palenie papierosów jest bardziej uzależniające niż używanie heroiny, uzależniające dwie trzecie ludzi, którzy kiedykolwiek palili" pisał w datowanym na 9.9.1980 r. poufnym memorandum pan William Kloepfer z Tobacco Institute, fikcyjnej organizacji propagandowej w USA finansowanej przez koncerny tytoniowe (obecnie zdelegalizowanej).

Równoległe badania nad nikotyną prowadziła w l. pięćdziesiątych i sześćdziesiątych konkurencja PM. Okazało się, że technicznie biorąc palacze są przywiązani do papierosów nie z zamiłowania, ale po prostu dlatego, że są zwykłymi narkomanami. Jak zauważyli naukowcy PM, nikotyna jest narkotykiem ze względów handlowych "lepszym" od innych substancji uzależniających, ponieważ dym ( wtym wypadku czysta nikotyna ) dostarcza ją do mózgu szybciej. Zapotrzebowanie na lek nie jest również zależne od nastroju osoby, a narkotyk działa równomiernie, pozostawiając palacza cały czas nieusatysfakcjonowanym. Czyli klient zawsze wraca po towar i to wbrew własnej woli. Przy innych narkotykach, zapotrzebowanie zwiększa się wraz z przyzwyczajeniem organizmu do dawek. Najważniejsze odkrycie dotyczyło obserwacji, że nikotyna oddziałowuje na mózg palacza poprzez przedostanie się do organizmu w dymie. Ta, na pozór drobna, obserwacja będzie miała później kapitalne znaczenie dla istnienia całego przemysłu tytoniowego na świecie.

Producenci papierosów w kilka lat dowiedzieli się, że praktycznie w ich profilu produkcji chodzi o nikotynę, a nie o tytoń czy papierosy. W raporcie prawnika nazwiskiem Addison Yeaman, datowanym już 17.7.1963, BAT RJR PBS stwierdzał wręcz: "Więcej, nikotyna jest uzależniająca. Zatem jesteśmy w biznesie sprzedaży nikotyny, uzależniającego leku skutecznego w uwalnianiu mechanizmów stresowych". Rozwój technologii obróbki tytoniu do l. osiemdziesiątych był już tak wielki, że w raporcie z "burzy mózgów" poświęconej innowacjom w metodach potajemnego dostarczania nikotyny do organizmów palaczy z kwietnia 1980 r. pracownik naukowy BAT stwierdził: "W czasach podwyższonej rządowej interwencji, BAT powinien nauczyć się patrzeć na siebie bardziej jako na przedsiębiorstwo farmaceutyczne niż przedsiębiorstwo tytoniowe". Niezależnie, kilka miesięcy później, czyli w sierpniu 1980 r., czołowy naukowiec PM nie miał wątpliwości: "Uważam, że rzeczą jakiej sprzedajemy najwięcej jest nikotyna". Zaś w nocie uważanej za napisaną na początku lat osiemdziesiątych, Colin Grieg z BAT zauważył zaś, że "papieros jest tanim systemem dostarczania narkotyków na użytek publiczny, który dostarcza nikotynę do mózgu w 10 sekund".

PROFITY PO TRUPACH
W rezultacie intensywnych badań naukowych producenci dowiedzieli się szybko jakim skarbem jest nikotyna. Był z nią jednak poważny problem: "Bardzo mało konsumentów jest świadomych efektów nikotyny, np. jej uzależniającej natury, oraz że nikotyna jest trucizną" (H. D. Steele, BAT, 1978 r.).

Nikotyna jest narkotykiem który naturalnie występuje w liściach tytoniu. W zależności od rodzaju jest jej od 1 do 5% wagi liścia. Kiedy Kolumb obserwował metody przygotowywania tytoniu na Karaibach, zanotował że liście były suszone na powietrzu, a następnie zwijane w bale i pozostawiane na miesiące celem samodzielnego podgrzewania się. Jest to proces naturalnej fermentacji, który powoduje rozkład wielu składników w liściu. Wg tajnych dokumentów z Minnesoty, w ten sposób z liścia można pozbyć się wielu szkodliwych składników jakie później mogą przedostać się w dymie do organizmu palacza. Mało interesująca fermentacja jest poważnym procesem zmian chemicznych. Wagowo, liść traci ponad 10% swojej masy, m.in. są likwidowane szkodliwe później związki. Taka fermentacja redukuje również ilość nikotyny i zmienia jej formę, wpływając na smak późniejszego dymu. Proces naturalnej fermentacji jest długi, bo trwa miesiące, a w dodatku wymaga stałej pielęgnacji. Naturalna fermentacja jest sztuką równą dobremu malarstwu, albo ogrodnictwu. Podczas palenia fermentowanego tytoniu znika w wyniku reakcji chemicznych dalsza część składników chemicznych. Do układu krwionośnego palacza dostaje się już niewielka ilość nikotyny.

CO JEST GRANE?
Producenci tytoniu wykryli jednak, że nikotyna naturalnie występująca w tytoniu jest w formie zasolonej, można powiedzieć "brudnej". Jej cząstki są związane w sole. Organizm ludzki ma trudności z wchłonięciem nikotyny w takim stanie, a właśnie szybkość dostawania się do mózgu palacza ma wpływ na siłę uzależnienia. Przy dodaniu związków amoniaku do tytoniu, sole reagują z amoniakiem uwalniając alkaloid nikotyny. Jest ona wtedy w tzw. wolnej formie (uwolnionej), gotowa do szybkiego wchłonięcia do organizmu i przedostania się do mózgu, czyli bardziej uzależniająca niż jako zasolona. Dodawanie związków amoniaku jest metodą oczyszczania wszystkich alkaloidów z tej grupy, takich jak kokaina, amfetamina itp. i jest stosowana przez kartele narkotykowe. W wypadku tytoniu i nikotyny, robi się to całkiem legalnie.

Amoniak występuje naturalnie w wielu roślinach. Wydziela go również ciało ludzkie i to w ilościach o wiele większych niż jest on dodawany obecnie do różnych papierosów. Amerykańska armia próbowała w Wietnamie broni wykrywającej wroga przy pomocy analizy wydzielanego przez ciało ludzkie amoniaku. Urządzenia były jednak zbyt czułe i nie mogły rozróżnić ludzi od zwierząt. Jak zauważa jeden z dokumentów firm tytoniowych z Minnesoty, jest zasadnicza różnica pomiędzy amoniakiem z ciała ludzkiego czy też z roślin, a amoniakiem zawartym w papierosach. Ten drugi nie jest wydalany a wchłaniany do organizmu i powoduje reakcje nie występujące naturalnie w przyrodzie.

To właśnie nikotyna w stanie wolnym (od soli) ma wpływ na szybszą reakcję organizmu palacza, czyli jest bardziej uzależniająca. Przy zmianie formy nikotyny można nawet obniżyć jej ilość w papierosie (Lights), powodując jednocześnie większe uzależnienie palacza. Wg zeznań naukowca BAT nazwiskiem Jeffrey Wigand na procesie stanu Mississippi, BAT wykonał tajne badania o kryptonimie Hippo celem stwierdzenia przedziału uzależnienia palacza od dawek nikotyny. Przy zbyt niskiej dawce nikotyny do mózgu palacz jest w stanie samodzielnie porzucić uzależnienie. Przy zbyt wysokiej, palacz nie jest w stanie przyjmować, bo palenie jest zbyt "szorstkie" (Pan Wigand był bohaterem filmu "Informator").

Poznanie i ulepszenie mechanizmów działania nikotyny było marzeniem producentów, które pozwoliłoby nie tylko na utrzymanie dotychczasowych klientów, uzależnionych palaczy, ale nawet mogłoby utrudnić rzucenie nalogu. Charles Ellis, naukowiec BAT, używał wobec nich terminu "narkomani" (drug addicts) w swoim raporcie jeszcze z 1961 r. Dzięki zmianie formy obecności nikotyny w dymie, a nie w papierosie, można zapewnić że palacze nie przestaną palić, czyli nie pozbawią firmy długotrwałych profitów.

Badania nad działaniem leku były zaawansowanejuż cztery dekady temu. "Należy przypomnieć Wam jednak, że prowadzimy właśnie program badawczy nad uzyskaniem drogą genetyki dowolnego poziomu pożądanej nikotyny" informował w swoim memorandum naukowiec BAT nazwiskiem G. B. Griffith w dokumencie z 1963 r. Takie prace trwały latami i producenci nie tylko opanowali kontrolę nikotyny uwalnianej podczas palenia papierosa, ale później stale ulepszali mechanizm dostarczania narkotyku do mózgów palaczy.

Po zapaleniu papierosa, nikotyna w dymie przedostaje się przez płuca do układu krwionośnego palacza. Po paru sekundach dostaje się ona do mózgu, powodując szereg reakcji psychicznych typowych dla danej grupy narkotyków. Jeden z dokumentów z Minnesoty zatytułowany Projekt Dostrajania Nikotyny opisuje metody stosowane w przemyśle tytoniowym. Autor, firma Ligett, odkryła na początku lat siedemdziesiątych, iż poziom sprzedaży papierosów jest związany z ilością uzależniającej nikotyny. W dodatku firma była cale lata w tyle za konkurencją jeżeli chodzi o manipulacje uzależnieniem klientów. Dokument przedstawia szkic badań jakie naukowcy firmy mają przeprowadzić dla dostrojenia nikotyny, czyli podwyższenia sprzedaży i wyjaśnia jakie są metody dokonania tego.

Problem wchłaniania nikotyny w jej różnych formach przez organizm można zilustrować przykładem przenoszenia dużego fotela przez wąskie drzwi. W normalnej pozycji może to być niemożliwe, ale przy odpowiednim nakierowaniu i pochyleniu go można przenieść swobodnie. Tak właśnie jest z wchłanianiem składników z żywności. Tłuszcz jedzony sam odkłada się w organizmie inaczej, niż tłuszcz jedzony z chlebem. Podobnie nikotyna i jej związki z chemikaliami.

Wg dokumentów z Minnesoty, badania nad zwiększeniem uzależnienia palaczy poprzez manipulację nikotyną prowadzono już co najmniej na początku lat sześćdziesiątych. Trudno ustalić kiedy w USA zaczęto dodawać amoniak do tytoniu papierosowego. Jeżeli chodzi o PM stało się to gdzieś w latach pięćdziesiątych. Panika związana z rakiem płuc spowodowała totalną zmianę strategii firm tytoniowych. Nie tylko zapoczątkowano poważne badania naukowe nad własnym produktem, ale także zmieniono technologię i reklamę. Dla zwiększenia profitów PM zaczął używać prócz całych liści również odpady (łodygi, pył, itp.). Jednak z takimi dodatkami papieros wymagał specjalnej obróbki, żeby nie rozpadał się podczas produkcji. Do tego celu służy cały szereg chemikaliów (obecnie ponad 600). PM również rozpoczął wtedy kampanię reklamową, która pomógła wyprowadzić Marlboro na czołówkę światową. Do dzisiaj pozostał z tamtych czasów Marlboro Man, postać męskiego cowboya. W swoich poufnych analizach, naukowcy konkurencji są jednak zgodni co do faktycznych powodów sukcesu tej marki: manipulacja nikotyną, a nie reklama. Jest ironią, że aktor grający Marlboro Mana umarł na raka płuc, a jego rodzina prowadzi właśnie proces o odszkodowanie.


"Palenie powoduje impotencje"
- billboard parodiujący reklamę Marlboro w ramach akcji antytytoniowych
stanu Kalifornia w USA (1998 r.)

Z materiałów dowodowych z procesu w Minnesocie: raport z próbnych testów tzw. "napęczniałego tytoniu" dla fabryki w Krakowie jakie zostały przeprowadzone w Szwajcarii w 1994 r. Napis na stronie tytułowej mówi: "Ten raport jest ważny dla interesów firmy. Został dany Tobie. Nie można go transferować ani kopiować. Jeżeli raport został wykorzystany i nie jest już potrzebny to proszę go zwrócić do R&D (Wydziału Badań i Rozwoju w Lozannie) celem zaksięgowania i zniszczenia.
Amoniak pozwala na kontrolę ilości nikotyny w dymie, a nie w papierosie. Przedsiębiorstwa tytoniowe wypracowały przez dekady swoje własne metody kontroli nikotyny w dymie. Uważanie papierosa za skręcone w bibule ścinki tytoniu jest kardynalnym błędem, w świetle setek własnych raportów naukowych producentów. Papierosy produkowane obecnie w Polsce przez koncerny zachodnie są wynikiem długoletniej pracy tysięcy naukowców na wielu kontynentach i są dziełem wyjątkowo skomplikowanym. Analizy techniczne PM zawarte wśród dokumentów z Minnesoty ujawniają, że firma ta kontroluje ilość amoniaku i inne niezbędne składniki w papierosach produkowanych w Krakowie do drugiej cyfry po przecinku. Podczas przygotowywania niniejszego artykułu, firma wielokrotnie odmówiła wyjaśnienia czy dodaje amoniak w Krakowie, oraz jakie, prócz tytoniu, są składniki papierosów z Polski. Na swej - otwartej w październiku 1999 r. - stronie internetowej PM przyznaje się do dodawania związków amoniaku do niektórych papierosów, wzmacniających uzależnienie u palacza.

HOKUS POKUS W STYLU PHILIPA MORRISA
Nie jest tajemnicą, że duże przedsiębiorstwa prowadzą ciche badania produktów konkurencji. Nazywa się to inżynierią odwrotną. W przypadku papierosów, konkurencyjny BAT prowadzi od lat regularne badania papierosów produkowanych przez inne firmy. Produkty konkurencji są badane laboratoryjnie. Jednym z najważniejszych dokumentów z Minnesoty jest poufny raport badań technicznych papierosów Marlboro. Datowany na 23.10.1992 raport BAT o konkurencyjnym Marlboro jest unikalny nie tylko ze względu na szczegóły wieloletnich analiz. Jest on również stosunkowo świeży i podaje dane jakich czasami nie udało się zgromadzić nawet rządowi USA.

Wg raportu BAT, oraz raportu amerykańskiej Administracji Żywności i Leków (wydział ministerstwa zdrowia) dostarczonym w 1995 r. Kongresowi USA PM manipuluje składnikami papierosów celem utrzymania palaczy w uzależnieniu. Przy zastosowaniu odpowiedniej technologii można spowodować, że pewien poziom nikotyny wolnej zostanie uwolniony dopiero po zapaleniu papierosa. W takim wypadku poziom nikotyny w papierosie nie ma żadnego związku z poziomem nikotyny wchłanianej przez palacza. Wg wspomnianych raportów, producenci dodają do tytoniu cukier i związki amoniaku celem manipulacji nikotyną wolną w dymie, co służy kontroli uzależnienia palacza. Jednak utrzymanie nikotyny w papierosie w stanie uwolnionym, gotowym do szybkiego dotarcia z dymu do układu krwionośnego, jest trudne. Pomiędzy fabryką, która może być w Brazylii, a zapaleniem przez palacza w Elblągu, paczka jest poddana różnym wpływom atmosferycznym. Transport morski, skład w magazynach, transport ciężarówkami etc. Do utrzymania przez ten czas nikotyny w stanie wolnym (od soli) służy szereg chemikaliów. Wg listy opublikowanej przez amerykańskich producentów w 1994 r., w papierosach znajduje się co najmniej 600 chemikaliów dodawanych tam celowo. PM zużywa dziesiątki tysięcy ton chemikaliów rocznie. Rzekomo są one dodawane dla smaku, choć nawet chemikom trudno jest sobie wyobrazić uzyskiwanie smaku dymu z takich rzeczy jak denaturat, amoniak czy łuski z kakao.

Powodem dla jakiego papierosy Marlboro mają dwie folie (metalową wewnątrz i plastikową na zewnątrz), a paczka jest pokryta związkami chemicznymi powodujacymi wodoodporność (swego rodzaju lakier na paczce) jest utrzymanie należytej wilgotności mieszanek tytoniu, co znowu pomaga uwalniać pożądaną ilość wolnej nikotyny w dymie, już po zainicjowaniu zapaleniem skomplikowanej reakcji chemicznej. W końcu paczka wędruje często przez kilka kontynentów i leży na półkach parę miesięcy.
Awatar użytkownika
By lesmie
#3633
Arcyciekawy artykuł, od dawna podejrzewałem że dodają coś do papierosów co zwiększa uzależnienie i to Philip Morris ze swoim marlboro w tym przodował !!!

Ukazał się świeży krótki ciekawy artykuł:


http://wiadomosci.onet.pl/1892849,16,na ... ,item.html
Awatar użytkownika
By RaVaU
#8955
A ja obdaruje Was ciekawym filmikiem , który udało mi się kiedyś znaleźć :
Płuca człowieka , palacza - Porównanie !!!

Zapraszam do obejrzenia naprawdę ciekawy :

FILM

Ciekawa propozycja firmy UBISOFT [producent gier]

CZYTAJ

Akcyza na papierosy i alkohol w górę, już niedługo !!!

Czytaj w wp.pl

W efakt.pl :
EFAKT Cennik
Awatar użytkownika
By E-JACK
#9990
Zawsze mozna powróćić do analogów i palić to:

* Acetanisole,
* Acetic Acid,
* Acetoin,
* Acetophenone,
* 6-Acetoxydihydrotheaspirane,
* 2-Acetyl-3- Ethylpyrazine,
* 2-Acetyl-5-Methylfuran,
* Acetylpyrazine,
* 2-Acetylpyridine,
* 3-Acetylpyridine,
* 2-Acetylthiazole,
* Aconitic Acid,
* dl-Alanine,
* Alfalfa Extract,
* Allspice Extract,
* Oleoresin,
* And Oil,
* Allyl Hexanoate,
* Allyl Ionone,
* Almond Bitter Oil,
* Ambergris Tincture,
* Ammonia,

* Ammonium Bicarbonate,
* Ammonium Hydroxide,
* Ammonium Phosphate Dibasic,
* Ammonium Sulfide,
* Amyl Alcohol,
* Amyl Butyrate,
* Amyl Formate,
* Amyl Octanoate,
* alpha-Amylcinnamaldehyde,
* Amyris Oil,
* trans-Anethole,
* Angelica Root Extract, Oil and Seed Oil,
* Anise,
* Anise Star, Extract and Oils,
* Anisyl Acetate,
* Anisyl Alcohol,
* Anisyl Formate,
* Anisyl Phenylacetate,
* Apple Juice Concentrate, Extract, and Skins,
* Apricot Extract and Juice Concentrate,
* 1-Arginine,
* Asafetida Fluid Extract And Oil,
* Ascorbic Acid,
* 1-Asparagine Monohydrate,
* 1-Aspartic Acid,
* Balsam Peru and Oil,
* Basil Oil,
* Bay Leaf, Oil and Sweet Oil,
* Beeswax White,
* Beet Juice Concentrate,
* Benzaldehyde,
* Benzaldehyde Glyceryl Acetal,
* Benzoic Acid, Benzoin,
* Benzoin Resin,
* Benzophenone,
* Benzyl Alcohol,
* Benzyl Benzoate,
* Benzyl Butyrate,
* Benzyl Cinnamate,
* Benzyl Propionate,
* Benzyl Salicylate,
* Bergamot Oil,
* Bisabolene,
* Black Currant Buds Absolute,
* Borneol,
* Bornyl Acetate,
* Buchu Leaf Oil,
* 1,3-Butanediol,
* 2,3-Butanedione,
* 1-Butanol,
* 2-Butanone,
* 4(2-Butenylidene)-3,5,5-Trimethyl-2-Cyclohexen-1-One,
* Butter, Butter Esters, and Butter Oil,
* Butyl Acetate,
* Butyl Butyrate,
* Butyl Butyryl Lactate,
* Butyl Isovalerate,
* Butyl Phenylacetate,
* Butyl Undecylenate,
* 3-Butylidenephthalide,
* Butyric Acid,
* Cadinene,
* Caffeine,
* Calcium Carbonate,
* Camphene,
* Cananga Oil,
* Capsicum Oleoresin,
* Caramel Color,
* Caraway Oil,
* Carbon Dioxide,
* Cardamom Oleoresin, Extract, Seed Oil, and Powder,
* Carob Bean and Extract,
* beta-Carotene,
* Carrot Oil,
* Carvacrol,
* 4-Carvomenthenol,
* 1-Carvone,
* beta-Caryophyllene,
* beta-Caryophyllene Oxide,
* Cascarilla Oil and Bark Extract,
* Cassia Bark Oil,
* Cassie Absolute and Oil,
* Castoreum Extract, Tincture and Absolute,
* Cedar Leaf Oil,
* Cedarwood Oil Terpenes and Virginiana,
* Cedrol,
* Celery Seed Extract, Solid, Oil, And Oleoresin,
* Cellulose Fiber,
* Chamomile Flower Oil And Extract,
* Chicory Extract,
* Chocolate,
* Cinnamaldehyde,
* Cinnamic Acid,
* Cinnamon Leaf Oil, Bark Oil, and Extract,
* Cinnamyl Acetate,
* Cinnamyl Alcohol,
* Cinnamyl Cinnamate,
* Cinnamyl Isovalerate,
* Cinnamyl Propionate,
* Citral,
* Citric Acid,
* Citronella Oil,
* dl-Citronellol,
* Citronellyl Butyrate,
* Citronellyl Isobutyrate,
* Civet Absolute,
* Clary Oil,
* Clover Tops, Red Solid Extract,
* Cocoa,
* Cocoa Shells, Extract, Distillate And Powder,
* Coconut Oil,
* Coffee,
* Cognac White and Green Oil,
* Copaiba Oil,
* Coriander Extract and Oil,
* Corn Oil,
* Corn Silk,
* Costus Root Oil,
* Cubeb Oil,
* Cuminaldehyde,
* para-Cymene,
* 1-Cysteine,
* Dandelion Root Solid Extract,
* Davana Oil,
* 2-trans, 4-trans-Decadienal,
* delta-Decalactone,
* gamma-Decalactone,
* Decanal,
* Decanoic Acid,
* 1-Decanol,
* 2-Decenal,
* Dehydromenthofurolactone,
* Diethyl Malonate,
* Diethyl Sebacate,
* 2,3-Diethylpyrazine,
* Dihydro Anethole,
* 5,7-Dihydro-2-Methylthieno(3,4-D) Pyrimidine,
* Dill Seed Oil and Extract,
* meta-Dimethoxybenzene,
* para-Dimethoxybenzene,
* 2,6-Dimethoxyphenol,
* Dimethyl Succinate,
* 3,4-Dimethyl-1,2-Cyclopentanedione,
* 3,5- Dimethyl-1,2-Cyclopentanedione,
* 3,7-Dimethyl-1,3,6-Octatriene,
* 4,5-Dimethyl-3-Hydroxy-2,5-Dihydrofuran-2-One,
* 6,10-Dimethyl-5,9-Undecadien-2-One,
* 3,7-Dimethyl-6-Octenoic Acid,
* 2,4-Dimethylacetophenone,
* alpha,para-Dimethylbenzyl Alcohol,
* alpha,alpha-Dimethylphenethyl Acetate,
* alpha,alpha Dimethylphenethyl Butyrate,
* 2,3-Dimethylpyrazine,
* 2,5-Dimethylpyrazine,
* 2,6-Dimethylpyrazine,
* Dimethyltetrahydrobenzofuranone,
* delta-Dodecalactone,
* gamma-Dodecalactone,
* para-Ethoxybenzaldehyde,
* Ethyl 10-Undecenoate,
* Ethyl 2-Methylbutyrate,
* Ethyl Acetate,
* Ethyl Acetoacetate,
* Ethyl Alcohol,
* Ethyl Benzoate,
* Ethyl Butyrate,
* Ethyl Cinnamate,
* Ethyl Decanoate,
* Ethyl Fenchol,
* Ethyl Furoate,
* Ethyl Heptanoate,
* Ethyl Hexanoate,
* Ethyl Isovalerate,
* Ethyl Lactate,
* Ethyl Laurate,
* Ethyl Levulinate,
* Ethyl Maltol,
* Ethyl Methyl Phenylglycidate,
* Ethyl Myristate,
* Ethyl Nonanoate,
* Ethyl Octadecanoate,
* Ethyl Octanoate,
* Ethyl Oleate,
* Ethyl Palmitate,
* Ethyl Phenylacetate,
* Ethyl Propionate,
* Ethyl Salicylate,
* Ethyl trans-2-Butenoate,
* Ethyl Valerate,
* Ethyl Vanillin,
* 2-Ethyl (or Methyl)-(3,5 and 6)-Methoxypyrazine,
* 2-Ethyl-1-Hexanol, 3-Ethyl -2 -Hydroxy-2-Cyclopenten-1-One,
* 2-Ethyl-3, (5 or 6)-Dimethylpyrazine,
* 5-Ethyl-3-Hydroxy-4-Methyl-2(5H)-Furanone,
* 2-Ethyl-3-Methylpyrazine,
* 4-Ethylbenzaldehyde,
* 4-Ethylguaiacol,
* para-Ethylphenol,
* 3-Ethylpyridine,
* Eucalyptol,
* Farnesol,
* D-Fenchone,
* Fennel Sweet Oil,
* Fenugreek, Extract, Resin, and Absolute,
* Fig Juice Concentrate,
* Food Starch Modified,
* Furfuryl Mercaptan,
* 4-(2-Furyl)-3-Buten-2-One,
* Galbanum Oil,
* Genet Absolute,
* Gentian Root Extract,
* Geraniol,
* Geranium Rose Oil,
* Geranyl Acetate,
* Geranyl Butyrate,
* Geranyl Formate,
* Geranyl Isovalerate,
* Geranyl Phenylacetate,
* Ginger Oil and Oleoresin,
* 1-Glutamic Acid,
* 1-Glutamine,
* Glycerol,
* Glycyrrhizin Ammoniated,
* Grape Juice Concentrate,
* Guaiac Wood Oil,
* Guaiacol,
* Guar Gum,
* 2,4-Heptadienal,
* gamma-Heptalactone,
* Heptanoic Acid,
* 2-Heptanone,
* 3-Hepten-2-One,
* 2-Hepten-4-One,
* 4-Heptenal,
* trans -2-Heptenal,
* Heptyl Acetate,
* omega-6-Hexadecenlactone,
* gamma-Hexalactone,
* Hexanal,
* Hexanoic Acid,
* 2-Hexen-1-Ol,
* 3-Hexen-1-Ol,
* cis-3-Hexen-1-Yl Acetate,
* 2-Hexenal,
* 3-Hexenoic Acid,
* trans-2-Hexenoic Acid,
* cis-3-Hexenyl Formate,
* Hexyl 2-Methylbutyrate,
* Hexyl Acetate,
* Hexyl Alcohol,
* Hexyl Phenylacetate,
* 1-Histidine,
* Honey,
* Hops Oil,
* Hydrolyzed Milk Solids,
* Hydrolyzed Plant Proteins,
* 5-Hydroxy-2,4-Decadienoic Acid delta- Lactone,
* 4-Hydroxy-2,5-Dimethyl-3(2H)-Furanone,
* 2-Hydroxy-3,5,5-Trimethyl-2-Cyclohexen-1-One,
* 4-Hydroxy -3-Pentenoic Acid Lactone,
* 2-Hydroxy-4-Methylbenzaldehyde,
* 4-Hydroxybutanoic Acid Lactone,
* Hydroxycitronellal,
* 6-Hydroxydihydrotheaspirane,
* 4-(para-Hydroxyphenyl)-2-Butanone,
* Hyssop Oil,
* Immortelle Absolute and Extract,
* alpha-Ionone,
* beta-Ionone,
* alpha-Irone,
* Isoamyl Acetate,
* Isoamyl Benzoate,
* Isoamyl Butyrate,
* Isoamyl Cinnamate,
* Isoamyl Formate, Isoamyl Hexanoate,
* Isoamyl Isovalerate,
* Isoamyl Octanoate,
* Isoamyl Phenylacetate,
* Isobornyl Acetate,
* Isobutyl Acetate,
* Isobutyl Alcohol,
* Isobutyl Cinnamate,
* Isobutyl Phenylacetate,
* Isobutyl Salicylate,
* 2-Isobutyl-3-Methoxypyrazine,
* alpha-Isobutylphenethyl Alcohol,
* Isobutyraldehyde,
* Isobutyric Acid,
* d,l-Isoleucine,
* alpha-Isomethylionone,
* 2-Isopropylphenol,
* Isovaleric Acid,
* Jasmine Absolute, Concrete and Oil,
* Kola Nut Extract,
* Labdanum Absolute and Oleoresin,
* Lactic Acid,
* Lauric Acid,
* Lauric Aldehyde,
* Lavandin Oil,
* Lavender Oil,
* Lemon Oil and Extract,
* Lemongrass Oil,
* 1-Leucine,
* Levulinic Acid,
* Licorice Root, Fluid, Extract and Powder,
* Lime Oil ,
* Linalool,
* Linalool Oxide,
* Linalyl Acetate,
* Linden Flowers,
* Lovage Oil And Extract,
* 1-Lysine,
* Mace Powder, Extract and Oil ,
* Magnesium Carbonate,
* Malic Acid,
* Malt and Malt Extract,
* Maltodextrin,
* Maltol,
* Maltyl Isobutyrate,
* Mandarin Oil,
* Maple Syrup and Concentrate,
* Mate Leaf, Absolute and Oil,
* para-Mentha-8-Thiol-3-One,
* Menthol,
* Menthone,
* Menthyl Acetate,
* dl-Methionine,
* Methoprene,
* 2-Methoxy-4-Methylphenol,
* 2-Methoxy-4-Vinylphenol,
* para-Methoxybenzaldehyde,
* 1-(para-Methoxyphenyl)-1-Penten-3-One,
* 4-(para-Methoxyphenyl)-2-Butanone,
* 1-(para-Methoxyphenyl)-2-Propanone,
* Methoxypyrazine,
* Methyl 2-Furoate,
* Methyl 2-Octynoate,
* Methyl 2-Pyrrolyl Ketone,
* Methyl Anisate,
* Methyl Anthranilate,
* Methyl Benzoate,
* Methyl Cinnamate,
* Methyl Dihydrojasmonate,
* Methyl Ester of Rosin, Partially Hydrogenated,
* Methyl Isovalerate,
* Methyl Linoleate (48%),
* Methyl Linolenate (52%) Mixture,
* Methyl Naphthyl Ketone,
* Methyl Nicotinate,
* Methyl Phenylacetate,
* Methyl Salicylate,
* Methyl Sulfide,
* 3-Methyl-1-Cyclopentadecanone,
* 4-Methyl-1-Phenyl-2-Pentanone,
* 5-Methyl-2-Phenyl-2-Hexenal,
* 5-Methyl-2-Thiophenecarboxaldehyde,
* 6-Methyl-3,-5-Heptadien-2-One,
* 2-Methyl-3-(para-Isopropylphenyl) Propionaldehyde,
* 5-Methyl-3-Hexen-2-One,
* 1-Methyl-3Methoxy-4-Isopropylbenzene,
* 4-Methyl-3-Pentene-2-One,
* 2-Methyl-4-Phenylbutyraldehyde,
* 6-Methyl-5-Hepten-2-One,
* 4-Methyl-5-Thiazoleethanol,
* 4-Methyl-5-Vinylthiazole,
* Methyl-alpha-Ionone,
* Methyl-trans-2-Butenoic Acid,
* 4-Methylacetophenone,
* para-Methylanisole,
* alpha-Methylbenzyl Acetate,
* alpha-Methylbenzyl Alcohol,
* 2-Methylbutyraldehyde,
* 3-Methylbutyraldehyde,
* 2-Methylbutyric Acid,
* alpha-Methylcinnamaldehyde,
* Methylcyclopentenolone,
* 2-Methylheptanoic Acid,
* 2-Methylhexanoic Acid,
* 3-Methylpentanoic Acid,
* 4-Methylpentanoic Acid,
* 2-Methylpyrazine,
* 5-Methylquinoxaline,
* 2-Methyltetrahydrofuran-3-One,
* (Methylthio)Methylpyrazine (Mixture Of Isomers),
* 3-Methylthiopropionaldehyde,
* Methyl 3-Methylthiopropionate,
* 2-Methylvaleric Acid,
* Mimosa Absolute and Extract,
* Molasses Extract and Tincture,
* Mountain Maple Solid Extract,
* Mullein Flowers,
* Myristaldehyde,
* Myristic Acid,
* Myrrh Oil,
* beta-Napthyl Ethyl Ether,
* Nerol,
* Neroli Bigarde Oil,
* Nerolidol,
* Nona-2-trans,6-cis-Dienal,
* 2,6-Nonadien-1-Ol,
* gamma-Nonalactone,
* Nonanal,
* Nonanoic Acid,
* Nonanone,
* trans-2-Nonen-1-Ol,
* 2-Nonenal,
* Nonyl Acetate,
* Nutmeg Powder and Oil,
* Oak Chips Extract and Oil,
* Oak Moss Absolute,
* 9,12-Octadecadienoic Acid (48%) And 9,12,15-Octadecatrienoic Acid (52%),
* delta-Octalactone,
* gamma-Octalactone,
* Octanal,
* Octanoic Acid,
* 1-Octanol,
* 2-Octanone,
* 3-Octen-2-One,
* 1-Octen-3-Ol,
* 1-Octen-3-Yl Acetate,
* 2-Octenal,
* Octyl Isobutyrate,
* Oleic Acid ,
* Olibanum Oil,
* Opoponax Oil And Gum,
* Orange Blossoms Water, Absolute, and Leaf Absolute,
* Orange Oil and Extract,
* Origanum Oil,
* Orris Concrete Oil and Root Extract,
* Palmarosa Oil,
* Palmitic Acid,
* Parsley Seed Oil,
* Patchouli Oil,
* omega-Pentadecalactone,
* 2,3-Pentanedione,
* 2-Pentanone,
* 4-Pentenoic Acid,
* 2-Pentylpyridine,
* Pepper Oil, Black And White,
* Peppermint Oil,
* Peruvian (Bois De Rose) Oil,
* Petitgrain Absolute, Mandarin Oil and Terpeneless Oil,
* alpha-Phellandrene,
* 2-Phenenthyl Acetate,
* Phenenthyl Alcohol,
* Phenethyl Butyrate,
* Phenethyl Cinnamate,
* Phenethyl Isobutyrate,
* Phenethyl Isovalerate,
* Phenethyl Phenylacetate,
* Phenethyl Salicylate,
* 1-Phenyl-1-Propanol,
* 3-Phenyl-1-Propanol,
* 2-Phenyl-2-Butenal,
* 4-Phenyl-3-Buten-2-Ol,
* 4-Phenyl-3-Buten-2-One,
* Phenylacetaldehyde,
* Phenylacetic Acid,
* 1-Phenylalanine,
* 3-Phenylpropionaldehyde,
* 3-Phenylpropionic Acid,
* 3-Phenylpropyl Acetate,
* 3-Phenylpropyl Cinnamate,
* 2-(3-Phenylpropyl)Tetrahydrofuran,
* Phosphoric Acid,
* Pimenta Leaf Oil,
* Pine Needle Oil, Pine Oil, Scotch,
* Pineapple Juice Concentrate,
* alpha-Pinene, beta-Pinene,
* D-Piperitone,
* Piperonal,
* Pipsissewa Leaf Extract,
* Plum Juice,
* Potassium Sorbate,
* 1-Proline,
* Propenylguaethol,
* Propionic Acid,
* Propyl Acetate,
* Propyl para-Hydroxybenzoate,
* Propylene Glycol,
* 3-Propylidenephthalide,
* Prune Juice and Concentrate,
* Pyridine,
* Pyroligneous Acid And Extract,
*
* Pyrrole,
* Pyruvic Acid,
* Raisin Juice Concentrate,
* Rhodinol,
* Rose Absolute and Oil,
* Rosemary Oil,
* Rum,
* Rum Ether,
* Rye Extract,
* Sage, Sage Oil, and Sage Oleoresin,
* Salicylaldehyde,
* Sandalwood Oil, Yellow,
* Sclareolide,
* Skatole,
* Smoke Flavor,
* Snakeroot Oil,
* Sodium Acetate,
* Sodium Benzoate,
* Sodium Bicarbonate,
* Sodium Carbonate,
* Sodium Chloride,
* Sodium Citrate,
* Sodium Hydroxide,
* Solanone,
* Spearmint Oil,
* Styrax Extract, Gum and Oil,
* Sucrose Octaacetate,
* Sugar Alcohols,
* Sugars,
* Tagetes Oil,
* Tannic Acid,
* Tartaric Acid,
* Tea Leaf and Absolute,
* alpha-Terpineol,
* Terpinolene,
* Terpinyl Acetate,
* 5,6,7,8-Tetrahydroquinoxaline,
* 1,5,5,9-Tetramethyl-13-Oxatricyclo(8.3.0.0(4,9))Tridecane,
* 2,3,4,5, and 3,4,5,6-Tetramethylethyl-Cyclohexanone,
* 2,3,5,6-Tetramethylpyrazine,
* Thiamine Hydrochloride,
* Thiazole,
* 1-Threonine,
* Thyme Oil, White and Red,
* Thymol,
* Tobacco Extracts,
* Tochopherols (mixed),
* Tolu Balsam Gum and Extract,
* Tolualdehydes,
* para-Tolyl 3-Methylbutyrate,
* para-Tolyl Acetaldehyde,
* para-Tolyl Acetate,
* para-Tolyl Isobutyrate,
* para-Tolyl Phenylacetate,
* Triacetin,
* 2-Tridecanone,
* 2-Tridecenal,
* Triethyl Citrate,
* 3,5,5-Trimethyl -1-Hexanol,
* para,alpha,alpha-Trimethylbenzyl Alcohol,
* 4-(2,6,6-Trimethylcyclohex-1-Enyl)But-2-En-4-One,
* 2,6,6-Trimethylcyclohex-2-Ene-1,4-Dione,
* 2,6,6-Trimethylcyclohexa-1,3-Dienyl Methan,
* 4-(2,6,6-Trimethylcyclohexa-1,3-Dienyl)But-2-En-4-One,
* 2,2,6-Trimethylcyclohexanone,
* 2,3,5-Trimethylpyrazine,
* 1-Tyrosine,
* delta-Undercalactone,
* gamma-Undecalactone,
* Undecanal,
* 2-Undecanone, 1
* 0-Undecenal,
* Urea,
* Valencene,
* Valeraldehyde,
* Valerian Root Extract, Oil and Powder,
* Valeric Acid,
* gamma-Valerolactone,
* Valine,
* Vanilla Extract And Oleoresin,
* Vanillin,
* Veratraldehyde,
* Vetiver Oil,
* Vinegar,
* Violet Leaf Absolute,
* Walnut Hull Extract,
* Water,
* Wheat Extract And Flour,
* Wild Cherry Bark Extract,
* Wine and Wine Sherry,
* Xanthan Gum,
* 3,4-Xylenol,
* Yeast
To są składniki analogów.
Awatar użytkownika
By RaVaU
#9992
Myślałem, że ta lista nigdy się nie skończy.
Pozdrawiam/ ja zostaje przy epapierosach, nie mam zamiaru juz wracać do analogów.
Smoant Levin PK-mały,wielki pod

https://i.ibb.co/k3tQNQN/vape-poland[…]

Zastanawiałeś się kiedyś, ile może kosztować najd[…]

UWAGA! Na blogu Starego Chemika BARDZO WAŻNE informacje! Dotyczą zdrowia i życia.