jomat pisze:garnki aluminiowe, łyżki, widelce i tak przez kilkadziesiąt lat
nie piszcie głośno bo jak się ludzie dowiedzą to się rozchorują
Jomat, będę bronił Aluminium jak ognia dzisiaj, jako że jak maiłem ostatnio kurs z Materiałoznawstwa na Polibudzie Wrocławskiej, profesorek opowiadał że... ...ble ble, Alu jako material dosyć miękki nie nadaje sie do takiego kontaktu z żywnością bo dochodziło do zdzierania tego metalu który następnie przechodził w układ pokarmowy, a co dalej to każdy słyszał, dlatego na patelniach pokrywają je teflonem i też jest szkodliwy, jak ktoś stalową łyżką miesza w jajecznicy
Tu natomiast dochodzi do kontaktu z liqudem, i paluchami przy kręceniu grzały, no chyba że ktoś ma paznokcie ostre jak żyletki i nie myje rąk przed posiłkiem
. Uważam że warto bo nie bedzie tak kruchy jak ceramiczny