EPF
Awatar użytkownika
By Gabriel
#1825580
Premix nie musi się przegryzać. Możesz od razu wapować.
Awatar użytkownika
By Anuszka86
#1825612
W sumie, to też tak myślę, że jednak dam mu kilka dni... W Święta sobie zmienię smaczek, o! :D
By Dżansjo
#1825881
orient pisze:Ponieważ wapuję tylko tytoniowe to będą tylko tytoniowe:

Złoty liść - ktoś napisał, że tytoniowe smakują jak sos sojowy. Może coś w tym jest. Łagodny, drapanie w gardle po sekundzie od zaciągnięcia (ki diabeł?) ocena 6/10


To ja pisałem. Bosman, tabakiera, złoty liść - mają tę samą, sojową podstawę. Bosman ma dodane zioła a któryś z dwu pozostałych(już nie pamiętam, nie chce mi się szukać w komentarzach) mocno rozcieńczoną truskawkę(kompot truskawkowy z sosem sojowym).
ogólnie każdy z nich mnie zamęczył i chyba nawet nie skończyłem buteleczek z aro.

orient pisze:Tytoń fajkowy - obrzydliwy, mdły, chemiczny smród. Nie jestem pewien ale coś w rodzaju Burleya z FA (dawno to było, więc może pomyliłem nazwę aromatu). 1/10 (tylko dlatego, że nie zwymiotowałem).


Ja go stosuję 1% jako dodatek do innych tytoniówek i w miksie się sprawdza. Z mocnym się fajnie komponuje.
Ale jak Cię odrzuca to nic z tego pewnie nie będzie.

orient pisze:Amphore - Nie wiem na jakiej zasadzie skojarzyło się komuś z tym albo jakimkolwiek tytoniem. Jak dla mnie jest to identyczny ze spożywczym aromatem śliwkowym (chyba był produkcji Biowinu). 3/10


Mój brat palił czerwoną amphorę...to było masakrycznie mocno aromatyzowane cudo. Pewnie przesadnie mocno. Może to skojarzenie na zasadzie:
natrzaskajmy tam wiśni, śliwki i wanilii i ludzie będą zadowoleni :)
Aromatu nie pamiętam, a miałem. Wiem tylko że rozczarował.

orient pisze:Tytoń mocny - No i mamy mojego faworyta. Kawa z... No nie wiadomo z czym, bo ten aromat wszystko inne przydusza. 8/10 Pokombinuję z dodaniem tytoniu do kawy.


Kawy to ja w nim nie poczułem. Na świeżo kojarzy się nieco z mocnymi bez filtra, jak dojrzeje to łagodnieje.
Gorzej że przesadziłem ze stężeniem i...i co? I sos sojowy - też w nim to poczułem.

orient pisze:Tobacco Cherry - Chemiczna śliwka jak w Amphore, zmieszana z wyciągiem z pestek wiśni. Wyciąg z pestek bardziej gorzki niż aromatyczny. 2/10

[/quote]

WIśnia jest typowo pestkowa i - rzeczywiście mocno nachalna.
Przypuszczam że dobrze by się sprawdziło w:
liquidach o bardzo wysokim procentażu VG i/lub w paleniu MTL.
W sporych chmurkach z dopłucników, przy 50/50 jest zwyczajnie męczące
Awatar użytkownika
By McGrinn
#1826015
Dobrze, że nie znam smaku sosu sojowego, bo lubię te aromaty :wink: .
By Dżansjo
#1826058
McGrinn pisze:Dobrze, że nie znam smaku sosu sojowego, bo lubię te aromaty :wink: .


Znasz, znasz. Wszystkie maggi i podobne dobawiacze do zup na nim bazują, to brązowe coś w czym maczasz sushi czy inne wschodnie potrawy.
Tylko w spożywce jest stężony, w lq maiart bardzo rozcienczony.
Z mojej strony to mogło brzmieć jak zarzut, ale tylko dlatego że jestem rozbestwiony i od tytoniówek wymagam naprawdę sporo.
I mnóstwo ludzi wręcz uwielbia tę nutę w smaku/zapachu więc co dla jednego minusem - w tym inny się zakocha.
W maiartach jest i tak "z wyczuciem". Rekordzistą jest ubóstwiany przez wielu ry4 double od TPA :)
Awatar użytkownika
By Krasnal45
#1826069
Sorry @Dżansjo , ale twierdzenie, że nie wezmę tego/ jest to badziewie/to samo zło, bo wali sosem sojowym(?) to już skrajne popadanie w jakąś paranoję. Ugotuj sobie rosół bez soli, bez lubczyka, bez natki pietruszki i bez marchewki. Smacznego.
By Dżansjo
#1826071
Krasnal45 pisze:Sorry @Dżansjo , ale twierdzenie, że nie wezmę tego/ jest to badziewie/to samo zło, bo wali sosem sojowym(?) to już skrajne popadanie w jakąś paranoję. Ugotuj sobie rosół bez soli, bez lubczyka, bez natki pietruszki i bez marchewki. Smacznego.


Nie bardzo rozumiem, dlaczego, skoro nie przepadam za jakimś smakiem, nazwijmy go X - miałbym uporczywie kupować aromat zawierający smak X?
Rówież nie rozumiem, dlaczego nie miałbym napisać że - moim subiektywnym zdaniem - ten smak jest tu obecny?
To czego ja nie lubię, dla kogoś innego może być zachętą. Wydaje mi się że napisałem to JASNO w poście powyżej. Ten smak ma miłośników, wielbicieli i wiernych fanów i dla nich to będzie rekomendacja do zakupu.

Porównywanie liquidu do rosołu? Czemu nie, jeśli uważasz to za dobrą analogię. Ja pozwolę sobie uznać to za strzał kulą w płot.
Bardzo lubię sos sojowy. Do sushi, do pierożków, do zup. Genialnie się tam sprawdza. W lq tego smaku nie lubię. To takie skomplikowane?
Jak ktoś lubi to kupi i będzie zadowolony. To również zbyt skomplikowane?
Bardzo lubię smak ananasa. Uwielbiam. Mogę jeść na tony, i świeży i taki zalany cukrem z puszki.
Natomiast nie znoszę go na ciepło. Pizza hawajska odpada w moim przypadku. No i co? Twoim zdaniem fakt, że nie jadam hawajskiej to objaw paranoi?
Dla wielu ludzi jest to świetna pizza, w tym dla mojej żony i świetnie - między innymi na różnorodności gustów polega urok życia.

Peace and vape, drogi kolego. Nawet tytoniówkę sojowo-lubczykowo-marchewkową ;-)
Awatar użytkownika
By McGrinn
#1826101
Dżansjo pisze:Znasz, znasz. Wszystkie maggi i podobne dobawiacze do zup na nim bazują


Ooo nie wiedziałem tego. W każdym razie, omawiane aromaty choćby w najmniejszym stopniu nie kojarzą mi się z maggi, także chwała za to moim kubkom smakowym i zmysłowi węchu :wink: .
Awatar użytkownika
By Pesio
#1826104
Z jednym się zgodzę, że Tobacco cherry ma coś wspólnego ze śliwką wędzoną, ale b. lubię sos BBQ z przewagą śliwek wędzonych i tak się ostatnio zastanawiałem, co mi ten smak przypomina...

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Co do sosu sojowego, nie znam się na tyle, ale brat twierdzi że te tytoniówki mogą/mają imitować latakie, a to tytoń które ulega fermentacji, stąd podobieństwo do sosu sojowego.
To tylko nasza teoria, a jak miało być w praktyce, możemy się pewnie tylko domyślać.
By Dżansjo
#1826130
Pesio pisze:Z jednym się zgodzę, że Tobacco cherry ma coś wspólnego ze śliwką wędzoną, ale b. lubię sos BBQ z przewagą śliwek wędzonych i tak się ostatnio zastanawiałem, co mi ten smak przypomina...

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Co do sosu sojowego, nie znam się na tyle, ale brat twierdzi że te tytoniówki mogą/mają imitować latakie, a to tytoń które ulega fermentacji, stąd podobieństwo do sosu sojowego.
To tylko nasza teoria, a jak miało być w praktyce, możemy się pewnie tylko domyślać.


Bardzo możliwe.
W czasach gdy jeszcze kopciłem fajki(rany, to już 4 lata od ostatniego peta, viva la e-pap :), ostatnie lata przed przejściem na EIN paliłem West Ice, co w ogóle trudno określać gatunkowym tytoniem(ale na tyle lubiłem ten dodany do nich aro że sporo wysiłku włożyłem w odtworzenie tego w LQ do efajki :).
Ale to na co dzień. A świadomie do weekendowego delektowania się kupowałem dwa gatunkowe MacBareny do skręcania, American blend(mieszanka virginii i burley-a) i czarnego MacBarena - bardzo mocny, czysty burley. I tak mi zostało(większość zwykłych fajek na rynku to też american blend), że referencyjne tytonie to virginia lub burley :).
Może latakia faktycznie ma taki posmak.
Awatar użytkownika
By Pesio
#1826133
Młodszy brachol to taka alfa i omega, powiedział nawet że latakia to głównie kapitańskie tytonie, podobno przekłada się ze spodu na góre i w ten sposób fermentują.
Za jego pomocą po krótkim czasie poszedłem w RTA.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
By Dżansjo
#1826135
Temat jest ciekawy.
Doczytałem trochę - i co do zasady wszystkie gatunku tytoniu w procesie potocznie nazywanym "suszeniem" przechodzą fermentację. Dzięki niej liście tracą chlorofil - który jest paskudny w smaku i nie pleśnieją.
Przekładanie góra/dół czy inaczej to techniki specyficzne dla "suszarni" czyli producenta - w zależności od techniki w liściach jest więcej/mniej cukru i zachodzi to w różnym tempie. Virginia i burley zatem też są oczywiście fermentowane.
Natomiast Latakia jako gatunek jest specyficzna sama w sobie(smakowo) i najczęściej, poza fermentacją się ją jeszcze podwędza.
Wynikowy smak/aromat jest określany jako "orientalny".
I to pewnie ten "orientalny" ja odbieram jako "sos sojowy" :)
Awatar użytkownika
By McGrinn
#1826136
Konkluzja jest oczywista: dobry tytek do rosołku jak nic :wink: .
By Dżansjo
#1826137
Ty się śmiej...a mi się właśnie główny mój dostawca tytków(czyli e-plyny czyli extreme flavors) zamyka. Dlatego od jakiegoś czasu szukam alternatywy, bo kupowanie od Vaping Zone(większość tytoni sprzedawanych przez EF to były właśnie OEM-y z vapingzone) trochę drogo wychodzi. Plus shipping jeszcze drożej :).
Aromaty "typówki" na polskim rynku, których trzeba dawać ~10% odpadają, po EF toleruję tylko "superkoncentraty", nie chcę przekraczać 4-5% aromatu w LQ.
I wychodzi że albo trzeba będzie bulić, albo pokochać sos...pardon, smak orientalny :)
By Dżansjo
#1826139
Pewnie że wierzę, natomiast uwaga o rosołku była zabawna i chciałem zaplusować, a tu forum się biesi i nie reaguje na "daję plusa".
Szkoda że maiart nie pokusił się o próbę stworzenia flue-cured(virginia) i/lub burleya.
Mam cichą nadzieję, że może jednak. Tytoń mocny fajnie im wyszedł.
Awatar użytkownika
By McGrinn
#1826141
Dżansjo pisze:a tu forum się biesi i nie reaguje na "daję plusa".


gdyby nie technikalia, to byłbym tu pan Prezes :lol: .

A tak poważnie, tytoniówki tytoniówkami, ale kawa miażdży wszystko :wink: .
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 41
Atomizer większy niż 2 ml

Witam. Szukam jakiegoś atomizera dobrze oddającego[…]

Box na jeden akumulator

Witam, moja tesla dostała szoku pourazowego jak mi[…]

Smok Prince v12

Witam Mam problem ze swoim pierwszym papierosem. […]

AWT 35A 3000 mAh 3.7V 18650

Witam, kupiłem sobie zestaw nemesis klon, akumulat[…]