EPF
Aromaty do tworzenia własnych kompozycji smaków liquidów stosowanych w e-papierosach.
Awatar użytkownika
By SzamanDM
#1741150
Krasnal45 pisze:IMO, szkoda tego Travellera pod miętę :wink: Ja na nim robię deserówki.

To mnie zaskoczyłeś. Dobre wychodzą, z wanilią i ciasteczkami?
Wracając do pytania sikor370 to ja zrobiłem sobie bazę. Jestem cierpliwy. Odleżakuję ją miesiąc. Potem jak coś będę na niej robił to przegryzać będę tyle ile dany przepis powinien się przegryzać. Czyli np. kolejne 2 tygodnie.
Pamiętaj, że baza z 10% travellerem powinna mieć minimum 70% VG.
Ja mam aktualnie 140ml bazy Traveller 20mg. Po sylwestrze już będę robił pierwsze próby smakowe. :)
Awatar użytkownika
By sikor370
#1741151
Tak, robilem to na jakies bazie Max VG... lezakuje juz chyba 3 tygodnie.
A tak pomalu testuje, ze dolewam do parownika z travellerem inne smaki i smakuje to wszystko jakos inaczej :)
By pietrek86
#1741274
Ponawiam pytanie.
Cos orzeźwiającego nie słodkiego z asortymentu maiart?
By ADINI
#1742657
Dziś zrobiłem apfelstrudla i herbatnika oba solo zobaczymy co z tego wyjdzie. Co do apfelstrudla to zalecane jest 14 dni leżakowania ale nie wiem ile jest zelecane dla herbatnika?
By Krasnal45
#1742659
Apfelstrudel solo, jak najbardziej. Herbatnik, to raczej do mixów bardziej się nadaje. Leżakowanie siedem dni to minimum.
Awatar użytkownika
By macieq03
#1742660
@Krasnal45 z czym mieszasz herbatniki? Podziel się fajnym przepisem.


Wysłane z mojego ASUS_Z00VD przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
By Michaelred
#1742661
Herbatnik solo to raczej nie. On jest mocno maślany. Ja robiłem mixy z truskawką, jagodą i smoczym owocem. Jednak biszkopt bardziej mi pasuje.
By Krasnal45
#1742663
@macieq03
Ja nie jestem ani bimbrownikiem, ani nawet eksperymentatorem :mrgreen: Ot, herbatnika używam czasem kilku dosłownie kropel do "przełamania" smaku w bardziej wytrawnych owocówkach. Zresztą,owocówek nie lubię :mrgreen:
By Dżansjo
#1743283
Od dwóch(prawie) lat jadę na Extreme Flavors, ale że czasem człowiek musi przykombinować, to w swoim czasie kupiłem kilka od Maiart.
Niestety, biszkopt i sernik skończyły źle - potwierdzając tylko że w gruncie rzeczy nie znoszę słodkości(i większości owoców też) - na ciepło :)
Nic więc na ich temat nie napiszę.
A wypróbowane pozytywnie:
tytoń mocny - bardzo, bardzo fajny aromat - zapach aromatu i lq świeżo po rozrobieniu to mocny, wilgotny, tani tytoń.
Po mniej więcej tygodniu leżakowania(z codziennym "wietrzeniem", baza 50/50) - stężenie 3% idealnie trafia w punkt - dając przyjemny, niż nie tak skarpetowy tylko bardzo przyjemny tytoń. Na bazach z większą ilością VG zapewne trzeba by go dać więcej i leżakować dłużej.
Może być wręcz idealny dla poszukujących "czystego tytoniu" ale nie czegoś a'la absolut - czyli mokro-zielonych liści. Mocne fajki bez filtra. Tak to odbieram.
tytoń fajkowy - przy stężeniu zalecanym 2% jest bardzo smaczny, ale bardzo intensywnie pachnie w pomieszczeniu. Fajnie mi się miksuje w ilości 0.5-1% z 2-3% tytoniem mocnym. Daje wrażenie mocno aromatyzowanego papierosa, nie wiem czemu przywodzi mi na myśl płaskie, czerwone Dunhill-e sprzed lat.
Zdecydowanie nie jest to ani smak burleya, ani virginii - w tytoniu fajkowym dominują "aromatyczne dodatki do tytoniu". Przyjemny aromat, ale żeby dawkować wyżej trzeba być już fanem tytoni mocno aromatyzowanych. Dla tych co znają "French Pipe" - jest to jakaś alternatywa na zasadzie odskoczni. Nie żeby się zbliżał do tego poziomu ale jest przyjemny.
wanilia - po pierwsze naturalny(wanilia a nie wanilna) a po drugie delikatny.
Miksuje się niemal ze wszystkim, jak to wanilia - ale trzeba się pogodzić z tym że daje tylko "delikatnie wyczuwalne tło" niezależnie od stężenia a nie intensywną, wszechobecną wanilię. I plus i minus(chcąc go użyć nieuchronnie rozcieńczamy bazę bo trzeba go dać te kilka procent jednak).
----
Czy ktoś próbował tabakiery i bosmana?
Awatar użytkownika
By sikor370
#1743453
Co to albo do czego mozna przyrownac Custard?
Bo nie chce zapeszyc ale po malym kosztowaniu cos w nim jest, ze mi smakuje... a mi malo co smakuje...
(nie pije tego, wapuje... )
Awatar użytkownika
By macieq03
#1743468
@sikor370 Custard mnie kojarzy się z kremem jajecznym.
Mnie niestety nie podszedł. Liczyłem że będzie podobny do custard z Inawery, niestety to nie to.
Nie mogę się oderwać od Apfelstrudel, polecam spróbować.

Wysłane z mojego ASUS_Z00VD przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
By sikor370
#1743470
macieq03 pisze: Nie mogę się oderwać od Apfelstrudel, polecam spróbować.


Gryzie sie od wczoraj 8 probek, miedzy innymi ApfelStrudel.... dzisiaj poszedl Custard i Budyn Smietankowy na probe. Reszta jutro bo by mi znowu kobita jeczala, ze ją mdli jak wejdzie do pokoju :)
Awatar użytkownika
By Mutango
#1743702
sikor370 pisze:Co to albo do czego mozna przyrownac Custard?

Custard to sos lub krem angielski, deserowy. Podstawą jest mleko (lub śmietana) i żółtka jaj, cukier, czasami z dodatkiem wanilii. Podobny do budyniu, tylko bardziej jajeczny.
Awatar użytkownika
By sikor370
#1743744
Kaktus.... tak mi próbka aromatu zasmakowała, że zaraz zamawiam całą buteleczkę. Jak ktoś pił sok Kaktus z Tymbarka chyba to to jest to samo jakby ten sok się piło :)
By 93omega
#1743789
Ja znowu apfelstrudel, freshhh, poziomka i sernik używam non stop i nie mogę przestać się nimi zachwycać.

Również budyń śmietankowy jest bardzo dobry ale miałem tylko próbkę i zamówię aromat kolejnym razem.


Aromatu dodaje według listy z tego tematu.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
By Master_PiT
#1743819
sikor370 pisze:Kaktus.... tak mi próbka aromatu zasmakowała, że zaraz zamawiam całą buteleczkę. Jak ktoś pił sok Kaktus z Tymbarka chyba to to jest to samo jakby ten sok się piło :)



Dokładnie ;)

Jak chcesz to mogę Ci dać, bo mam jakieś 7ml aromatu :mrgreen:
Awatar użytkownika
By sikor370
#1743820
Master_PiT pisze:
sikor370 pisze:Kaktus.... tak mi próbka aromatu zasmakowała, że zaraz zamawiam całą buteleczkę. Jak ktoś pił sok Kaktus z Tymbarka chyba to to jest to samo jakby ten sok się piło :)



Dokładnie ;)

Jak chcesz to mogę Ci dać, bo mam jakieś 7ml aromatu :mrgreen:


No własnie o tym myślałem ale mówię nie piszę bo i tak mi nie spredasz :P
A wapujemy nie wyrobi do jutra mi to przywieźć i po świętach dopiero zamówie...
Awatar użytkownika
By Master_PiT
#1743821
Zaraz Ci podrzucę bo mam 2buteleczki rozpoczęte :mrgreen:
By pietrek86
#1743866
Ten kaktus bardzo słodki?
Awatar użytkownika
By Master_PiT
#1743869
Nie.
Jest słodki ale bez przesady. Kup sobie tymbark kaktusowy - podobny smak. Jeśli nie jesteś przekonany kup sobie próbkę 2ml
By FlashGordon
#1743880
Zamówiłem, kilka dziesiątek i kilkanaście próbek, mam nadzieję, że się nie zawiodę i będę umiał zapomnieć o TPA/CAP bo przy moim przelewie, wapowanie wychodzi mi drogo.
Awatar użytkownika
By Master_PiT
#1743897
Mi nie wszystko od maiart podchodzi. Większość owocowych nie... Za to tytoniowe i desery jak najbardziej
By FlashGordon
#1743937
Do tytoniowych muszę się na nowo przekonać w ogóle, owoców mam dość w LQ, za to desery jak najbardziej. Jeśli Sernik MA bije ten od CAP, to zmieniam dostawcę :)
Awatar użytkownika
By DorotaM
#1743943
Według mnie bije.
Sernik od MA jest świetny. *CZAJNICZEK*
Awatar użytkownika
By macieq03
#1743964
Kusicie tym sernikiem, trzeba będzie spróbować.
Jeszcze żeby był z rodzynkami:)


Wysłane z mojego ASUS_Z00VD przy użyciu Tapatalka
By FlashGordon
#1743967
Dobrze, że jest bez... rodzynek :D
Awatar użytkownika
By Master_PiT
#1743970
Chwała P. ARTUROWI że rodzynek tam nie dał :mrgreen:
Awatar użytkownika
By macieq03
#1743973
Co nie znaczy że nie zrobi wersji z rodzynkami:)
Nie lubicie sernika z rodzynkami?

A czy ktoś próbował Fajkowe Ziele i coś skrobnie na temat aromatu?

Wysłane z mojego ASUS_Z00VD przy użyciu Tapatalka
By pietrek86
#1744405
Co robię źle.... ?
Baza inawera 12% 10ml + 0% 10ml + aromat fresh 2.5 % . Lezakowanie 10dni smaku prawie zero zarówno na melo 3 i grzałce triton 0.5 jak i własnej grzałce na avocado 22...
Awatar użytkownika
By miron52
#1744442
pietrek86 pisze:Co robię źle.... ?
Baza inawera 12% 10ml + 0% 10ml + aromat fresh 2.5 % . Lezakowanie 10dni smaku prawie zero zarówno na melo 3 i grzałce triton 0.5 jak i własnej grzałce na avocado 22...

Aile dokładnie w ml aromatu dałeś ?
By pietrek86
#1744447
0.5-0.6 ml na 20ml bazy
Awatar użytkownika
By miron52
#1744452
Z odpowiedzi wynika, że raczej strzykawką nie odmierzałeś. Jeśli dawkowałeś na krople przy współczynniku 1ml=20 kropli, to dałeś 3x za mało, bo te kroplomierze dawkują ok 60 kropli na 1 ml.
By pietrek86
#1744455
Strzykawka insulinowka.
By Krasnal45
#1744546
A czy wiesz, jaka podziałka jest w insulinówce? To nie jest podziałka w ml. Tuberkulinówki mają właściwą.
Awatar użytkownika
By devlin27
#1744628
Czyli mozesz rozwinąć temat ?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
By Isia
#1744630
To jest strzykawka Insulinowa
a to Tuberkulinowa


Popatrz-porównaj i wyciągnij wnioski.
Takie strzykawki i inne można kupić https://www.doz.pl/apteka/p13429-Strzyk ... x_13_1_szt z darmowym odbiorem w dowolnej aptece,jedyny warunek,to zamówienie powyżej 20zł.
Ostatnio zmieniony 25 gru 2016, 18:52 przez Isia, łącznie zmieniany 1 raz.
By pietrek86
#1744633
To juz wiem gdzie popełniłem błąd....
By FlashGordon
#1746249
Pora na recenzję tego co ukręciłem
Baza 70/30 + 4% wody demineralizowanej (rozrzedza LQ, przyspiesza transport i ułatwia odparowanie, dzięki czemu grzałka nie nadąża przegrzać płynu i zmienić smaku, na gęstych LQ, przegrzanie kończyło się tym, że smak robił się ciężki i wszystkie kremowe lekkie nuty robiły się ciężkie i przypalone)

Piernik 1% - Dominuje owa konfitura z opisu, dopiero po wypuszczeniu bucha można poczuć delikatne korzenne przyprawy, ciężko wyczuć ciacho, na pewno gdzieś jest ale schowane, być może muszę przetestować na nieco wyższym stężeniu, czy innym parowniku. Spodziewałem się czegoś innego mimo to, nie odpycha i da się wapować, całkiem przyjemnie, jednak do wielkiej butli nie trafi, chociaż może się przekonam :)

Budyń śmietankowy 4% - jest mleko, jest śmietanka, ale słodycz jest jakby owocowa, ciężko mi powiedzieć jakie to owoce. Znów wtopa, bo chciałem odpocząć od owoców.

Sernik 3% - czuć kwaskowy ser, brak ciastkowego podkładu, kwasowość zdecydowanie cytrynowa, przez co trochę się zawiodłem bo chcę się oderwać od owoców, a tu psikus.

Sernik 3%+czekolada 3% - ani to czekolada, ani sernik, jednak bardzo fajne połączenie, spróbuję jeszcze podbić i obniżyć czekoladę, zobaczę co z tego wyjdzie.

Zabaglione 5% - smak na tym stężeniu jest bardzo słabo wyczuwalny, praktycznie w ogóle, a wapuję na Fodim i Merlinie, o ile na Fodim zrozumiem, że mało czuć, to Merlin tak zagęszcza smak, że niemożliwe jest by nadal nic nie czuć, skosztowałem LQ, jest wyczuwalny jakiś deserowy smak, ale ciężko określić. Podbiję stężenie do 7%.

Apfelstrudel 4,5% - faktycznie jest cynamon, jest jabłko (szkoda, że świeże, a nie pieczone), jest ciacho, ale strasznie perfumowy. Nie wiem czy na dłuższe posiedzenie się nadaje, może przytkać ;) Dam mu jeszcze odleżeć. Bardzo, bardzo podobny do Apple Pie od Capelli, wolałem raczej coś jak Apple Pie od TPA, więcej ciacha, mniej owocu.

Herbatnik 3% - ktoś pisał, że do wapowania solo się nie nadaje. Dlaczego? Dla mnie bomba, super maślane kruche ciacho, można go wzbogacić o dodatkowe smaki, a można wapować solo i jest to całkiem przyjemne wapowanie.

Biszkopt 2% - fajny smaczek, na tym stężeniu bardzo subtelny, w zasadzie nieco podobny do herbatnika, zrobię jeszcze 2,5 i 3%, do wapowania solo też się nadaje, jednak herbatnik bardziej mi podchodzi, jedyna wada - gryzie w gardło, wiem, że to zależy od setupu, bo już przerabiałem kilka takich aro, które na jednym setupie gryzły, na innym nie, ale są takie, które nie gryzą w ogóle ;)

Cappucino Waniliowe - 5,5% - Fajny kawowy, wyrazisty smak, brakuje trochę mleka, wanilia jest ciężka. Na przerywnik od mdlących smaków jak ulał. Nie zachwyciło mnie, ale biorąc pod uwagę, to, że jeszcze nikomu chyba nie udało się zrobić wapowalnej kawy, tu jest spory skok jakościowy, ale jeszcze trzeba nad tym popracować ;)

Już nie mogę więcej na dziś %), zalewam czymś lekkim parownik i lecę, resztę jutro opiszę. Kilka miksów i solówek jeszcze zostało.
Generalnie nie jest źle z tymi aromatami, wydajne, tanie, bardzo smaczne, ale nie znalazłem jeszcze takiego, który by mnie zwalił z nóg, jak niektóre od Capelli.
By FlashGordon
#1746806
Ciasto różane 3% - mocno czuć ciacho, zdaje się, że to biszkopt, w tle delikatnie wyczuwalna róża, bardzo smaczny, mimo, że owocówka fajnie mi się wapuje.

Ciasto truskawkowe 5% - historia j.w jest ciacho, jest fajna słodka truskawka.

Ciasto jagodowe 5% - gdzieś wyczytałem, że ciacho jest słabo wyczuwalne, a dominuje jagoda, na moim setupie jest równowaga, fajne ciacho i delikatnie wyczuwalna jagoda, nie nudzi i nie cofa mnie, jak większość owocówek. Fajnie się wapuje.

Ciasto cytrynowe 4% - Na tyle już poznałem te aromaty, że spodziewałem się, czegoś zbliżonego do Lemon Meringue Pie od CAP i tak jest, ale ten jest lepszy, bardziej wyważony, po prostu biszkopt nasączony sokiem cytrynowym.

biszkopt 2% + banan 3% + nugat 3% - Super połączenie, aczkolwiek banan w tym miksie zdecydowanie dominuje, jednak jest naprawdę smaczny. Biszkopt jest bardzo delikatnie wyczuwalny, raczej nadaje miksowi takiego gładkiego kremowego smaku, nugat czuć dopiero po wypuszczeniu chmurki, myślę, że trzeba to zmodyfikować, obniżyć banana na 2-2,5%, podbić nugat o 0,5-1%, biszkopt może pełnić rolę albo aksamitnego wypełniacza, lub po podbiciu pełnić rolę ciastowego podkładu do kremu bananowo - orzechowego, jednak myślę, że nie więcej niż 0,5%. Banan ma świetne zadatki by dobrze smaczyć z budyniem.

Biszkopt 2% + marcepan 2,5% - Wszelkie migdałowe aromaty są jak wiemy dosyć ostre i mocne w smaku, w tym miksie zdecydowanie dominuje marcepan, jednak biszkopt znów wygładza mieszankę powodując, że marcepan nie jest ostro-mdlący.

Biszkopt 2% + czekolada 3% - wg. mnie wyszła pulpa, czekolada mało czekoladowa, biszkopta nie czuć. Może trzeba by było pobawić się proprocjami, ale nie mam na to sił, może ktoś inny się kiedyś podejmie ;)

Budyń 4% + Róża 3% + biszkopt 2 - Ma ma bardzo intensywne aromaty owocowe, zawsze dominują mieszankę i trudno doszukiwać się tutaj innych posmaków, ten miks da się wapować, aczkolwiek szczególnie mnie nie zachwyca, ot róża z gładkim posmakiem śmietanki.

Sernik 3 + cytryna 1,5 - historia j.w Cytryna mocno wyczuwalna, jednak trzeźwo dodana niewielka cytryny nie tłumi całkowicie serniczka. Dopiero po kilku baniakach smak już mam tak wyklarowany, że wyczułem jeszcze jedną nutę w tym serniku - mianowicie żółtka. Fajne połączenie, zalałem tym drugi baniak, więc ma u mnie szanse przetrwać dłużej ;)

Budyń 4% + nugat 3% - Super krem orzechowy jednak budyniu nieco za dużo, zrobię teraz 3%+3% i powinno być już idealnie.

Biszkopt 3% +cytryna 0,5% +nugat 2% +róża2,5% + czekolada 4% - wszędzie gdzie dodam czekoladę wychodzi bliżej niezidentyfikowana ciapa z jakimś posmakiem czekoladopodobnym, ten aromat dla mnie jest nieudany, a szkoda, bo lubię czekolady.

Budyń 4 + róża 3 - miks j.w tylko bez biszkopta, wg. mnie gorzej smakuje, biszkopt fajnie wypełnia miksy, tutaj go brak. Generalnie róża mi nie podeszła, ale ja nie lubię owoców :)

Ogólnie jest kilka super aromatów, można coś ciekawego ukręcić, a zdecydowanym zwyciązcą solo dla mnie jest herbatnik, zabaglione wymieszam jeszcze raz, bo przypomniało mi się, że podczas dozowania aromatów za którymś razem strzeliła mi igła od insulinówki i akurat aromat mógł trafić poza butlę - stąd brak smaku.
Powapuję jeszcze te aromaty, na innych setupach, może doszukam się innych ciekawych rzeczy ;)
By rad.karczewski
#1747062
Kaktus 10/10 (30-40kropel/20ml), jak dla mnie jeden z najlepszych aromatów jakie używałem.

Sprawdzałem jeszcze z 6 innych owocówek i tam już było tylko ok.
Najsłabszy: Jabłko, obojętnie jaką ilość podawałem to nie mogłem wydobyć smaku.
By pietrek86
#1747203
Orzech laskowy ktoś próbował? Jak smakuje solo?
By 93omega
#1747275
pietrek86 pisze:Orzech laskowy ktoś próbował? Jak smakuje solo?

Próbowałem. Lubię orzechy laskowe, ale aromat totalnie mi nie podszedł. Aromat dawkowałem według zaleceń lecz wydaje mi się za mocny i mdlący. Nie mam na razie sił żeby testować mniejsze stężenia. Wapuję sobie spokojnie na przemian apfelstrudel, sernik i poziomkę. Są u mnie już ponad 2 miesiące i w ogóle się nie nudzą.


Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
By rad.karczewski
#1748135
pietrek86 pisze:Orzech laskowy ktoś próbował? Jak smakuje solo?


Testowałem, dla mnie był ok ale jako przerywnik, gdybym miał kupić ponownie raczej bym tego nie zrobił.
Awatar użytkownika
By Czocher
#1748136
Ostatnio wymieszałem apfelstrudel z żurawiną, pachnie bardzo ciekawie. Co do singli to jabłuszko, truskawka, poziomka, herbatnik, biszkopt, kokos dla mnie super.
By pietrek86
#1748289
Czocher pisze:Ostatnio wymieszałem apfelstrudel z żurawiną, pachnie bardzo ciekawie. Co do singli to jabłuszko, truskawka, poziomka, herbatnik, biszkopt, kokos dla mnie super.


Jakiej bazy używasz? Jakie proporcje?
Awatar użytkownika
By Czocher
#1748293
pietrek86 pisze:Jakiej bazy używasz? Jakie proporcje?


Ja nie używam bazy, tylko robię ją od podstaw. W trakcie ważenia składników, a dokładnie tej kolejności: 1. dodaję aromaty 2. dodaję bazę nikotynową 3. dodaję glikikol (PG) 4. dodaję glicerynę (VG) 5. dodaję 0,4% etyl bo tak lubię.

Nie robię gotowych baz wcześniej, bo to nie ma sensu moim zdaniem, przed ważeniem decyduję się na proporcje PG/VG, a zazwyczaj 30%PG/70%VG.
By pietrek86
#1748294
To może dlatego mam problem ze smakiem. Używam Inawery 50/50. Na 70/30 będzie inaczej?
Jabłko np jakiś tam posmak czegoś ale slaby w stężeniu 5% jak i 6%
Awatar użytkownika
By Master_PiT
#1748304
a może problemy ze smakiem leżą po stronie setupu i parownika??
baza 50/50 - większy kop, ale i mocniejszy smak
baza 70vg - mniej intensywny smak samego aromatu, za to podbita słodkość( przez glicerynę), mniejszy kop

mi osobiście jabłko średnio podchodziło, smak wyczuwalny/mocny uzyskałem na kayfun5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 17
Poszukiwany wyjątkowy parowniczek.

Hejo kochani, Przez lata korzystania z EIN przez […]

Smoant Levin PK-mały,wielki pod

https://i.ibb.co/k3tQNQN/vape-poland[…]

Zastanawiałeś się kiedyś, ile może kosztować najd[…]

UWAGA! Na blogu Starego Chemika BARDZO WAŻNE informacje! Dotyczą zdrowia i życia.