EPF
http://maiart.pl/
By MaiArt
#1737825
Zakończyliśmy prace nad nowymi kompozycjami i w ciągu najbliższego tygodnia do oferty dołączą kolejne aromaty tytoniowe *SMOKEKING*

1) "Tabakiera" - smak testowany przez Forumowiczów ;) Aromat w układzie zero-jedynkowym (albo się go kocha, albo nienawidzi).
2) "Złoty liść" - kompozycja zbliżona gatunkowo do "Tytoniu mocnego". Stanowi połączenie wytrawnej, czarnej herbaty z nutami orzecha włoskiego. Całość zbilansowana za pomocą delikatnych aromatów owocowych.
3) "Bosman" - kompozycja dedykowana zwolennikom aromatyzowanego tytoniu fajkowego typu "Amphore".

Aromaty pojawią się w sklepach w piątek 2 grudnia :D

A to dopiero początek nowości...
Awatar użytkownika
By SzamanDM
#1738768
Mam pytanie odnośnie gęstości bazy Traveller VPG70/30.
Tu więcej napisałem:
topic116286.html
By MaiArt
#1738787
Jeżeli zastosował Pan bazę o zawartości minimum 70% VG, to uzyskana lepkość będzie optymalna i nie będzie problemów z transportem w parownikach. Wszystkie produkowane przez nas liquidy byly oparte na takiej bazie ;)

EDIT
Przepraszam za mój oczywisty błąd. Nie przeczytałem całego wątku i myślałem, iż pytanie dotyczy lepkości (często mylnie określanej gestością). Proszę mi dac chwilę na pomiar i zaraz podam Państwu rzeczywistą wartość gęstości produktu o zadanym składzie.
Ostatnio zmieniony 01 gru 2016, 11:52 przez MaiArt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
By SzamanDM
#1738789
Chodzi mi bardziej o konkretną wartość gęstości (gravity) g/ml
tak bym mógł dokładnie dodać kolejne aromaty i rozcieńczyć tę bazę do gotowego liquidu.
By MaiArt
#1738798
Gęstość uzyskanej bazy o podanym przez Pana składzie wynosi (pomiar rzeczywisty próbki wzorcowej) 1,16 g/ml.
Awatar użytkownika
By SzamanDM
#1738802
O to chodziło. Dziękuję. :)
By MaiArt
#1739051
MaiArt pisze:Zakończyliśmy prace nad nowymi kompozycjami i w ciągu najbliższego tygodnia do oferty dołączą kolejne aromaty tytoniowe *SMOKEKING*

1) "Tabakiera" - smak testowany przez Forumowiczów ;) Aromat w układzie zero-jedynkowym (albo się go kocha, albo nienawidzi).
2) "Złoty liść" - kompozycja zbliżona gatunkowo do "Tytoniu mocnego". Stanowi połączenie wytrawnej, czarnej herbaty z nutami orzecha włoskiego. Całość zbilansowana za pomocą delikatnych aromatów owocowych.
3) "Bosman" - kompozycja dedykowana zwolennikom aromatyzowanego tytoniu fajkowego typu "Amphore".

Aromaty pojawią się w sklepach w piątek 2 grudnia :D

A to dopiero początek nowości...

Nowe aromaty tytoniowe są już dostępne w naszym autoryzowanym sklepie internetowym ;) Serdecznie zapraszamy ;)
Awatar użytkownika
By SzamanDM
#1739347
Czy bazę opartą o Traveller polecacie tylko do tytoniówek czy też do innych np. deserowych lub owocowych smaków?
Awatar użytkownika
By SzamanDM
#1739604
To jedziemy dalej z pytaniami o gęstość.
Brakuje mi gęstości następujących aromatów:

Amphore
Ananas
Cappucino rumowe
Cynamon
Zabaglione
By MaiArt
#1740228
SzamanDM pisze:To jedziemy dalej z pytaniami o gęstość.
Brakuje mi gęstości następujących aromatów:

Amphore
Ananas
Cappucino rumowe
Cynamon
Zabaglione

Przepraszam, że tak późno odpowiadam, lecz mamy teraz bardzo dużo pracy w laboratorium i brak czasu na działalność wirtualną :oops:
Oto wartości o które Pan pytał:

Amphore 1,060
Ananas 1,041
Cappucino rumowe 1,066
Cynamon 1,042
Zabaglione 1,029

Na dniach zamieścimy pełny spis wszystkich aromatów z informacją odnośnie sugerowanego stężenia oraz gęstości.
By MaiArt
#1742179
Zima zbliża się wielkimi krokami, więc już czas najwyższy na nowe, słoneczne aromaty ;) Lada chwila do sklepów trafią nasze najnowsze kompozycje owocowe:

1) "Pigwa",
2) "Liczi",
3) "Kiwi",

oraz (z dedykacją dla pasjonatów aromatów deserowych)

4) "Stracciatella".

Wszystkie aromaty dozuje się w ilości 3 % obj.

Serdecznie polecamy *CZAJNICZEK*
Awatar użytkownika
By SzamanDM
#1742297
Zróbcie porządną dynię. Napewno spróbuję. :)
By FlashGordon
#1743464
Spytam może u źródła.
Zbieram się od jakiegoś czasu, żeby napędzić kilka deserów, będących odskocznią od dominujących w waperskim świecie mieszanek owocowych, z lenistwa i niechęci do eksperymentowania trochę mi się przeciąga, ale jak zapasy znikają, trzeba podjąć decyzję i zamówić coś, a tyle pozytywnych opinii krąży o Waszych aromatach, że muszę skosztować.
Zamówię kilka gotowców (szarlotkę, sernik, zabaglione), w innym temacie pojawiły się propozycje
biszkopt + banan + nugat (1,5-2% + 3% + 3%)
biszkopt + marcepan (1,5-2% + 2,5%)
Jakie jeszcze mieszanki mogę zrobić na bazie Waszych aromatów, unikając owoców, a przynajmniej truskawki, orzeszki, ciasteczka, czekolady etc. mile widziane. ;)
Awatar użytkownika
By bulit73
#1743465
FlashGordon pisze:Spytam może u źródła.
Zbieram się od jakiegoś czasu, żeby napędzić kilka deserów, będących odskocznią od dominujących w waperskim świecie mieszanek owocowych, z lenistwa i niechęci do eksperymentowania trochę mi się przeciąga, ale jak zapasy znikają, trzeba podjąć decyzję i zamówić coś, a tyle pozytywnych opinii krąży o Waszych aromatach, że muszę skosztować.
Zamówię kilka gotowców (szarlotkę, sernik, zabaglione), w innym temacie pojawiły się propozycje
biszkopt + banan + nugat (1,5-2% + 3% + 3%)
biszkopt + marcepan (1,5-2% + 2,5%)
Jakie jeszcze mieszanki mogę zrobić na bazie Waszych aromatów, unikając owoców, a przynajmniej truskawki, orzeszki, ciasteczka, czekolady etc. mile widziane. ;)


Spróbuj jeszcze: biszkopt 1,5-2% + amaretto 3% :D
By FlashGordon
#1743472
Amaretto średnio mnie przekonuje, ale może spróbuję. W każdym razie wszystko byle nie truskawki/jagody etc :)
By MaiArt
#1743478
Hmmm... Kilka pomysłów na szybko...
- Proszę połączyć biszkopt z czekoladą.
- Ciekawe mieszanki uzyskuje się w oparciu o aromat sernika - np sernik z cytryną.
- Biszkopt doskonale łączy się z owocami - polecam jagodę i limonkę.
- Bardzo ciekawe są mieszanki budyniu z owocami. Polecam spróbować połączenia z różą .
By FlashGordon
#1743480
W zasadzie liczyłem na gotowce (:D), bo nie lubię eksperymentować, a potem wylewać złotówki i przede wszystkim czas do zlewu, ale widzę, że się nie obędzie, a szukam nowych doznań podczas wapowania, coś się pokombinuje jak znajdę chęci, albo będę wapował solówki ;)
Dziękuję za odp.
Jak coś mi wyjdzie wyjątkowo dobrze to się pochwalę na pewno.
Awatar użytkownika
By bulit73
#1743482
FlashGordon pisze:Jak coś mi wyjdzie wyjątkowo dobrze to się pochwalę na pewno.


I o to w tym chodzi. Dobrze jak każdy doda coś od siebie :wink:
By MaiArt
#1743489
FlashGordon pisze:W zasadzie liczyłem na gotowce (:D), bo nie lubię eksperymentować, a potem wylewać złotówki i przede wszystkim czas do zlewu, ale widzę, że się nie obędzie, a szukam nowych doznań podczas wapowania, coś się pokombinuje jak znajdę chęci, albo będę wapował solówki ;)
Dziękuję za odp.
Jak coś mi wyjdzie wyjątkowo dobrze to się pochwalę na pewno.

Dodatkowe sugestie na PW ;)
Awatar użytkownika
By marki51
#1743504
MaiArt pisze:
FlashGordon pisze:W zasadzie liczyłem na gotowce (:D), bo nie lubię eksperymentować, a potem wylewać złotówki i przede wszystkim czas do zlewu, ale widzę, że się nie obędzie, a szukam nowych doznań podczas wapowania, coś się pokombinuje jak znajdę chęci, albo będę wapował solówki ;)
Dziękuję za odp.
Jak coś mi wyjdzie wyjątkowo dobrze to się pochwalę na pewno.

Dodatkowe sugestie na PW ;)

To ja bym poprosił o dodatkowe sugestie odnośnie sernika +...... :mrgreen:
By MaiArt
#1743921
Pozwolę sobie na upublicznienie przepisu opracowanego przez Forumowicza na delicję truskawkową z orzechową posypką:

Biszkopt MA 2,5%
Cytryna MA 0,5%
Nugat MA 2,0%
Truskawka MA 2,5%
Czekolada MA 4,0%

Smacznego ;)
By MaiArt
#1744424
Pytanie przeniesione z innego działu:
pietrek86 pisze:Co robię źle.... ?
Baza inawera 12% 10ml + 0% 10ml + aromat fresh 2.5 % . Lezakowanie 10dni smaku prawie zero zarówno na melo 3 i grzałce triton 0.5 jak i własnej grzałce na avocado 22...

Jaką objętość aromatu wlał Pan do tak przygotowanej bazy?
By MaiArt
#1745664
Wielkimi krokami zbliża się ostatni dzień 2016 r. i czas na małe podsumowanie naszej działalności...

W pierwszej kolejności chcielibyśmy serdecznie Wam podziękować za wszystkie cenne uwagi i sugestie. Jesteście naszą siłą napędową i bez Was niewiele byśmy zdziałali :hat_low:

To dzięki Wam powstają nowe kompozycje i pozostaje nam tylko mieć nadzieję, iż z Waszą pomocą uda się stworzyć jeszcze wiele ciekawych smaków i aromatów :D

Tak oto przedstawia się lista naszych wspólnych dokonań na dzień 31.12.2016 r.:

1 Agrest
2 Aloes
3 Amaretto
4 Amphore
5 Ananas
6 Anyż
7 Apfelstrudel
8 Arak
9 Arbuz
10 Banan
11 Bergamotka
12 Biszkopt
13 Bosman
14 Brzoskwinia
15 Bubble gum
16 Budyń śmietankowy
17 Cappuccino
18 Cappuccino rumowe
19 Cappuccino waniliowe
20 Ciasto cytrynowe
21 Ciasto jagodowe
22 Ciasto różane
23 Ciasto truskawkowe
24 Cola
25 Custard
26 Cynamon
27 Cytrus
28 Cytryna
29 Czarna herbata
30 Czarna porzeczka
31 Czarny bez
32 Czekolada
33 Czerwone winogrona
34 Eukaliptus
35 Freshhh
36 Goździk
37 Grenadyna
38 Gruszka
39 Grzane wino
40 Guawa
41 Herbata jaśminowa
42 Herbatnik
43 Irish cream
44 Jabłko
45 Jabłko z cynamonem
46 Jagoda
47 Jarzębina
48 Jeżyna
49 Kajmak
50 Kaktus
51 Karmel
52 Kiwi
53 Kokos
54 Krem orzechowy
55 Liczi
56 Limonka
57 Malina
58 Mango
59 Marcepan
60 Melon
61 Mięta
62 Miód lipowy
63 Morela
64 Multiwitamina
65 Nugat
66 Orzech laskowy
67 Orzech włoski
68 Owoc goji
69 Owoce lasu
70 Papaja
71 Piernik
72 Pigwa
73 Pina colada
74 Pomarańcza
75 Pomelo
76 Poziomka
77 Rabarbar
78 Red bullet
79 Róża
80 Rum
81 Sernik
82 Sex on the beach
83 Słodka śmietanka
84 Smoczy owoc
85 Stracciatella
86 Syrop klonowy
87 Śliwka
88 Śliwka suszona
89 Tabakiera
90 Tobacco cherry
91 Toffi
92 Traveller
93 Tropicana
94 Truskawka
95 Tytoń fajkowy
96 Tytoń mocny
97 Wanilia
98 Wata cukrowa
99 Whisky
100 Wiśnia
101 Zabaglione
102 Zielona herbata
103 Złoty liść
104 Żurawina

Dziękujemy :hat_low:

Mamy nadzieję, iż w przyszłym roku uda nam rozbudować (oby wreszcie sprawnie działające) systemy dystrybucji i każdy będzie mógł nabyć produkty z logiem MaiArt szybko i tanio w "sklepie za rogiem". Czego sobie i Państwu serdecznie życzymy :D

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku *winko*
By MaiArt
#1745936
Dawkowanie podane na stronie sklepu jest prawidłowe - aromat "Irish cream" stosujemy w ilości 3% obj., tj. 0,3 ml aromatu na 9,7 ml bazy. Z tego co pamiętam, to uzyskany produkt jest dość intensywnie zabarwiony, lecz bardziej porównałbym go do bursztynu, aniżeli smoły ;)
Po wymieszaniu proszę otrzymany liquid obowiązkowo odstawić na minimum tydzień w celu uzyskania pożądanej głębi smaku i aromatu.
By MaiArt
#1745966
Myślę, że będzie Pan zadowolony ;) Jeżeli lubi Pan takie klimaty, to proszę jeszcze wypróbować aromat "Cappuccino waniliowe" oraz jedną z naszych najnowszych kompozycji "Stracciatella" ;)
Awatar użytkownika
By VRil
#1746514
Drogie Maiart mam pytanie .
Od dłuższego czasu szukałem aromatu Toffi wśród producentów aromatów lecz żaden nie przypadł mi do gustu dla tego ucieszyłem się z tego że
pojawił się w Waszej ofercie ten aromat .
Po zakupie zestawu Państwa aromatów w tym Toffi wymieszałem ten aromat w stężeniu wyższym niż sugerowane 3% .
Zastosowałem stężenie 3,5 % (ponieważ lubię bardziej intensywne liquidy ) z bazą 0 % 50/50 .
O ile zapach z buteleczki aromatu i rozrobionego liquidu jest niesamowity i rzeczywiście przypomina słodziuśkiego lekko śmietankowego cukierka toffi to
już smakowo jest dobrze lecz brakuje mi tej słodyczy .Bardziej wyczuwam jest lekko przypalony karmel .

Pytania :
-Czy lekko przypalony karmel jest wynikiem przedawkowania aromatu o te 0,5 % ?
- Czy może zastosować bazę 70/30 gdzie gliceryna podbije słodycz Toffi ?
-a może po prost dosłodzić mieszankę czymś .

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie :)
By MaiArt
#1746523
Ciężko jest mi udzielić jednoznacznej odpowiedzi, gdyż doznania smakowe są bardzo subiektywne i zależą od wielu czynników :roll:
Może Pan oczywiście zastosować bazę o większej zawartości gliceryny, lecz nie sądzę, aby nastąpił tutaj znaczący wzrost słodkości uzyskanej mieszanki. Wydaje mi się, iż w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie niewielkiego dodatku (kilka kropli) 10% r-ru etylomaltolu w glikolu propylenowym, gdyż składnik ten bardzo dobrze się komponuje z nutami karmelowo-mlecznymi i pozwoli na zdecydowanie wyraźniejsze podbicie słodkości uzyskanego liquidu.
Awatar użytkownika
By VRil
#1746525
Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
Zakupię etylomaltol i będę próbował :)

Edytka: A czy mogę zamiennie zamiast typowego etylomaltol-u dodać Cotton Candy od TPA (mam go w tej chwili na stanie) ?
Podobno jest to to samo : " This is made from ethyl maltol, diluted to 10% in PG."
a jeśli mogę to jakie stężenie zastosować ?
By MaiArt
#1746549
Nie znam tego aromatu i muszę bazować na zamieszczonym przez Pana opisie, a te nie zawsze są zgodne z prawdą...
Aromat waty cukrowej może (choć nie musi) być oparty na etylomaltolu, gdyż związek ten charakteryzuje się właśnie takim smakiem. Nie radzę dodawać zbyt dużo tego aromatu, gdyż ma on w naturze maskowanie smaków gorzkich/wytrawnych i może zdominować smak otrzymanego liquidu. Sądzę, iż w pierwszym podejściu można pokusić się o dodatek ok 1% obj.
Awatar użytkownika
By VRil
#1746582
MaiArt pisze:Nie znam tego aromatu i muszę bazować na zamieszczonym przez Pana opisie, a te nie zawsze są zgodne z prawdą...
Aromat waty cukrowej może (choć nie musi) być oparty na etylomaltolu, gdyż związek ten charakteryzuje się właśnie takim smakiem. Nie radzę dodawać zbyt dużo tego aromatu, gdyż ma on w naturze maskowanie smaków gorzkich/wytrawnych i może zdominować smak otrzymanego liquidu. Sądzę, iż w pierwszym podejściu można pokusić się o dodatek ok 1% obj.


Ta informacja to prosto ze strony TPA ale kto go tam wie ;)
Myślę że puki co nie mając orginalnego etylomaltolu spróbuję 1 % tej waty cukrowej .
Zobaczymy co z tego wyniknie .
Jeszcze raz dziękuję :)
Awatar użytkownika
By Deletor
#1747134
MaiArt zastanawiam się nad aromatem whisky. Pytanie do jakiej whisky można by było porównać ten aromat? Balantise - mocny ziołowy, grands - delikatne, karmel? Czy może coś innego? Znawca whisky nie jestem ale szukam czegoś fajnego :)

Apro po ok 90% mojego asortymentu to wasze aromaty jak i praktycznie zaopatruje się tylko u waszego przedstawiciela w necie. Chciał bym się zapytać czy myślicie o wprowadzeniu 'przypraw' tzn jakieś słodziki, spłaszczacze smaku itd?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
By MaiArt
#1747144
Deletor pisze:MaiArt zastanawiam się nad aromatem whisky. Pytanie do jakiej whisky można by było porównać ten aromat? Balantise - mocny ziołowy, grands - delikatne, karmel? Czy może coś innego? Znawca whisky nie jestem ale szukam czegoś fajnego :)

Aromat "Whisky" o który Pan pyta jest wytrawnym aromatem alkoholowym z wyraźnymi nutami fuzlowymi i stanowi swoistego typu bazę do dalszych modyfikacji za pomocą karmelu, aromatów ziołowych etc.

Deletor pisze:(...) Apro po ok 90% mojego asortymentu to wasze aromaty jak i praktycznie zaopatruje się tylko u waszego przedstawiciela w necie. Chciał bym się zapytać czy myślicie o wprowadzeniu 'przypraw' tzn jakieś słodziki, spłaszczacze smaku itd?


"Poprawiacze smaku" są ogólnie dostępne i nie planujemy wprowadzenia tego typu produktów do naszej oferty. Całą swoją energię wykorzystujemy na komponowanie nowych aromatów i konfekcjonowanie produktów innych firm nas nie interesuje :D

pan prezes pisze:Planujecie otworzyć jakieś punkty, banki liquidów, "leżakownie" w innych miastach Polski?


Cały czas nad tym pracujemy *SMOKEKING*
Awatar użytkownika
By blucas
#1747147
Planujecie może stworzenie jakichś nowych deserówek? Zbieram się do pierwszego zakupu waszych aromatów jednak nie widziałem wielkiego wyboru "słodziaków"

Wytaplane.
By MaiArt
#1747152
blucas pisze:Planujecie może stworzenie jakichś nowych deserówek? Zbieram się do pierwszego zakupu waszych aromatów jednak nie widziałem wielkiego wyboru "słodziaków"

Wytaplane.


Cały czas pracujemy nad nowymi kompozycjami ;) W chwili obecnej mogę Panu polecić do spróbowania np.: apfelstrudel, ciasto cytrynowe, ciasto jagodowe, sernik (można go dodatkowo wzbogacić np. cytryną) oraz stracciatellę. Bardzo dobre są również aromaty kawowe - irish cream oraz cappuccino waniliowe.
By ADINI
#1747154
blucas pisze:Planujecie może stworzenie jakichś nowych deserówek? Zbieram się do pierwszego zakupu waszych aromatów jednak nie widziałem wielkiego wyboru "słodziaków"

Wytaplane.

Zawsze można coś samemu skomponować z dostępnych aromatów, wychodzą ciekawe deserki...
Awatar użytkownika
By blucas
#1747172
ADINI pisze:
blucas pisze:Planujecie może stworzenie jakichś nowych deserówek? Zbieram się do pierwszego zakupu waszych aromatów jednak nie widziałem wielkiego wyboru "słodziaków"

Wytaplane.

Zawsze można coś samemu skomponować z dostępnych aromatów, wychodzą ciekawe deserki...

Dziękuję za radę. Mieszam już od dawna. Od aromatów Maia oczekuję czegoś prostszego aby mieć alternatywę gdy brak czasu / chęci na zabawę.

Wytaplane.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 18
Problem z Volish V4

Hej, od jakiegoś czasu mam Volisha V4 i ma on pl[…]

Kampanie społeczne na temat palenia

Co sądzicie o kampaniach społecznych na temat pale[…]

Jaki MTL

Cześć. Obecnie do MTL mam subtanka mini oraz KAYFU[…]

Witam mam pewien problem z zasilaniem a mianowicie[…]

UWAGA! Na blogu Starego Chemika BARDZO WAŻNE informacje! Dotyczą zdrowia i życia.