EPF
http://maiart.pl/
By lucaskiw
#1735585
lucaskiw pisze:(...) Kupiłem też czarną herbatę ale sam zapach mnie mega odrzucił. Smakuje tak samo jak pachnie?


MaiArt pisze:Pańska uwaga dotyczy koncentratu aromatycznego czy liquidu otrzymanego z tego aromatu?


Aromatu. Od zmieszania powstrzymał mnie wlasnie zapach aromatu ;-)

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
By MaiArt
#1735668
Pojawią się nowe kompozycje wieloskładnikowe z silną nutą aromatyzowanego tytoniu fajkowego wzbogaconego o akcenty owocowe (np. śliwkę) ;) Pojawi się również (długo oczekiwana) "Tabakiera" ;)

lucaskiw pisze:
MaiArt pisze:Pańska uwaga dotyczy koncentratu aromatycznego czy liquidu otrzymanego z tego aromatu?


Aromatu. Od zmieszania powstrzymał mnie wlasnie zapach aromatu ;-)

Proszę się nie zrażać zapachem aromatu, gdyż jest to produkt skoncentrowany i pełnię swojego zapachu osiągnie dopiero po rozcieńczeniu. Jeżeli nie będzie on Panu odpowiadał, to bardzo prosto można go przetworzyć dodając niewielkie ilości aromatu cytryny i/lub bergamotki.
By Krasnal45
#1736260
Słów kilka odnośnie aromatu Amphore. Miałem chwilę przerwy od niego, więc samogon stał sobie i dojrzewał ok.miesiąca. Dopiero teraz wiśnia odeszła delikatnie w tło, a smak i zapach amfory, przepięknie otworzył swój bukiet. Wniosek? Ta tytoniówka potrzebuje duuużo czasu aby dojrzeć, a smak zmienia się praktycznie z tygodnia na tydzień.
By FlashGordon
#1736297
Często właśnie słyszę takie opowieści, że po 2-3tyg. LQ smakuje jakoś tam, a po 8 już zupełnie inaczej. Sam sprawdzam większość mieszanek w ten sposób i wg. mnie to nie czas, a setup i sprzęt. W tej chwili chmurzę mieszankę która na fodim zupełnie mi nie pasuje, zaś w bellusie smaczy zacnie.
Ludzie wapują na jakimś sprzęcie/setupie dany LQ, okazuje się paskudny rzucają w kąt, po 4msc znajdują zalewają inny sprzęt/setup i magia się dzieje.
By Krasnal45
#1736307
@FlashGordon
To nie magia :mrgreen: Masz rację po części, że co parownik i co setup, to inaczej odbiera się smak, jednak w moim akurat przypadku, dla każdego smaku, czy rodzaju smaku, mam przeznaczony inny atomizer. Czy to mesh, czy to spokojne Kayfuny, czy coś jeszcze bardziej zakręconego. Każdy z nich, zalewany jest czymś innym :)
Awatar użytkownika
By Master_PiT
#1736309
Po części zgadzam się.
Np na merlinie tytoniowe mi nie smakują, za to na kayfunach, taifunach, hurricane już tak.
Z tym, że czas lezakowania ma znaczenie. Zwłaszcza w przypadku wieloskladnikowych liquidów. Tytoniowe potrzebują sporo czasu, ja nie tykam przed miesiącem, deserowe w większości po 10-14dniach, a owocowe praktycznie od razu(mimo to wolę zostawić na 7dni, by ewentualny posmak chemii znikł).
Lezżakowanie ma znaczenie.
By FlashGordon
#1736324
Ja nie mówię, że nie ma, ale bez przesady u mnie po max 2tyg wszystko znaczy dobrze, a robię czasem i z 10 aro, później zmiany są subtelne o wynikają raczej z tego że co jakiś czas otwieram butle i coś tam odparowuje.
Awatar użytkownika
By Mutango
#1736359
Krasnal45 pisze:Słów kilka odnośnie aromatu Amphore. Miałem chwilę przerwy od niego, więc samogon stał sobie i dojrzewał ok.miesiąca. Dopiero teraz wiśnia odeszła delikatnie w tło, a smak i zapach amfory, przepięknie otworzył swój bukiet. Wniosek? Ta tytoniówka potrzebuje duuużo czasu aby dojrzeć, a smak zmienia się praktycznie z tygodnia na tydzień.

Miałem próbkę 2ml Amphory, to myślałem że przez pomyłkę wiśnię mi dali. Trzeba będzie spróbować jeszcze raz...
By MaiArt
#1736468
Aromat "Amphore" rzeczywiście może zmylić, gdyż w formie skoncentrowanej na pierwszy plan wybija sie nuta słodkiej wiśni przykrywającej pozostałe składowe kompozycji. Świeżo wymieszany liquid również charakteryzuje się mocnym akcentem wiśni i dopiero po kilku tygodniach wszystko się ułoży ;)
By MaiArt
#1737825
Zakończyliśmy prace nad nowymi kompozycjami i w ciągu najbliższego tygodnia do oferty dołączą kolejne aromaty tytoniowe *SMOKEKING*

1) "Tabakiera" - smak testowany przez Forumowiczów ;) Aromat w układzie zero-jedynkowym (albo się go kocha, albo nienawidzi).
2) "Złoty liść" - kompozycja zbliżona gatunkowo do "Tytoniu mocnego". Stanowi połączenie wytrawnej, czarnej herbaty z nutami orzecha włoskiego. Całość zbilansowana za pomocą delikatnych aromatów owocowych.
3) "Bosman" - kompozycja dedykowana zwolennikom aromatyzowanego tytoniu fajkowego typu "Amphore".

Aromaty pojawią się w sklepach w piątek 2 grudnia :D

A to dopiero początek nowości...
Awatar użytkownika
By SzamanDM
#1738768
Mam pytanie odnośnie gęstości bazy Traveller VPG70/30.
Tu więcej napisałem:
topic116286.html
By MaiArt
#1738787
Jeżeli zastosował Pan bazę o zawartości minimum 70% VG, to uzyskana lepkość będzie optymalna i nie będzie problemów z transportem w parownikach. Wszystkie produkowane przez nas liquidy byly oparte na takiej bazie ;)

EDIT
Przepraszam za mój oczywisty błąd. Nie przeczytałem całego wątku i myślałem, iż pytanie dotyczy lepkości (często mylnie określanej gestością). Proszę mi dac chwilę na pomiar i zaraz podam Państwu rzeczywistą wartość gęstości produktu o zadanym składzie.
Ostatnio zmieniony 01 gru 2016, 11:52 przez MaiArt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
By SzamanDM
#1738789
Chodzi mi bardziej o konkretną wartość gęstości (gravity) g/ml
tak bym mógł dokładnie dodać kolejne aromaty i rozcieńczyć tę bazę do gotowego liquidu.
Awatar użytkownika
By SzamanDM
#1738802
O to chodziło. Dziękuję. :)
By MaiArt
#1739051
MaiArt pisze:Zakończyliśmy prace nad nowymi kompozycjami i w ciągu najbliższego tygodnia do oferty dołączą kolejne aromaty tytoniowe *SMOKEKING*

1) "Tabakiera" - smak testowany przez Forumowiczów ;) Aromat w układzie zero-jedynkowym (albo się go kocha, albo nienawidzi).
2) "Złoty liść" - kompozycja zbliżona gatunkowo do "Tytoniu mocnego". Stanowi połączenie wytrawnej, czarnej herbaty z nutami orzecha włoskiego. Całość zbilansowana za pomocą delikatnych aromatów owocowych.
3) "Bosman" - kompozycja dedykowana zwolennikom aromatyzowanego tytoniu fajkowego typu "Amphore".

Aromaty pojawią się w sklepach w piątek 2 grudnia :D

A to dopiero początek nowości...

Nowe aromaty tytoniowe są już dostępne w naszym autoryzowanym sklepie internetowym ;) Serdecznie zapraszamy ;)
Awatar użytkownika
By SzamanDM
#1739347
Czy bazę opartą o Traveller polecacie tylko do tytoniówek czy też do innych np. deserowych lub owocowych smaków?
Awatar użytkownika
By SzamanDM
#1739604
To jedziemy dalej z pytaniami o gęstość.
Brakuje mi gęstości następujących aromatów:

Amphore
Ananas
Cappucino rumowe
Cynamon
Zabaglione
By MaiArt
#1740228
SzamanDM pisze:To jedziemy dalej z pytaniami o gęstość.
Brakuje mi gęstości następujących aromatów:

Amphore
Ananas
Cappucino rumowe
Cynamon
Zabaglione

Przepraszam, że tak późno odpowiadam, lecz mamy teraz bardzo dużo pracy w laboratorium i brak czasu na działalność wirtualną :oops:
Oto wartości o które Pan pytał:

Amphore 1,060
Ananas 1,041
Cappucino rumowe 1,066
Cynamon 1,042
Zabaglione 1,029

Na dniach zamieścimy pełny spis wszystkich aromatów z informacją odnośnie sugerowanego stężenia oraz gęstości.
By MaiArt
#1742179
Zima zbliża się wielkimi krokami, więc już czas najwyższy na nowe, słoneczne aromaty ;) Lada chwila do sklepów trafią nasze najnowsze kompozycje owocowe:

1) "Pigwa",
2) "Liczi",
3) "Kiwi",

oraz (z dedykacją dla pasjonatów aromatów deserowych)

4) "Stracciatella".

Wszystkie aromaty dozuje się w ilości 3 % obj.

Serdecznie polecamy *CZAJNICZEK*
Awatar użytkownika
By SzamanDM
#1742297
Zróbcie porządną dynię. Napewno spróbuję. :)
By FlashGordon
#1743464
Spytam może u źródła.
Zbieram się od jakiegoś czasu, żeby napędzić kilka deserów, będących odskocznią od dominujących w waperskim świecie mieszanek owocowych, z lenistwa i niechęci do eksperymentowania trochę mi się przeciąga, ale jak zapasy znikają, trzeba podjąć decyzję i zamówić coś, a tyle pozytywnych opinii krąży o Waszych aromatach, że muszę skosztować.
Zamówię kilka gotowców (szarlotkę, sernik, zabaglione), w innym temacie pojawiły się propozycje
biszkopt + banan + nugat (1,5-2% + 3% + 3%)
biszkopt + marcepan (1,5-2% + 2,5%)
Jakie jeszcze mieszanki mogę zrobić na bazie Waszych aromatów, unikając owoców, a przynajmniej truskawki, orzeszki, ciasteczka, czekolady etc. mile widziane. ;)
Awatar użytkownika
By bulit73
#1743465
FlashGordon pisze:Spytam może u źródła.
Zbieram się od jakiegoś czasu, żeby napędzić kilka deserów, będących odskocznią od dominujących w waperskim świecie mieszanek owocowych, z lenistwa i niechęci do eksperymentowania trochę mi się przeciąga, ale jak zapasy znikają, trzeba podjąć decyzję i zamówić coś, a tyle pozytywnych opinii krąży o Waszych aromatach, że muszę skosztować.
Zamówię kilka gotowców (szarlotkę, sernik, zabaglione), w innym temacie pojawiły się propozycje
biszkopt + banan + nugat (1,5-2% + 3% + 3%)
biszkopt + marcepan (1,5-2% + 2,5%)
Jakie jeszcze mieszanki mogę zrobić na bazie Waszych aromatów, unikając owoców, a przynajmniej truskawki, orzeszki, ciasteczka, czekolady etc. mile widziane. ;)


Spróbuj jeszcze: biszkopt 1,5-2% + amaretto 3% :D
By FlashGordon
#1743472
Amaretto średnio mnie przekonuje, ale może spróbuję. W każdym razie wszystko byle nie truskawki/jagody etc :)
By MaiArt
#1743478
Hmmm... Kilka pomysłów na szybko...
- Proszę połączyć biszkopt z czekoladą.
- Ciekawe mieszanki uzyskuje się w oparciu o aromat sernika - np sernik z cytryną.
- Biszkopt doskonale łączy się z owocami - polecam jagodę i limonkę.
- Bardzo ciekawe są mieszanki budyniu z owocami. Polecam spróbować połączenia z różą .
By FlashGordon
#1743480
W zasadzie liczyłem na gotowce (:D), bo nie lubię eksperymentować, a potem wylewać złotówki i przede wszystkim czas do zlewu, ale widzę, że się nie obędzie, a szukam nowych doznań podczas wapowania, coś się pokombinuje jak znajdę chęci, albo będę wapował solówki ;)
Dziękuję za odp.
Jak coś mi wyjdzie wyjątkowo dobrze to się pochwalę na pewno.
Awatar użytkownika
By bulit73
#1743482
FlashGordon pisze:Jak coś mi wyjdzie wyjątkowo dobrze to się pochwalę na pewno.


I o to w tym chodzi. Dobrze jak każdy doda coś od siebie :wink:
By MaiArt
#1743489
FlashGordon pisze:W zasadzie liczyłem na gotowce (:D), bo nie lubię eksperymentować, a potem wylewać złotówki i przede wszystkim czas do zlewu, ale widzę, że się nie obędzie, a szukam nowych doznań podczas wapowania, coś się pokombinuje jak znajdę chęci, albo będę wapował solówki ;)
Dziękuję za odp.
Jak coś mi wyjdzie wyjątkowo dobrze to się pochwalę na pewno.

Dodatkowe sugestie na PW ;)
Awatar użytkownika
By marki51
#1743504
MaiArt pisze:
FlashGordon pisze:W zasadzie liczyłem na gotowce (:D), bo nie lubię eksperymentować, a potem wylewać złotówki i przede wszystkim czas do zlewu, ale widzę, że się nie obędzie, a szukam nowych doznań podczas wapowania, coś się pokombinuje jak znajdę chęci, albo będę wapował solówki ;)
Dziękuję za odp.
Jak coś mi wyjdzie wyjątkowo dobrze to się pochwalę na pewno.

Dodatkowe sugestie na PW ;)

To ja bym poprosił o dodatkowe sugestie odnośnie sernika +...... :mrgreen:
By MaiArt
#1743921
Pozwolę sobie na upublicznienie przepisu opracowanego przez Forumowicza na delicję truskawkową z orzechową posypką:

Biszkopt MA 2,5%
Cytryna MA 0,5%
Nugat MA 2,0%
Truskawka MA 2,5%
Czekolada MA 4,0%

Smacznego ;)
By MaiArt
#1744424
Pytanie przeniesione z innego działu:
pietrek86 pisze:Co robię źle.... ?
Baza inawera 12% 10ml + 0% 10ml + aromat fresh 2.5 % . Lezakowanie 10dni smaku prawie zero zarówno na melo 3 i grzałce triton 0.5 jak i własnej grzałce na avocado 22...

Jaką objętość aromatu wlał Pan do tak przygotowanej bazy?
By MaiArt
#1745664
Wielkimi krokami zbliża się ostatni dzień 2016 r. i czas na małe podsumowanie naszej działalności...

W pierwszej kolejności chcielibyśmy serdecznie Wam podziękować za wszystkie cenne uwagi i sugestie. Jesteście naszą siłą napędową i bez Was niewiele byśmy zdziałali :hat_low:

To dzięki Wam powstają nowe kompozycje i pozostaje nam tylko mieć nadzieję, iż z Waszą pomocą uda się stworzyć jeszcze wiele ciekawych smaków i aromatów :D

Tak oto przedstawia się lista naszych wspólnych dokonań na dzień 31.12.2016 r.:

1 Agrest
2 Aloes
3 Amaretto
4 Amphore
5 Ananas
6 Anyż
7 Apfelstrudel
8 Arak
9 Arbuz
10 Banan
11 Bergamotka
12 Biszkopt
13 Bosman
14 Brzoskwinia
15 Bubble gum
16 Budyń śmietankowy
17 Cappuccino
18 Cappuccino rumowe
19 Cappuccino waniliowe
20 Ciasto cytrynowe
21 Ciasto jagodowe
22 Ciasto różane
23 Ciasto truskawkowe
24 Cola
25 Custard
26 Cynamon
27 Cytrus
28 Cytryna
29 Czarna herbata
30 Czarna porzeczka
31 Czarny bez
32 Czekolada
33 Czerwone winogrona
34 Eukaliptus
35 Freshhh
36 Goździk
37 Grenadyna
38 Gruszka
39 Grzane wino
40 Guawa
41 Herbata jaśminowa
42 Herbatnik
43 Irish cream
44 Jabłko
45 Jabłko z cynamonem
46 Jagoda
47 Jarzębina
48 Jeżyna
49 Kajmak
50 Kaktus
51 Karmel
52 Kiwi
53 Kokos
54 Krem orzechowy
55 Liczi
56 Limonka
57 Malina
58 Mango
59 Marcepan
60 Melon
61 Mięta
62 Miód lipowy
63 Morela
64 Multiwitamina
65 Nugat
66 Orzech laskowy
67 Orzech włoski
68 Owoc goji
69 Owoce lasu
70 Papaja
71 Piernik
72 Pigwa
73 Pina colada
74 Pomarańcza
75 Pomelo
76 Poziomka
77 Rabarbar
78 Red bullet
79 Róża
80 Rum
81 Sernik
82 Sex on the beach
83 Słodka śmietanka
84 Smoczy owoc
85 Stracciatella
86 Syrop klonowy
87 Śliwka
88 Śliwka suszona
89 Tabakiera
90 Tobacco cherry
91 Toffi
92 Traveller
93 Tropicana
94 Truskawka
95 Tytoń fajkowy
96 Tytoń mocny
97 Wanilia
98 Wata cukrowa
99 Whisky
100 Wiśnia
101 Zabaglione
102 Zielona herbata
103 Złoty liść
104 Żurawina

Dziękujemy :hat_low:

Mamy nadzieję, iż w przyszłym roku uda nam rozbudować (oby wreszcie sprawnie działające) systemy dystrybucji i każdy będzie mógł nabyć produkty z logiem MaiArt szybko i tanio w "sklepie za rogiem". Czego sobie i Państwu serdecznie życzymy :D

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku *winko*
By MaiArt
#1745936
Dawkowanie podane na stronie sklepu jest prawidłowe - aromat "Irish cream" stosujemy w ilości 3% obj., tj. 0,3 ml aromatu na 9,7 ml bazy. Z tego co pamiętam, to uzyskany produkt jest dość intensywnie zabarwiony, lecz bardziej porównałbym go do bursztynu, aniżeli smoły ;)
Po wymieszaniu proszę otrzymany liquid obowiązkowo odstawić na minimum tydzień w celu uzyskania pożądanej głębi smaku i aromatu.
By MaiArt
#1745966
Myślę, że będzie Pan zadowolony ;) Jeżeli lubi Pan takie klimaty, to proszę jeszcze wypróbować aromat "Cappuccino waniliowe" oraz jedną z naszych najnowszych kompozycji "Stracciatella" ;)
Awatar użytkownika
By VRil
#1746514
Drogie Maiart mam pytanie .
Od dłuższego czasu szukałem aromatu Toffi wśród producentów aromatów lecz żaden nie przypadł mi do gustu dla tego ucieszyłem się z tego że
pojawił się w Waszej ofercie ten aromat .
Po zakupie zestawu Państwa aromatów w tym Toffi wymieszałem ten aromat w stężeniu wyższym niż sugerowane 3% .
Zastosowałem stężenie 3,5 % (ponieważ lubię bardziej intensywne liquidy ) z bazą 0 % 50/50 .
O ile zapach z buteleczki aromatu i rozrobionego liquidu jest niesamowity i rzeczywiście przypomina słodziuśkiego lekko śmietankowego cukierka toffi to
już smakowo jest dobrze lecz brakuje mi tej słodyczy .Bardziej wyczuwam jest lekko przypalony karmel .

Pytania :
-Czy lekko przypalony karmel jest wynikiem przedawkowania aromatu o te 0,5 % ?
- Czy może zastosować bazę 70/30 gdzie gliceryna podbije słodycz Toffi ?
-a może po prost dosłodzić mieszankę czymś .

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie :)
By MaiArt
#1746523
Ciężko jest mi udzielić jednoznacznej odpowiedzi, gdyż doznania smakowe są bardzo subiektywne i zależą od wielu czynników :roll:
Może Pan oczywiście zastosować bazę o większej zawartości gliceryny, lecz nie sądzę, aby nastąpił tutaj znaczący wzrost słodkości uzyskanej mieszanki. Wydaje mi się, iż w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie niewielkiego dodatku (kilka kropli) 10% r-ru etylomaltolu w glikolu propylenowym, gdyż składnik ten bardzo dobrze się komponuje z nutami karmelowo-mlecznymi i pozwoli na zdecydowanie wyraźniejsze podbicie słodkości uzyskanego liquidu.
Awatar użytkownika
By VRil
#1746525
Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
Zakupię etylomaltol i będę próbował :)

Edytka: A czy mogę zamiennie zamiast typowego etylomaltol-u dodać Cotton Candy od TPA (mam go w tej chwili na stanie) ?
Podobno jest to to samo : " This is made from ethyl maltol, diluted to 10% in PG."
a jeśli mogę to jakie stężenie zastosować ?
By MaiArt
#1746549
Nie znam tego aromatu i muszę bazować na zamieszczonym przez Pana opisie, a te nie zawsze są zgodne z prawdą...
Aromat waty cukrowej może (choć nie musi) być oparty na etylomaltolu, gdyż związek ten charakteryzuje się właśnie takim smakiem. Nie radzę dodawać zbyt dużo tego aromatu, gdyż ma on w naturze maskowanie smaków gorzkich/wytrawnych i może zdominować smak otrzymanego liquidu. Sądzę, iż w pierwszym podejściu można pokusić się o dodatek ok 1% obj.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19
Smoant Levin PK-mały,wielki pod

https://i.ibb.co/k3tQNQN/vape-poland[…]

Zastanawiałeś się kiedyś, ile może kosztować najd[…]

UWAGA! Na blogu Starego Chemika BARDZO WAŻNE informacje! Dotyczą zdrowia i życia.