EPF
Zdrowotne aspekty e-palenia.
Awatar użytkownika
By hrb
#1688373
nemed pisze:Tia... Kiedyś miałem wiedzę...
Kolego @Hrb-a gdybyś był uczulony na jad pszczeli, sprawdzalbyś czy gdzieś aby nie ma pszczółek?
Mówiąc, że nie wrócisz do analogów przyjmując nikotynę z epapierosa to tak, jakbym całe życie pił wódkę po czym ją zamienił na Whysky i z zadowoleniem mówił, że do wódki to ja już nie wrócę ;-)

Nemed, ja się całkowicie z Tobą zgadzam. Chyba źle mnie zrozumiałeś :-(
Moja wypowiedź o wiedzy i sprawdzaniu to tak trochę z przymrużeniem oka była, taki "skrót myślowy"...
Nie ważne co mówią mądre głowy, nie ważne argumenty, logika, zaszkodzi czy nie zaszkodzi, bezpieczne czy niebezpieczne... Można być pewnym bezpieczeństwa, ale i tak najbezpieczniej jest po prostu nie sprawdzać.
A po co wiedza, że nie zaszkodzi? A po to, by nie załamać się "że już przepadłem", nie poddać się, gdyby przez pomyłkę, roztargnienie czy z jakiegokolwiek innego powodu, trafiło się zwapować liquid z alkoholem. Czyli wiedzieć, ale nie sprawdzać :-)
Awatar użytkownika
By hosekk
#1702893
co do zasady, to nawet perfumy mogą wywołać głód alkoholowy, więc generalnie powinieneś unikać zarówno liquidów z jakąkolwiek zawartością alkoholu jak i perfum i wszelkich innych rzeczy, które zjadasz - np. niektórych ciast
Awatar użytkownika
By SzamanDM
#1702945
Odświeżył się temat i tak mi się przypomniało, że w Londynie w szpitalach są specjalnie oznakowane odkażacze bez alkoholu. Przed wejściem na oddział zakaźny itp.
Niestety nie ma ich tam ze względu na suchych alkoholików tylko ze względu na muzułmanów.
Awatar użytkownika
By hosekk
#1702956
StaryChemik pisze:Czy w takim razie osoby z chorobą alkoholową nie mogą jeść jabłek i innych owoców, które naturalnie fermentują?


Oczywiście jabłka jeść mogą. Jabłka nie zawierają alkoholu.
Nie powinny natomiast jeść żadnych produktów, które zwierają choćby śladowe ilości alkoholu, bo tak jak pisałem mogą wywołać głód alkoholowy, a w efekcie powrót do nałogu. Niestety jest to choroba nieuleczalna i zakazy te obowiązują do końca życia.

Jeszcze co do jabłek - naturalna fermentacja raczej nie będzie miała tu, że tak powiem zastosowania, bo zjadając je - nie zwierają alkoholu, a w organiźmie człowieka fermentacja nie zdąży zajść.
Awatar użytkownika
By StaryChemik
#1702964
I tu rozbiję Ci to wyjaśnienie - każde jabłko zawiera alkohol, nawet świeżo zerwane z drzewa. Po kilku tygodniach ma go już więcej niż wchłania się w liquidzie. To są procesy zupełnie naturalne. Tak samo jak to, że w organizmie każdego człowieka też się tworzy alkohol jako produkt metabolizmu bakterii. I tego alkoholu w ciągu doby powstaje niemal 30 gramów.
Jeśli zużywamy dziennie 5 ml LQ z zawartością 10% etanolu, to przyjmujemy 0,5 ml czyli 0,4 g etanolu. Jest to nieco ponad 1% alkoholu, który w nas powstaje naturalnie.
Tak więc nie ma to żadnego uzasadnienia biochemicznego (głód alkoholowy). Może być psychiczne, ale to zupełnie inna sprawa.
Awatar użytkownika
By Mutango
#1703076
hosekk pisze:Nie powinny natomiast jeść żadnych produktów, które zwierają choćby śladowe ilości alkoholu..

Etam.. musieliby chyba pod kroplówką żyć. Śladowe ilości alkoholu występują powszechnie. Już pomijając owoce i warzywa, to choćby w wypiekach, w chlebie powszednim.. Wszędzie tam gdzie następuje proces fermentacji. Nieważne czy wywołany celowo, czy następujący naturalnie i samoistnie.
Awatar użytkownika
By hosekk
#1704635
Wiesz taki "urok" tej choroby. Każdy alkohol może nasilić/spowodować głód alkoholowy. Ale każdy organizm jest inny. U jednego może spowodować go liquid, u innego perfumy, a z tego co pisze Stary Chemik u jeszcze innego być może będą to jabłka. Oczywiście jest to jedna z chorób psychicznych, więc nie musi to mieć uzasadnienia biochemicznego. Perfum przecież nie spożywasz, a jednak bardzo często powodują głód

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
By narvalnort
#1828310
zaburzenia psychiczne, mają swoje uzasadnienie w procesach biochemicznych. Alkoholik nie jest uzależniony od alkoholu, ale od procesów w neuroprzekaźnikach, które powoduje, zjedzenie jabłka jogurtu kefiru, nie daje efektu uzależnienia.
By maniek98
#1839925
hrb pisze:Alkohol w liquidach jest w tak małych ilościach, że raczej nie powinien mieć wpływu. W wielu innych produktach alko jest, jest on również "produkowany" przez sam organizm i jakoś nie powoduje on powrotu. Wg mnie, groźny jest nie tyle alkohol, ile raczej świadomość, że on tam jest. W końcu jakby nie patrzeć, to psychika ma bardzo duży wpływ na uzależnienie i skłonny jestem twierdzić, że problem może tkwić nie tyle w liquidzie, co raczej w głowie.
Uważam że liquidy z alkoholem nie są niebezpieczne, jednak sama świadomość jego obecności już tak.
Jednak to tylko takie moje przypuszczenia. Fachowcem (jakkolwiek by tego nie interpretować) nie jestem i oczywiście mogę się mylić.
Wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć, a przy chorobie alkoholowej warto dmuchać na zimne. W końcu jest o co walczyć.
Pozdrawiam wszystkich, którzy już nie piją.


podzielam zdanie
Awatar użytkownika
By PucH2
#1839926
Bardziej bym się obawiał smakowych liquidów. Te potrafią czarować firmowymi smakami alkoholi jak i piwa.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Witam, od krótkiego okresu czasu stałem się szczęś[…]

Problem z uruchomieniem, volish.

Witam. Od kilku dni mam problem ze swoim volishem […]

Urodziny !!!

"Zobacz no, zobacz no, czyje, czyje urodziny[…]

Atomizer RBA do Istick Pico

Cześć. Ostatnio kupiłem Isticka Pico i rozglądam s[…]